Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
– Mange forteller at de opplever at de er veldig trygge på en elsykkel sammenliknet med en vanlig sykkel – fordi den ligger godt på veien og den greier å akselerere fortere enn en vanlig sykkel – og dermed er enklere å manøvrere i trafikken, sier Hulda Tronstad, seniorrådgiver i Norsk elbilforening, som har jobbet med elsykler i snart ti år.
Morten Karlsen, mangeårig tester for Syklistenes Landsforening og erfaren elsyklist, er enig – og poengterer at mange som kjøper elsykkel for første gang opplever at de kommer til å bruke elsykkelen veldig mye mer enn de hadde sett for seg da de kjøpte den:
– Man ender opp med å bruke elsykkelen mye mer enn man hadde sett for seg – og mange opplever etter en stund at de derfor burde lagt litt mer penger i det, når de kjøpte, sier Karlsen til Vi.no.

Derfor blir vi lykkeligere med alderen
Hvordan vil du sitte?
Både Karlsen og Tronstad peker på tre ting man skal være spesielt oppmerksom på, ved valg av elsykkel:
Sittestilling, ramme og motor.
Og så må du vite hvor og hva du skal bruke elsykkelen til.
– Bor du et sted der det er relativt flatt og kun sykler i nærområdene, trenger du én type sykkel – men skal du ut i litt røffere terreng, på grusveier og sykle om vinteren, trenger du en litt annen sykkel, sier Tronstad, og legger til:
– Og så må du bestemme deg for hvordan du ønsker å sitte når du sykler; rett i ryggen eller framoverlent.
Hun anbefaler en sykkel hvor du sitter mest mulig rett i ryggen dersom du sykler mest i bytrafikk – fordi det gir best oversikt over trafikksituasjonen og andre trafikanter.
Sykler du mer i skog og mark, kan det være best med en ramme der du sitter mer framoverlent.

Bygg lårmuskler samtidig som du opplever det vakreste i Norge
– Innsteg er viktig
Som tidligere nevnt: Du må bestemme deg for hvilken ramme du ønsker på sykkelen din.
Rammen har betydning for hvordan du kommer deg på plass på sykkelen. En klassisk «dameramme» på sykkelen vil være enklere å komme seg på, fordi den har «lavt innsteg».
– Dette med innsteg er viktig. Det er lettere å komme seg både av og på sykkelen, om den har lavt innsteg, både i bysituasjoner – men også dersom man begynner å bli litt stiv i kroppen, sier Karlsen.
Han oppfordrer også til å tenke noen år framover, når det kommer til dette med innsteg:
– Det er viktig at sykkelen kjennes trygg og enkel å gå av og på. Og ikke tenk kun på hvordan situasjonen er nå – men på hvilke behov du vil ha litt fram i tid; hva kan du forvente å ha av funksjon om fire-fem år, sier han.
– Mange foretrekker dypt innsteg, fordi det er enkelt å gå av og på.

Eva ga seg selv tidenes 50-årsgave: - Jeg unner flere å leve så ansvarsløst
– Kjøp en robust sykkel
Både Karlsen og Tronstad oppfordrer til å tenke robust, ved valg av elsykkel.
– Jeg ser også en del folk som går i fella og kjøper for spinkle sykler, og da får man raskt problemer om man havner på en dårligere vei eller ska på stier i marka – fordi hjulene tåler veldig lite, sier Karlsen, og oppfordrer til å kjøpe en kraftigere og mer robust sykkel:
– Det er bedre å kjøpe en sykkel med kraftigere dekk; den gir mer komfort og er mer robust og tåler mer. Den ruller kanskje dårligere, men det har ikke så mye å si for en elsykkel – for der hjelper motoren deg uansett, sier han.
Tronstad poengterer at elsykler riktignok er tunge – men at dette også gjør sykkelen trygg og god å sykle på. Grunnen til at elsyklene er tunge, er fordi komponentene som motor og batteri er tunge – og hele sykkelen må dermed konstrueres slik at den tåler mer av vekta.
– Det er også litt viktig å tenke på, at hvis du er kraftig, over 100 kilo pluss, skal du be eksplisitt om en sykkel som tåler det. Det er ikke alle sykler som tåler det så godt over tid, og de slites mer, så da bør man velge sykkel som tåler det, sier Tronstad.

