Slurv med hageavfallet kan spre forbudte plantearter

Hvordan du håndterer hageavfallet er viktig for å unngå spredning av forbudte arter.

KASTE HAGEAVFALL? Har du lupiner eller andre planter som de siste årene er blitt forbudt å kjøpe, i hagen din? I verste fall sprer du plantene ut i naturen om du ikke håndterer hageavfallet riktig. Illustrasjonsfoto: NTB
KASTE HAGEAVFALL? Har du lupiner eller andre planter som de siste årene er blitt forbudt å kjøpe, i hagen din? I verste fall sprer du plantene ut i naturen om du ikke håndterer hageavfallet riktig. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har vel alle sett hvordan lupinene har tatt over en rekke norske grøftekanter, og hvordan kjempebjørnekjeksen sprer seg som ild i tørt gress? Sistnevnte kan sammen med Tromsøpalmen dessuten forårsake alvorlige huduslett.

Begge de nevnte plantene er nå forbudt å importere og kjøpe, men en del arter som ble forbudt senest i 2021 kan nok fortsatt være å finne i norske hager.

Dermed er det veldig viktig å håndtere hageavfallet riktig - og ikke bare kaste det over gjerdet eller i komposten. Også om du kjører hageavfallet til miljøstasjonen, er det viktig å passe på at det går riktig for seg under frakten.

Forbudte arter skal pakkes i plast

Har du fjernet planter og kvist, og kanskje også en av de forbudte artene fra hagen, er det ifølge Det norske hageselskapet svært viktig å sikre lasten før du frakter den til nærmeste gjenvinningsanlegg.

For å unngå at frø og frøstander spres ut i naturen, påpeker de på sine nettsider at man må sikre lasten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.