Fast food

Slik har fast food-trendene preget norske matvaner

Pølser, hamburgere, pizza, kebab: Bedre råd og et liv mer på farten har gitt naturlig plass til hurtigmat i mange varianter.

HOT DOG: Pølse i brød eller lompe er en variant av hot dogen - som ble ekstra populær etter andre verdenskrig. Foto: NTB
HOT DOG: Pølse i brød eller lompe er en variant av hot dogen - som ble ekstra populær etter andre verdenskrig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fast food, eller behovet for å få stillet sulten kjapt og greit mens man er på farten, har vært med oss helt siden antikken. Desto mer industrialisert, modernisert og urbanisert verden har blitt, desto mer fremtredende plass har fast food fått i kostholdet vårt, og det begynte å skyte skikkelig fart på 1800-tallet.

Hva var den første hurtigmaten i Norge? Hvis vi ser bort fra å knaske på et eple, så er det nok nisten eller matpakken. Tidligere, da så godt som alle var bønder, spiste man hjemme på gården. Med fremveksten av fabrikker, kontorer og butikker, hadde man behov for å ha med seg mat på jobben.

- Ettersom Norge er blitt rikere og rikere, er det blitt stadig mer populært å spise ute, sier Annechen Bahr Bugge. Hun har doktorgrad i sosiologi, og er forsker 1 ved Forbruksforskninginsituttet SIFO ved OsloMet, og har norske matvaner som spesialfelt.

Men hvilken hurtigmat er det som har blitt mest populær her hjemme, og hvorfor?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.