Blomster til morsdag?

«Sommerhytta»-Tonjes smarte tulipantips

Hold blomstene langt unna fruktskåla - og se de smarte rådene om hvordan du kan fikse slappe tulipaner.

TULIPANER TIL MORSDAG? «Sommerhyttas» egen planteekspert Tonje Bergh gir oss sine beste tulipantips. Potetmel er ikke et av dem ... Foto: Tonje Bergh/Plantmania
TULIPANER TIL MORSDAG? «Sommerhyttas» egen planteekspert Tonje Bergh gir oss sine beste tulipantips. Potetmel er ikke et av dem ... Foto: Tonje Bergh/Plantmania Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Søndag 13. februar er det morsdag og mandag 14. februar er det Valentinsdagen - noe som for mange forbindes med blomster og kanskje spesielt tulipaner.

Men hvordan tar du vare på tulipanene dine? Sverger du kanskje til kjerringrådet om potetmel i vasen? Og hvordan finner du den beste buketten i matbutikken eller hos blomsterhandleren?

Tonje Bergh, som du kanskje kjenner igjen som planterådgiver på TV-serien Sommerhytta, gir oss sine aller beste tulipantips.

Slik finner du den fineste buketten

Ingenting er så kjedelig som å komme hjem fra butikken og oppdage at du kanskje ikke fikk med deg den beste buketten med blomster. For orker du egentlig å gå tilbake og klage, om blomstene henger med hodet nesten momentant?

De fleste tulipanene vi kjøper i Norge er også produsert i Norge, forteller Bergh. Dermed er det kort vei fra gartneriet og hjem til deg - og du bør i prinsippet være sikret friske og holdbare tulipaner som du kan glede deg over lenge.

Men hvordan kan du se hva som er den beste buketten blant mange, i butikken?

Tulipaner står som regel tørre i en bøtte - og Bergh understreker at de tåler godt å stå tørt en stund.

- De er heller ikke dårlige, selv om de kan virke litt slappe. Men du bør snu buketten og se på stilken: De skal være tørre og hvite. Er de brune, har butikken latt dem stå for lenge, sier Bergh.

Du bør altså ligge unna dem med brun stilk - og gå for dem som er tørre og hvite.

TULIPANER: Har tulipanene dine begynt å henge? Det gjør ingenting, for med veldig enkle grep kan du gi dem nytt liv! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kutt - ikke klipp!

Vel hjemme, bør du snitte cirka 2 cm av stilkene rett over, med en skarp kniv. Tulipanene skal ikke kuttes på skrå - og du må ikke klippe med saks: Da klemmer du den porøse stilken sammen og ødelegger porene der stilken skal trekke vann.

- Deretter setter du buketten i en vase med kaldt vann, med plasten på, og lar den stå en times tid. Da får tulipanene trekke opp vann - og du kan kjenne at de blir krispe, friske og fine, sier Bergh.

Etter en time tar du av plasten, fyller på nytt og frisk vann - og blomstene er klare til å pryde rommet.

Potetmel til tulipanene?

Du har kanskje også hørt kjerringrådet om å tilsette potetmel i blomstervannet - og spesielt for tulipaner? Kanskje sverger du også til det selv? Men hva mener planterådgiveren om dette «mirakelmiddelet«?

- Jo da, jeg har hørt om det, også det å legge en kobbermynt i vannet. Men tilsetter du ting til vannet kan det lett bli bakterier der - som kan stenge for opptak av vann. Så jeg vil si at å snitte blomstene og å skifte vann ofte, er det absolutt beste for at blomstene skal stå lengst mulig, sier Bergh til Vi.no.

Vil du tilsette noe, er holdbarhetsmiddel for løkblomster rådet fra planteeksperten - det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.

- Snitt tulipanene underveis, gjerne etter tre-fire dager - og bytt vann hver dag, oppfordrer planterådgiveren.

Og begynner de å henge med hodet, kan du forlenge tulipanlivene med å kutte dem ned og sette dem i mindre vaser.

- Du kan også legge blomsterhodene i et fat med vann eller en skål – en flott dekorasjon som kan vare noen dager, tipser Bergh.

Pass på plasseringen

Til sist noen ord om plasseringen av tulipanene:

Hold dem unna fruktskåla! Frukt, og da spesielt epler, utsondrer etylen som påskynder aldringen av blomstene.

- Og setter du dem kjølig om kvelden, som på soverommet eller i kjøleskapet, holder de lenger.

- 4 grader, som det kanskje er i kjøleskapet, er helt fint om du har en bukett med bare tulipaner, ser Bergh.

Har du en miks-bukett skal du imidlertid ikke sette dem i kjøleskapet - da blir det for kaldt for de andre blomstene. Men for tulipanene er det bare fint.

Du skal også vite at tulipaner vokser når de står i vasen, så du kan også ville ønske å kutte dem av den grunn - fordi de blir stadig lengre. Ifølge Bergh, kan de vokse 2-3 centimeter per døgn. Og står de i en bukett sammen med andre blomster vil du kunne måtte kutte tulipanene for seg - for å holde dem til samme lengde som resten av buketten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.