Mat

Solvarm mat kan gi alvorlig sykdom. Slik holder du maten frisk

Solsmak på maten er i seg selv ikke farlig. Men mat som står i varmen kan utvikle farlige bakterier som gjør at man kan bli syk - og i verste fall gi dødelig sykdom hos sårbare grupper som eldre. Men smarte tips kan hjelpe med å holde maten kjølig og frisk.

SOMMERMAT: Mat skal ikke stå lenge ute i varmen før den kan bli farlig eller smake dårlig. Det beste er å begrense tiden maten får stå ute i varmen - men du kan også bidra med å holde den kjølig ved hjelp av knust is eller isbiter - eller ved å bruke kjøleelementer som underlag under serveringsfatene. Foto: NTB/Scanpix
SOMMERMAT: Mat skal ikke stå lenge ute i varmen før den kan bli farlig eller smake dårlig. Det beste er å begrense tiden maten får stå ute i varmen - men du kan også bidra med å holde den kjølig ved hjelp av knust is eller isbiter - eller ved å bruke kjøleelementer som underlag under serveringsfatene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ferie, sommer og vi gleder oss over lange, late morgener med brunsj på terrassen og solvarme middager med god mat, god drikke og godt selskap.

De færreste av oss liker solsmeltet smør, svett skinke eller mygg i salaten. Og én ting er at maten kan ta «solsmak» - som egentlig ikke er farlig. En helt annen ting er om maten blir farlig for oss.

- Varme gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier, så jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsframkallende bakterier, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland ved seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Solveig Langsrud, seniorforsker ved Nofima og leder av et stort EU-prosjekt på hvordan håndtere mat trygt hjemme (safeconsume.eu), poengterer at det gjelder det samme når man skal spise ute som når man serverer mat ved vanlig romtemperatur:

- Vi har en tommelfingerregel som sier at mat ikke bør stå ute i romtemperatur mer enn to timer. Jo varmere det er i været, jo kortere tid bør den stå ute.

Hun kommenterer at det er tre ting å passe på når det kommer til å servere mat ute i sommervarmen: Tiden, sola og dyr og insekter - som hun forklarer nærmere nedenfor. Og hun påpeker at det er særlig én bakterie man er mest redd for - som kan være dødelig.

Bakterie kan gi dødelig sykdom

Tid, sol og skjerming for dyr og insekter er vesentlig når man skal servere mat ute på sommeren:

- Maten må ikke bli stående for lenge i varmen. En ting er at farlige bakterier kan vokse opp til såpass høye nivåer at man blir syk av å spise maten. En annen ting er at både vekst av ufarlige bakterier og kjemiske endringer i maten går fortere ved høyere temperatur, så maten kan begynne å smake og lukte dårlig, sier Langsrud.

Hun forteller at den bakterien man er mest redd for er Listeria monocytogenes:

- Dette fordi den kan gi dødelig sykdom, særlig hos sårbare grupper som eldre. Den kan også føre til abort, så gravide må være ekstra forsiktige, utdyper hun.

Dyr og insekter kan også bringe med seg smittestoffer, som bakterier og parasitter. Derfor er det viktig å skjerme maten så disse ikke kommer til.

- Det er vel godt kjent at fluer både tiltrekkes av avføring og mat. Husdyr, som hunder og katter, bør også holdes unna maten, sier Langsrud.

Melk og smør smaker fort harskt når det utsettes for lys - som ofte omtales som «solsmak». Solsmak er i seg selv ikke farlig, men Langsrud oppfordrer likevel til å skjerme mat som blir skjemt av sola, som smør og melk.

