Potet

Slik er de nye potetene

Lei av Beate, Asterix og mandelpotet? Nå kommer Knallstilig og Knallvittig, blant flere nye potetsorter i Norge.

NYE POTETER: Hils på «Knallstilig», en av flere nye potetsorter som nå er godkjent for produksjon i Norge. Foto: Per Jarle Møllerhagen, NIBIO
NYE POTETER: Hils på «Knallstilig», en av flere nye potetsorter som nå er godkjent for produksjon i Norge. Foto: Per Jarle Møllerhagen, NIBIO Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om den i mange hjem har sterk konkurranse fra ris, pasta og andre typer tilbehør er poteter fremdeles et must eller en kjærkommen gjest på mange norske middagsbord.

Og selv om du stort sett finner klassikerne Beate, Asterix og mandelpoteter i butikkhyllene så finnes det faktisk så mange som 74 godkjente potetsorter på Mattilsynets liste.

Og i vår er det flere nyheter på potetlista:

Knallvittig, Knallstilig, Savio og Undset er nye potetsorter som har blitt godkjent nå i vår. Og i fjor kom Knallfiffi, Birkeland og Gullflaks.

– Av nye, spennende sorter skiller «Knallstilig» seg ut. Den er veldig spennende med fargetegninger både på og under et pent, skinnende skall. Dette er fargetegninger som også beholdes etter koking, slik at man vil få en blå/lilla-marmorert potet, forteller forsker Per Jarle Møllerhagen i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Lurer du på hvordan potetene får navn? Det kan du lese lenger nede i artikkelen.

Tester poteter

Møllerhagen forteller til Vi.no at det per i dag står 74 sorter på Mattilsynets lister:

- Det er 37 stk. på offisiell norsk sortsliste og 37 stk. på sorter som er sertifisert for settepotetproduksjon. I tillegg kommer tre bevaringsverdige sorter, sier Møllerhagen.

Potetsortene må være godkjente av Mattilsynet før det er tillatt å dyrke dem i Norge. Og for å komme dit, til den godkjente lista, kreves det tre år med utprøving.

Det er NIBIO som har ansvaret for testingen, eller verdiprøvingen som det også kalles. Testingen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet - og det er den norske foredleren Graminor som krysser og lager nye sorter til prøving.

Nye potetsorter, så vel som andre sorter av matplanter, granskes for alt fra næringsinnhold, konsumkvalitet, skrellekvalitet, sykdomsmotstand og defekter, til gjødslingsbehov, lagringsevne og forventet avling, for å nevne noe. Resultatene framlegges for Plantesortsnemda i Mattilsynet som gir anbefaling om sorten bør godkjennes eller ikke.

Et kriterium for at nye sorter skal tillates, er at de skal være bedre enn eksisterende i en eller flere vesentlige egenskaper.

Når kommer de nye potetene til forbruker?

NIBIO påpeker at det ikke trenger å være slik at det kun er Beate og Asterix nordmenn har et forhold til. De bemerker at det jevnlig testes ut nye sorter, og hevder noen av dem vil gi en helt ny forståelse av hva som kan være potet.

– Det er et visst nåløye for nye sorter, men for knallpotetene ser det altså lyst ut for. Likevel er det alltid slik at de store aktørene må fatte interesse for og markedsføre nye sorter. Det hadde for eksempel vært et spennende konsept med en fargepalett av grønnsaker i ulike farger i samme pakning. Dessuten har vi jo også en spennende underskog av gardsutsalg og markeder hvor det er mer sannsynlig at nye sorter kan komme raskt inn, sier Møllerhagen.

KJAPP POTETSKRELLING: Har du haugevis av poteter å skrelle, er dette trikset for deg! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Én ting er imidlertid at nye potetsorter er godkjent, men noe helt annet er når eller hvorvidt vi forbrukere vil kunne få kjøpt dem i butikken - eller hos bonden.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar før nye sorter kommer i handelen. Først må det oppformeres settepotet og så må omsettere av konsumpoteter ønske å selge de nye sortene. Dersom ønske er sterkt om å få sortene fort på markedet ville jeg tro at det kunne la seg gjøre å få de første potetene på markedet i løpet av et par-tre år, sier Møllerhagen.

Knallvittig, Knallstilig og andre fiffige navn

Mange kan sikkert synes at navnene på noen av de nye potetene, for eksempel Knallvittig og Knallstilig, er ganske artige. Så hvordan får egentlig potetene navn?

- Det er den som utvikler er ny potetsort som også setter navnet på sorten, sier Stig Rune L Herbrandsen, marked- og produktsjef i Graminor.

Graminor utvikler nye plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge, både poteter, korn, engvekster og frukt og bær.

- Knallsortene er en serie med nye fargede/marmorerte potetsorter vi har utviklet på Graminor. For å danne en identitet og «famile» rundt disse litt artige og spesielle sortene, begynner alle med knall. Navneforslagene er fremkommet gjennom idemyldring hovedsakelig i potetteamet her og er slik sett litt tilfeldig, sier han.

Herbrandsen forteller at hver foredler eller art har sitt system for navnsetting - for eksempel følger navnsetting av hvetesorter alfabetet og andre holder seg til et definert univers.

- For våre vanlige nye potetsorter er universet kjente norske personer. Nansen og Undset er eksempler på navn på et par av våre nyeste vanlige potetsorter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.