- Det holder med 20 minutter
Motor: Sjekk dreiemomentet
Det finnes mange ulike elsykler med ulike motorer fra ulike produsenter. Men hva skal du velge?
– Det du skal se på, er det som heter Newtonmeter (Nm). Dette er dreiemoment. Jo høyere tall, jo sterkere motor, og jo bedre evne til å gi deg støtte, sier Tronstad til Vi.no.
Hun bemerker at dette for mange kun vil være et tall på et papir, som ikke gir noen mening.
– Derfor er det bra dersom man har mulighet til å prøve sykkelen i de bakkene du gjerne skal bruke den, for det vil gi deg en pekepinn på hvor egnet sykkelen er til deg, sier Tronstad, og legger til:
– Folk er forskjellige og bruker sykkelen forskjellig. Det å føle at du greit forserer bakkene med den sykkelen du har valgt, det er viktig.
Karlsen hevder det er veldig stor forskjell på batteriene – og oppfordrer til å kjøpe sykkel med et stort nok batteri.
– Mange ønsker en billig elsykkel og kjøper et batteri som blir litt lite. Det kan fungere når sykkelen er ny, og det er sol og medvind – men når sykkelen blir noen år og batteriet er slitt, vil det bli dårligere rekkevidde – og det kan bli problematisk å komme fram dit man ville ønske, sier Karlsen, og poengterer:

Norske Torill reiste til Spania under pandemien
– Så kjøp stort nok batteri.
Han forteller at et lite batteri er på 400 Wh, et vanlig på 500, og et stort er over 600 Wh - og noen sykler kan utstyres med to batterier.
Tronstad bemerker imidlertid at det ikke er så stor variasjon på elsykkelbatterier som man ser på elbilbatterier.
- For elbiler vil batteristørrelsen ha vesentlig å betydning for rekkevidde, men ikke for elsykkelen - for den kan man også sykle uten å bruke batteriet hele tiden, sier hun.
- Ta en lengre lunsj og lad mens du spiser
Tronstad understreker også at man ikke må se seg blind på rekkevidden som produsent eller selger oppgir. For på elsykler er det ingen standard for måling av rekkevidde. Og det er mange faktorer som spiller inn på rekkevidden:
- Rekkevidden er veldig avhengig av hvilken bruk du har og hvilket terreng du sykler i. Og man skal være oppmerksom på at når man er tyngre, bruker man batterier opp raskere også. En på 80 kilo vil ha kortere rekkevidde enn en på 50 kilo, forutsatt at de bruker samme grad av støtte fra motoren underveis, poengterer Tronstad.
Det tar fire-fem timer å fullade et batteri på 500 Wh som er helt tomt - men Tronstad poengterer at man kommer langt med å strekke rekkevidden på tur ved å lade litt underveis:
- Man kommer veldig langt med å booste batteriet. Ta en litt lenger lunsj og klattlad batteriet mens du spiser, oppfordrer hun.
Tronstad har selv syklet lange turer med elsykkel, eksempelvis forteller hun at hun har syklet fra Berlin til København. Og oppfordrer til å investere i et sykkelstativ på bilen og ta med elsykkelen på tur. Er du redd for at batteriet ikke strekker til, er det et alternativ å ta med et ekstra batteri.
- Det er mulig å kjøpe til ekstra batteri. Og det kommer en utånstjeneste for elsykkelbatterier. Men det beste er nok å låne et batteri fra noen du kjenner, for batterier er veldig dyre å kjøpe. Men det enkleste er å ta med laderen, sier hun.

Tør du å reise alene, kan du få store reiseopplevelser
Sykkelen kan tilpasses
Tronstad forteller at det finnes mange muligheter for å tilpasse elsykkelen slik at den blir mest mulig optimal for deg og ditt bruk:
Sitter du for framoverlent, kan du kjøpe til en forlenger til styret slik at du kommer mer opp i sittende posisjon.
Og synes du sykkelen er ukomfortabel over humper og dumper, kan du kjøpe til en demper til setet.
– Det er en veldig smart ting å tenke på, i stedet for å kjøpe en fulldempet sykkel: Kjøp til en setedemper under setet, for å få fjæring. Det har fantastisk mye å si, og reduserer trykket på korsryggen over dumper og slikt, sier Tronstad, som selv har investert i en slik «fjærende setepinne».
– Du kan kjøpe en relativt rimelig sykkel og heller og bruke litt penger på en fjærende setepinne, tipser Tronstad, og legger til at de gode koster et par tusen kroner.
– I stedet for kjøpe demping i sykkelen, kan du kjøpe den setepinnen, så har du spart litt penger også, sier hun.

Hvor mye penger bruker du på hobbyen din?
– Ikke la deg friste av ulovlig sykkel
Karlsen advarer sterkt mot å kjøpe en ulovlig elsykkel:
– I Norge er det faktisk lov å selge elsykler som det ikke er tillatt å bruke. Disse går altfor fort; du kan kjøpe sykler som går i 50-60, kanskje 100 kilometer i timen. Men disse er ikke tillatt å bruke. Jeg anbefaler alle å absolutt ikke falle for fristelsen å kjøpe en slik ulovlig elsykkel, sier han.
Ifølge lovverket, er det tre krav for at det skal være en godkjent elsykkel: Du må trå selv for at motoren skal hjelpe til; Motoren kan ka maks 250 watt nominell effekt – og motoren skal slutte å hjelpe idet farten kommer opp til 25 km/t.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.