Så kort som mulig utenfor kjøling

Når roen har senket seg over bordet og maten er på vei til å bli spist, er det kanskje ikke det første du har lyst til å stresse rundt og rydde av. Har du gjort hjemmeleksa godt da du forberedte menyen, kan du kanskje la maten stå fremme litt lenger. Det er nemlig forskjell på hvor lenge ulik mat tåler å bli utsatt for varme. Men likevel, som generell hovedregel:

- Huskeregel nummer én er å holde varm mat varm og kald mat kald. Oppbevar mat så kort tid som mulig utenfor kjøleskap eller kjølebag, oppfordrer Svindland, og legger til at det kan være lurt å kun legge ut små mengder mat om gangen om det er snakk om lett bedervelig mat, og så heller kan fylle på etter hvert som det blir tomt.

- Dekk på maten rett før dere skal spise - og sett i kjøleskap så snart måltidet er over, oppfordrer Langsrud, og legger til:

- Sjekk at kjøleskapet ditt holder 4 grader eller mindre, også i sommervarmen!

Det finnes flere tips og triks til hvordan du kan bidra til å kjøle mat som likevel står fremme på bordet og ett av tipsene inkluderer bruk av kjøleelementer - men da ikke oppi kjølebagen som du kanskje er vant til.

Mer om det lenger nede i artikkelen.

Maten som tåler varme dårligst

- Enkelte matvarer blir lettere ødelagt enn andre, og de mest sårbare kalles for lett bedervelige, sier Svindland, og forteller at melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr og produkter er av disse vareslagene.

- Bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker er også eksempler på lett bedervelige matvarer som du bør oppbevare kjølig. Det samme gjelder pålegg som skinke og servelat og majonessalater, og rester av middagsretter.

Langsrud sier til Vi.no at man må passe på all bedervelig mat, som oppkuttet frukt og grønnsaker, middagsrester, kjøtt og fisk, juice og melk - men forteller at blant maten man bør være spesielt påpasselig med, er det én ting som oftest forårsaker listeriose:

- Det er spiseklar, kjølelagret mat som tilsynelatende ikke er så lett bedervelig som for eksempel mykost, røkt fisk og kokte/stekte kjøttprodukter uten konserveringsmidler.

Mat som tåler å stå framme

Det finnes også mye mat som er bedre egnet til å stå fremme, som på en sommerbuffé.

- Mange matvarer man brukte før moderne tid med kjøleskap er laget for å tåle perioder med varme, for eksempel flatbrød, spekemat, syrnede melkeprodukter, brød, øl og vin, forteller Langsrud.

Svindland legger til at stekt brød, mel, gryn, sukker, hel frukt og hele grønnsaker regnes som ikke lett bedervelige - og er eksempler på mat som tåler bedre å stå fremme.

- Matvarer som inneholder konserveringsmidler eller er konservert på annen måte, for eksempel ved syrning, salting, speking eller frysing, er vanligvis heller ikke lett bedervelige, sier Svindland, og poengterer:

- Slike varer tåler å stå i romtemperatur over lengre tid, men kan få redusert holdbarhet eller tape kvalitet dersom de står ute lenge, og særlig hvis det er svært varmt. Eksempler på dette er spekepålegg og faste oster. Slike varer holder seg best dersom de oppbevares kjølig over tid.

Smart ved servering: Kjøleelement som underlag

Langsrud understreker viktigheten av å bevare god kjøkkenhygiene også i sommermånedene:

- Ikke bruk samme utstyret til rått kjøtt og annen mat, vask frukt og grønnsaker som skal spises rå og vask hendene etter å ha håndtert rå mat.

Her er flere tips for matserveringen ute på sommeren fra svenske Livsmedelsvärket (tilsvarende Mattilsynet) - og ett er spesielt smart:

KALDERE MED KJØLING: Bruk kjøleelementer under serveringsfat eller tallerkener med opplagt mat. Da holder den seg kjølig lengre. Foto: Kristin Sørdal
KALDERE MED KJØLING: Bruk kjøleelementer under serveringsfat eller tallerkener med opplagt mat. Da holder den seg kjølig lengre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Bruk kjøleelementer som underlag der du plasserer maten. Det bidrar til kjøleeffekt og dermed kan maten holde seg frisk lengre.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.