Lær deg å synge bedre

Slik kan du bli flinkere til å synge

- Alle kan lære å synge uavhengig av vokalteknisk utgangspsunkt og nivå, sier sangpedagog.

SYNG BEDRE: Det er mye du kan gjøre for å forbedre sangstemmen. Foto: Shutterstock
SYNG BEDRE: Det er mye du kan gjøre for å forbedre sangstemmen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Du synger kanskje ofte i bilen, foran speilet, når du lager mat eller i dusjen, men synes det er vanskelig å få det til å høres like fint ut som artisten du hører på?

Det skal vi hjelpe deg med nå.

- Synger du bare i dusjen eller hjemme synes jeg ikke du skal tenke på noe som helst. Bare la deg rive med. Når det er sagt, sanger skal underbygge følelser, og man formidler jo ofte en tekst. Så det er vel her tankene bør ligge da, sier Didrik Solli-Tangen.

Les også: 12 sanger som gjorde en forskjell

LA DEG RIVE MED: Didrik Solli-Tangen mener man skal la seg rive med når man synger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
LA DEG RIVE MED: Didrik Solli-Tangen mener man skal la seg rive med når man synger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Vis mer

Sangpedagog Christer Aannestad ved CA Vocal Arts, mener det alltid må kjennes komfortabelt å synge.

- Om noe kjennes feil, så er det feil. Da kan det være lurt å oppsøke en sangpedagog for å lære hvordan en kan overkomme de tekniske problemene, sier han.

Nederst i saken kan du se sangpedagogens 8 tips til hvordan du blir en bedre sanger!

Les også: Så mye bør du egentlig betale for å sitte på

Du kan synge hvilken sjanger du vil

Alle har ulike stemmer, men du har store muligheter til å synge de fleste sjangere.

- Vi er alle født med forskjellige stemmer, og derfor vil noen være dype og noen lyse. Men i prinsippet kan jo alle sanger transponeres, det vil si flyttes opp eller ned i toneleie. Så her kommer det mer an på hvor stort spenn det er i sangen, sier Solli-Tangen.

- Hvordan skal man klare å nå de høye tonene?

TENK PÅ HVOR VOKALENE ER I MUNNEN: Christer Aannestad mener vokalenes plassering i munnhulen er viktig når du synger. Foto: Privat.
TENK PÅ HVOR VOKALENE ER I MUNNEN: Christer Aannestad mener vokalenes plassering i munnhulen er viktig når du synger. Foto: Privat. Vis mer

- For å nå høye toner er det klart at fysikken har endel å si. Er man født med korte stemmebånd, vil det være lettere å synge høye toner. Og dype hvis man har lange. Men her kan man også trene seg opp eller ned. Ved å synge mye høye toner vil stemmen etter hvert strekke seg dit.

- Litt som å trene kroppen, vil du løfte mye i benk, så må du trene på det, sier han.

Man må lære seg å bruke musklene og pusten på en god måte, mener Aannestad.

- For å nå de høye tonene er man helt avhengig av en god muskelkoordinasjon og en fri pust, i tillegg til en solid vokalteknisk innsikt. Om man ønsker å lære seg håndverket skikkelig må man nesten ta sangtimer. Det finnes dessverre ingen snarvei i arbeidet med å utvikle sitt fulle sangpotensiale, sier pedagogen.

Les også: Dataspill er bra for deg

Nervøsitet kan gjøre stemmen sur

Der du kanskje har nådd ditt fulle sangpotensiale hjemme, kan det høres annerledes ut offentlig, for eksempel på karaoke.

Hovedårsaken må nok sees i sammenheng med nervøsitet og kanskje til og med frykt, mener Aannestad:

- Selv om det å synge foran mennesker ikke er farlig, klarer ikke hjernen å skille mellom reell og irrasjonell fare. Fordi vi er oppvokst i et prestasjons-samfunn er vi redde for å gjøre feil eller dumme oss ut. Da sender «hjernens alarmsentral» ut signaler til kroppen, som dermed går i kriseberedskap.

Solli-Tangen mener man ikke må undervurdere effekten av å synge i en mikrofon.

