Råte i terrassen

Slik unngår du at terrassen råtner

Litt innsats på de rette stedene er nøkkelen for å gi terrassen et langt liv.

Snittflater: Impregnerte bord har dårlig beskyttelse i snittflaten. Her er det viktig å pøse på med beskyttelse. Foto: Nordsjø
Snittflater: Impregnerte bord har dårlig beskyttelse i snittflaten. Her er det viktig å pøse på med beskyttelse. Foto: Nordsjø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no):

Gå til Vi.no-forsiden

Når du bygger og vedlikeholder en terrasse, er det noen enkle tiltak du kan gjøre for å gi den lang levetid. Det handler mye om å unngå langvarig fukt i treverket. Der det er fukt over lang tid blir det råte. Treverk er avhengig av å tørke opp skikkelig for å holde seg friskt i mange år.

Les mer: Slik får du start på gressklipperen etter vinteren

Denne siden opp

Krumming: En furustokk består av marg innerst, så kjerneved, yteved og bark ytterst. Et terrassebord vil krumme seg ned på sidene om du legger det med margsiden opp. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Krumming: En furustokk består av marg innerst, så kjerneved, yteved og bark ytterst. Et terrassebord vil krumme seg ned på sidene om du legger det med margsiden opp. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Det er en evig diskusjon om hvilken av sidene som skal ligge opp på terrassebordet.

Stikkskru: Sett skruene med en vinkel på cirka 20 grader når du skjøter bordene. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Stikkskru: Sett skruene med en vinkel på cirka 20 grader når du skjøter bordene. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

- Når det gjelder impregnerte bord, er ikke svaret entydig, forklarer Ulrich Hundhausen. Han er seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt. Yteveden, som etter impregnering er mer bestandig enn kjerneveden, har godt av å ligge ned. Grunnen er at det oftest oppstår råte mellom terrassebordet og bjelkelaget.

Les mer: Du trenger ikke putekasse

Legger du det slik, krummer bordet også riktig slik at vannet renner av. Unntaket er de bordene med margstråle i overflaten. De bør snus fordi margen ikke er holdbar, og det ofte oppstår sprekker rundt den.

Beslag: Monterer du et beslag som stikkes under kledningen, og som går over det første bordet beskyttes den delen av konstruksjonen som er inntil veggen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Beslag: Monterer du et beslag som stikkes under kledningen, og som går over det første bordet beskyttes den delen av konstruksjonen som er inntil veggen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Få vannet vekk fra skjøter

En skjøt er alltid en potensiell kilde til råte. Planlegg leggingen slik at du får færrest mulig av dem. Når du må du skjøte, så skru med en vinkel slik at bordene ikke sprekker opp.

Impregnert trevirke har dårlig beskyttelse i snittflaten. Derfor er det lurt å impregnere endeveden mens du snekrer.

Les mer: Slik temmer du den vriene skjøteledningen

Vannfeller i terrassen

Unngå å lage det som kalles vannfeller. Det er steder der vannet blir fanget i stedet for å renne av. Skruer som skrus for dypt lager hull som blir en typisk vannfelle. Et annet utsatt sted er området innerst mot veggen, her kan vannet fort bli liggende.

Lufting: Luft skal sirkulere fritt under terrassen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Lufting: Luft skal sirkulere fritt under terrassen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Lufting er viktig slik at konstruksjonen tørker skikkelig opp. La det være klaring mellom bordene og lufting under terrassen. Som tommelfingerregel legges bordene med et mellomrom på 5 mm. Impregnerte bord kan være svært fuktige når de legges. I så fall bør du ta hensyn til krymping og legge bordene tettere sammen.

Sørg for at luft kan sirkulere under terrassen. Legg gjerne duk på bakken slik at du hindrer tilgroing, og fjern busker og andre hindringer rundt som ødelegger for luftgjennomstrømmingen.

Les mer: Trøbbel med vedkløyveren? Sjekk dette

Fjern snøen og ta en årlig ryddejobb

Våren er en kritisk tid for terrassen. Fjern snøen, da unngår du at den smelter på terrassebordene og holder dem fuktige i lang tid.

En gang i året bør du fjerne smuss, jord og løv som sitter fast i alle spalter. Blir dette liggende, blir det et perfekt miljø hvor råtesoppens sporer kan utvikle seg.

Overflatebehandler du terrassen kan du stoppe når du er ferdig med bordene. Konstruksjonen på undersiden har best av å stå ubehandlet. Vann vil trenge inn uansett, og overflatebehandlingen forhindrer rask uttørking, noe som fører til langvarig fuktighet og råte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.