Visne planter etter ferien

Slik redder du ferieslitne stueplanter

Har stueplantene dine hatt en røffere ferie enn deg? Slik vekker du dem til live igjen.

VISNE PLANTER ETTER FERIEN? Planter som har vært alene hjemme i ferien, kan trenge litt ekstra stell for å vekkes til live igjen. Her får du ekspertens beste råd. Foto: NTB
VISNE PLANTER ETTER FERIEN? Planter som har vært alene hjemme i ferien, kan trenge litt ekstra stell for å vekkes til live igjen. Her får du ekspertens beste råd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å reise bort på sommerferie kan være deilig, men det er noe fint med å komme hjem igjen også og starte på hverdagen igjen. Og har man vært borte lenge, er det nesten alltid litt spenning knyttet til å låse seg inn i huset for første gang på noen uker: Hvordan står det til der inne nå? Har stueplantene overlevd tiden hjemme alene?

Tja. Overlevd har de kanskje, men det er ikke fritt for at mange av dem henger med nebbet og ser både bleke, pjuske og slitne ut. Da er det lett å ile til med en diger bøtte vann - men er det egentlig den beste løsningen?

Sjekk før du vanner

Ikke nødvendigvis, advarer planteekspert Anders Røyneberg. Han er forfatter av bøkene Plantebonanza og Plantelykke, og står bak den populære instagramprofilen @arcticgardener.

- Det første man må gjøre, er å sjekke om jorda er tørr eller våt. Som regel er det uttørking som er problemet, men det kan også hende at man har overvannet før man reiste bort. Derfor må man alltid sjekke, sier han.

PLANTEBOKFORFATTER: Anders Røyneberg har skrevet to bøker om stueplanter, og driver den populære instagramkontoen Arctic Gardener. Foto: Inger Marie Grini
PLANTEBOKFORFATTER: Anders Røyneberg har skrevet to bøker om stueplanter, og driver den populære instagramkontoen Arctic Gardener. Foto: Inger Marie Grini Vis mer

For lite vann

Er jorda tørr, er det vann som er redningen. Men ikke overdriv, da kan planten få litt sjokk, forklarer Røyneberg.

- Vann godt, men du trenger ikke gjøre den dyvåt. Gi den vanlig mengde vann, eller kanskje litt ekstra, sier han.

Deretter klipper du vekk tørt og vissent bladverk.

- Det stimulerer planten til å lage nye skudd, gjør planten mer robust og forhindrer angrep fra skadedyr. Skadedyr går nemlig mest på de svake delene av planten, forklarer Røyneberg.

Samtidig minner han om at stueplanter ikke nødvendigvis trenger å se helt perfekte ut. Noen brune tupper på bladene er helt naturlig og ikke noe å stresse med, mener han.

- Ute i naturen er det jo vanlig at planter er litt rufsete, det er sånn naturen er.

Hvis planten er veldig ødelagt, kan du klippe den nesten helt ned og se om den kommer tilbake. Med godt stell kan den kanskje vekkes til live igjen.

For mye vann

Men hva om plantene dine ser slappe og dvaske ut, selv om jorda ikke er tørr når du kommer hjem, men derimot våt? Da har du antagelig vannet altfor mye før du reiste - eller hatt en litt for ivrig feriehjelper som har vannet for deg mens du var borte.

- Hvis planten har gule, bløte blader og stilker og jorda er våt, er det tegn på rotråte fordi røttene har blitt stående i vann. Da må jorda tørkes, sier Røyneberg.

Det gjør du ved å ta planten ut av potteskjuleren slik at overskytende vann renner av, og sette den til tørk i et lyst, varmt vindu. Klipp gjerne av de guleste bladene, anbefaler Røyneberg.

- Noen bytter ut jorda, men jeg synes det kan fungere like greit å bare tørke den jorda som planten allerede har. Når den tørker opp, kan den våkne til live igjen, sier han.

Næringsmangel

Et annet problem som kan oppstå etter en lang ferie, er næringsmangel. Ser bladverket blekt ut eller har blasse farger, er det et tegn på at planten trenger næring.

- Flytende gjødsel er fint, det samme er gjødningspinner eller gjødselkuler. Her kan man velge det man synes passer best. Gir du plantene dine gjødsel nå, blir de grønnere, friskere og får finere farger, og går sunne og sterke inn mot høsten og vinteren.

Sett plantene ut

Et annet tips for sommerslitne planter, er å la dem få en tur ut i regnet, anbefaler planteeksperten.

- Jeg pleier å sette dem ut en time eller to når det regner. Plantene elsker regnvann og det er en super måte å få vasket støv av bladene på. Bare pass på at det ikke blåser mye eller regner veldig hardt - mildt sommerregn er det aller beste, sier Røyneberg.

Når august nærmer seg slutten, er det også på tide å flytte plantene tilbake til de lyse vinduskarmene. Høstmørket kommer fort her i Norge, og plantene trenger mer lys når dagene blir kortere. Har du sørget for at de har kommet godt til hektene etter ferien og blitt sunne og sterke, vil du ha glede av stueplantene dine gjennom hele høsten og vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.