Førerkort og helseattest

Snart blir det enklere å fornye førerkortet

Snart blir det mye enklere å fornye førerkortet for alle som må levere helseattest.

FORNYE FØRERKORT? Det skal bli enklere å fornye førerkortet for deg som må levere helseattest. Foto: NTB
FORNYE FØRERKORT? Det skal bli enklere å fornye førerkortet for deg som må levere helseattest. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvert år er det cirka 180 000 som fornyer førerkortet med helseattest.

Slik det er i dag, må du enten reise til trafikkstasjonen og levere den personlig der - eller du må legge helseattesten i en konvolutt og sende den i posten. Så må du vente på at attesten blir registrert, før du kan fornye førerkortet. Dette kan ta fra ei uke.

Men i løpet av 2023 skal dette bli mye enklere:

Statens vegvesen jobber med en ny løsning som de kaller «digital helseattest» som gjør at helseattesten kan sendes digitalt fra fastlegen din - og direkte til Statens vegvesen.

Vegvesenet antar at dette vil spare flere hundre tusen bilister for reiser til trafikkstasjonen.

– Vi har planlagt at denne tjenesten skal bli klar i løpet av 2023, men løsningen avhenger av samkjøring med flere etater og private aktører. Når dette kommer kan kunden fornye førerkortet på nett, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i Statens vegvesen.

Gjelder 180 000 førerkort hvert år

Årlig er det cirka 180 000 som fornyer førerkortet med helseattest.

Helseattest kreves både av diabetespasienter som bruker legemidler som senker blodsukkeret og for eldre bilførere som ønsker å beholde førerkortet etter at de er fylt 80 år.

Nylig kom det en endring i førerkortkravene til diabetespasienter som gjør at alle med diabetes som bruker blodsukkersenkende medisiner og har et førerkort som har en gyldighet på mer enn fem år, må fornye førerkortet i løpet av 2022. Dette rammer tusenvis av diabetespasienter.

På tross av mye debatt om hvorvidt kravet til helseattest for eldre skal fjernes eller ikke, er det per i dag fremdeles et krav:

Hvis du fortsatt ønsker å ha førerkort etter at du har fylt 80 år, må du levere helseattest fra legen din. Du må deretter fornye førerkortet med ny helseattest når den gamle helseattesten utløper. Varigheten på helseattesten er det legen som bestemmer, men den er vanligvis på tre år.

Sparer deg for turen til trafikkstasjonen

Digital helseattest er en av flere nye digitale løsninger som Statens vegvesen har på planen framover. De lanserte sin første selvbetjeningsløsning i 2001. I dag har Vegvesenet 43 løsninger som sparer samfunnet for over 300 millioner. Det sparer også kundene for mange turer til trafikkstasjonen:

Ifølge Vegvesenet var det 1,2 millioner færre besøkende på trafikkstasjonene i 2021, enn for ti år siden.

Det kan likevel være mange som foretrekker personlig oppmøte på trafikkstasjonen i stedet for digitale løsninger. For deg som vil møte personlig, anbefaler Vegvesenet at du bestiller time.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.