Slik lykkes du med påskeblomstene

Ingenting er galt, men følger du disse rådene, kan du få mer glede av de tidlige løkblomstene.

MYE KOS: Hageblogger Anne Holter-Hovind mener hage også handler om mye glede og lite arbeid. Med enkle grep kan du nyte vårens blomster mest mulig. Foto: Moseplassen.no
MYE KOS: Hageblogger Anne Holter-Hovind mener hage også handler om mye glede og lite arbeid. Med enkle grep kan du nyte vårens blomster mest mulig. Foto: Moseplassen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Akkurat nå bugner butikkene av løkblomster i potte, og få ting sier påske og vår som livlige påskeliljer og perleblomster. Anne Holter-Hovind står bak Moseplassen.no, en av Norges største hageblogger, og er opptatt av å formidle glede framfor regler når det kommer til hage og planter. Dermed vil hun ikke kategorisk si at noe er «feil» innen bruk og stell av løkblomster. Men hun konstaterer én ting:

– I utgangspunktet vanner folk for mye. Løkblomster lagrer næring i løken, og trenger ikke så mye vann, sier hun.

Opplever du at påskeliljene strekker seg og får veldig lang hals om du har dem innendørs? Det kan være to grunner til det. Foto: Shutterstock/NTB
Opplever du at påskeliljene strekker seg og får veldig lang hals om du har dem innendørs? Det kan være to grunner til det. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Lag «juksevår» innendørs

Løkblomstene er blant de aller første vårtegnene i hager og balkongkasser.

Helst trives de utendørs når det er 0–10 grader. De tåler kaldere netter enn det, men om det skulle komme lange kuldeperioder mens de blomstrer, kan det hende de vil henge litt med hodet.

– Potter med påskeliljer og perleblomster er ikke laget for å stå i en varm stue, og vil respondere deretter. Det betyr ikke nødvendigvis at det er galt å ha dem inne, mener Holter-Hovind.

– «Juksevår» kaller jeg det, det er lavterskel og gjør en så stor forskjell å ta inn en liten fargebombe som påskeliljer. Hvis du vil ha dem til å blomstre lenge, planter du dem ute. Vil du ha maks glede av dem gjennom påsken, setter du dem på stuebordet. Da varer de kortere, men gir deg kanskje mye mer glede hvis det er der du oppholder deg mest?

Mye glede og lite arbeid

Hagebloggeren liker hager som gir maks glede og minst mulig arbeid. Selv har hun gått fra villahage til terrasse, og insisterer på at begge deler er hage. Selv en vinduskarm kan romme mye hageglede, mener hun.

– Det er også helt lov å tenke på en potte med påskeliljer som en bukett på rot. Og om gleden blir kortvarig innendørs, tåler de aller fleste løker som selges til vårblomstring å plantes ut etterpå. Da blomstrer de igjen neste vår, minner hun om.

– Har du ikke noe sted å plante løkene selv, kan du gi dem bort til noen som har hage. Eller putte dem i jorda på borettslagets fellesområde.

– Jeg pleier å dra løkene fra hverandre før jeg setter én og én løk i jorda, ellers står de så tett at de ikke får dannet ordentlige røtter, sier Holter-Hovind.

– Og jeg slår gjerne et slag for å handle alt av planter på blomsterbutikker, spesielt nå under corona. Hvis vi handler de enkleste varene på matbutikken, kan vi ikke forvente at spesialforretninger som blomsterbutikker skal være der når vi trenger dem.

De første løkplantene er sikre vårtegn for mange av oss. Se så fine de blir i en sammenplanting! Foto: Shutterstock/NTB
De første løkplantene er sikre vårtegn for mange av oss. Se så fine de blir i en sammenplanting! Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Flere vårgleder

Våren er mange hageelskeres favoritt blant alle årstider. Selv om sommeren byr på den frodigste blomstringen og høsten kommer med markens grøde, gir våren håp om alt dette som skal komme.

Anne Holter-Hovind bruker disse ukene til å gå på skattejakt, både i egen hage og i nabolaget:

– Jeg går tur og speider etter småblomster. Jeg har gått i nabolaget her i flere år, og vet hvor de første snøklokkene dukker opp med en gang snøen smelter. Jeg dyrker den lille muligheten for glede, ved å aktivt gå ut og lete etter den, sier hun.

Ofte klipper hun greiner som hun setter i en vase med vann for å få en tjuvstart på løvspretten. Når hun forteller om det, svarer mange med å spørre hvilke greiner som er fine.

– Svaret mitt er at alt kan være fint, sier hun og ler.

– Ta inn det som gir deg glede! Du trenger ikke kjøpe kirsebærgreiner på butikken, selv om de er fine de og. Klipp en grein av den busken du har, og se hva som skjer. Det trenger ikke være overkomplisert heller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.