Oppskrift på rognebærgelé

Slik bruker du rognebær

Etter en frostnatt eller en runde i fryseboksen, er det gode grunner til å bruke rognebær.

ROGNEBÆRGELE: Rognebærgelé er et klassisk tilbehør, som smaker ekstra godt sammen med eple. Hva med å prøve rognebær i smoothien? Foto: Gorm Kallestad/NTB
ROGNEBÆRGELE: Rognebærgelé er et klassisk tilbehør, som smaker ekstra godt sammen med eple. Hva med å prøve rognebær i smoothien? Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rognebærgelé til høstens viltmiddag er en klassiker - men slett ikke den eneste måten å bruke rognebær på. Og er du skeptisk til den bitre smaken hjelper det å vente på den første frostnatta - eller å legge dem i fryseren.

Visste du dessuten at bærene har et høyt innhold av C-vitaminer?

Hvordan lage rognebærgelé

Rå rognebær kan være svært bitre, men å bruke bærene i matlaging er derimot å anbefale, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt, som påpeker at det nå bugner av bærene med den fine, oransjerøde fargen.

- Det bugner av rognebær nå og det er bare å høste. Rognebærgelé og rognebærsyltetøy er spennende til garnityr. Mitt beste tips er å bruke epler eller pærer sammen med rognebær. Det passer godt sammen, sier innholdsrådgiver Toril Gulbrandsen til Vi.no.

Hun råder videre å bruke hjemmelaget rognebærgelé med eple i på brødskiva, eller som alternativ til tyttebær ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet.

Rognebær bør fryses

Rå rognebær er ifølge Gulbrandsen sure og bitre i utgangspunktet. Heller ikke Helsenorge.no anbefaler å spise rå rognebær: De skriver at rogn er en ufarlig plante, men at inntak av større mengder rå bær kan gi symptomer fra mage og tarm.

- Det hjelper godt med en frostnatt eller et døgn i fryseren. Da blir de mildere i smaken, påpeker hun.

Dessuten inneholder rognebærene mye C-vitamin.

- Siden kroppen ikke klarer å danne C-vitaminet selv, er vi avhengig av å få dette via mat og drikke. Rognebærene inneholder mye C-vitamin, som er viktig for bindevevet i kroppen, og som nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler.

Dermed er det å lure inn litt rognebær i kostholdet en enkel måte å øke C-vitamininntaket på.

– Prøv for eksempel en smoothie med rognebær, tipser Gulbrandsen.

Lager du vanligvis smoothie med for eksempel yoghurt, banan og andre frosne bær som blåbær og bringebær, kan du bytte ut en liten del av de andre bærene med frosne rognebær.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.