Mat og drikke

Slik lager du store, krystallklare isbiter

Med et par smarte grep klarer du å lure luftbobler og urenheter ut av isen.

Jålete: Nå kan du imponere med store, klare isbiter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Jålete: Nå kan du imponere med store, klare isbiter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

(Vi.no): Kunne du tenke deg å servere drikke med store, glassklare isbiter, er det grunn til å bruke litt tid på disse tipsene.

Les også: Derfor er det lurt å bore et ekstra hull i nøkkelen

Innfrysingen

Glassklare: Når isen fyses fra en side kan du lage klare isbiter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Glassklare: Når isen fyses fra en side kan du lage klare isbiter. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Ifølge nettstedet alcademics.com vil vannet skyve luftbobler og urenheter foran seg når det fryser inn fra en side.

Vanlige isbiter er gjerne fulle av små luftbobler fordi vannet fryser inn fra alle sider av isbiten og fanger luftboblene i midten.

Vil du ha helt klare isbiter må du derfor gjøre noen enkle grep.

Les også: Smart snekkerbenk til aktive huseiere

Retningsstyrt

Isboks: En isolert boks kan du lage av skumplater og lerretsteip. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Isboks: En isolert boks kan du lage av skumplater og lerretsteip. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Del opp: Lag et riss med brøkniven og bank med en klubbe. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Del opp: Lag et riss med brøkniven og bank med en klubbe. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

For å få vannet til å fryse i en bestemt retning, kan du fylle vann i en liten kjøleboks, eller lage en isolert form. Når den settes i fryseren, vil vannet fyse fra oversiden. Etter cirka et døgn har mesteparten av vannet frosset, men det vil være noen centimeter med vann i bunnen. Her vil luft og urenheter samle seg.

Les også: Jo da, du kan dra ut spikeren med drillen

Slik gjør du

Det er lurt å fylle vannet i en pose slik at du kan løfte ut isblokken og sjekke. Når de øverst fem centimeterne er frosset tar du den ut og deler opp i store biter.

Isfjell: Lag isbitene så stor at de så vidt går ned i glasset. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Isfjell: Lag isbitene så stor at de så vidt går ned i glasset. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Brødkniv og klubbe

Selve delingen gjør du med en brødkniv og en klubbe. Legg isen på et rent kjøkkenhåndkle så ligger den helt i ro. Skjær et riss, legg knivbladet i risset og bank forsiktig. Kniven kan også brukes for å fintrimme formen på isbitene.

Les også: Slik fikser du den trege skuffen

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.