- Nerver er helt klart en faktor som spiller inn. Men det å synge i mikrofon er også en faktor som mange ikke tenker på. Det er faktisk ganske vanskelig, hvis man er vant til å synge hjemme uten mikrofon. Uten mikrofon hører man stemmen sin sammen med rommets klang. Mens synger man i en mikrofon vil man få sin egen stemme rett i fleisen, og dette kan være uvant for mange, sier han.

Les også: Hørselstap starter allerede fra 40-årsalderen

BLI FLINKERE TIL Å SYNGE I BILEN: Du kan trene opp stemmen din til å høres fin ut, selv når du sitter i trafikken. Foto: Shutterstock
BLI FLINKERE TIL Å SYNGE I BILEN: Du kan trene opp stemmen din til å høres fin ut, selv når du sitter i trafikken. Foto: Shutterstock Vis mer

De største feilene du gjør

Aannestad mener den største feilen folk gjør når de synger er å konstruere klangen.

- Det er viktigere å være bevisst på vokalenes plassering i munnhulen. Syng vokalene som du ville ha sagt dem, og les gjerne teksten høyt før du synger. Da får du en naturlig vokalplassering og unngår masse spenninger som kan hindre stemmebåndene i å svinge fritt.

  • Øvelse: Forsøk å la begge sider av tunga møter jekslene i overkjeven når man uttaler fronttungevokaler (i, e, æ). Og når man skal synge baktungevokaler (a, o, u, å) kan det være lurt å øve disse ved å etablere et smil slik at tunga blir mer aktiv i vokaldannelsen. Da unngår man at tunga stivner noe som kan føre til spenninger i tungerota og i strupehodet.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

Her er 8 tips til deg som vil bli bedre til å synge:

  • 1. Tillat deg selv å puste inn i øvre del av brystkassa der størsteparten av lungene faktisk befinner seg
  • 2. Unngå å skyve brystkassa opp og frem og samtidig trekke skuldrene bakover. Dette kan hindre kontakt med bakre del av mellomgulvet og dermed en fri pust. Fører ofte til en hard klang og i verste fall spenninger i strupehodet.
  • 3. Unngå å presse magen utover når du synger. Trekk i stedet området ved navlen sakte innover mot ryggraden.
  • 4. Åpne kjeven, spesielt på høye og lave toner. Kjenn etter om du har plass til to fingre oppå hverandre mellom over- og underkjeven.
  • 5. Syng teksten som om du ville ha sagt den, og gjerne veldig «t-y-d-e-l-i-g» til å begynne med. Da får du en naturlig vokalplassering som ofte gjør det mye lettere å synge.
  • 6. Om du skal synge kraftfullt kan det være lurt å etablere et «bitt» som om du skal til å bite i et eple. Pass på at kjeven ikke stivner i en passiv posisjon.
  • 7. Hvis du vanligvis står med utover-roterte føtter (Chaplin-posisjon) kan det være til stor hjelp å plassere lilletå og hæl på en rett linje. Om det kjennes ubehagelig ut kan du gradvis jobbe fra «Chaplin-posisjon» til rett linje.
  • 8. Hvis du vanligvis henger litt frem på hofta (underkroppen står lenger frem enn overkroppen) kan du skyve den litt bakover slik at skjelettet er stablet rett over hverandre. Kjenn forskjellen på pust, klang og kraft.

Alder påvirker

Stemmen kan forandre seg mye med alderen, sier Aannestad.

- Når vi blir eldre svekkes musklene i kroppen, og bindevevet som blant annet er med på å fordele musklenes kraftutvikling blir mindre elastisk. Dette påvirker stemmens klang, kraft og utholdenhet.

- Med konkret kunnskap om hva som foregår under huden når vi synger, samt bevisst øving, er jeg ganske sikker på at man kan prestere som en 30-åring selv etter fylte 70 år.

- Jeg tror mange store sangstjerner har bygget karriere på naturtalentet sitt, uten å være bevisst på hva de faktisk gjør rent kroppslig og vokalteknisk. Og når kroppen ikke lenger er like samarbeidsvillig synger de heller ikke så bra som de en gang gjorde, avslutter han.

Les også: Utseende betyr langt mindre enn du tror

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.