Slik blir du kvitt reklame på mail, i postkassa og på telefon

Lei av telefonselgere og e-post med reklame? Dette kan du bli kvitt. Sjekk hvilke regler som gjelder og hva du må gjøre.

KILDE TIL IRRITASJON? Det kan være irriterende med oppringninger fra telefonselgere. Foto: NTB Shutterstock
KILDE TIL IRRITASJON? Det kan være irriterende med oppringninger fra telefonselgere. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Markedsføring over telefon er tillatt hvis du ikke har reservert deg i reservasjonsregisteret i Brønnøysundregistrene, eller direkte hos næringsdrivende, sier Ida Tomtum, juridisk rådgiver i Forbrukertilsynet til Vi.no.

Vil du slippe markedsføring over telefon, må du altså først registrere deg i reservasjonsregisteret til Brønnøysundregistrene. Her bør du også registrere telefonnummeret ditt. Næringsdrivende har nemlig plikt til å oppdatere ringelistene opp mot registeret.

Husk å presisere at du reserverer deg mot telefonsalg. Det må du også gjøre hvis du reserverer deg mot adressert reklame i postkassa. (Les mer om uønsket reklame i posten lenger ned i saken).

Her kan du reservere deg og lese mer om hvordan du reserverer deg i Brønnøysundregistrene. Her vil du også finne ofte stilte spørsmål om Reservasjonsregisteret.

Derfor skal du ta telefonen

Markedsføring over telefon er i strid med loven hvis du har reservert deg. Men: Næringsdrivende eller organisasjoner har lov til å ringe deg hvis du har et kundeforhold eller giverforhold.

Et kundeforhold kan være et langvarig forhold til en bank, at du har et abonnement på et magasin eller har en forsikringsavtale der det er nødvendig med en viss kommunikasjon. Et giverforhold kan være at du gir faste bidrag til en veldedig organisasjon.

Er det mulig å slippe telefoner selv om du har et kundeforhold?

– Ja, du kan reservere deg direkte hos den som driver telefonmarkedsføring. Vi anbefaler at du tar telefonen og gir beskjed dersom du ikke ønsker å bli oppringt. Dette har organisasjonen eller den næringsdrivende en plikt til å respektere.

Kundeforholdet ditt vil også opphøre med en gang du skulle finne på å si opp avtalen. De vil da ikke ha rett til å oppsøke deg for flere tilbud.

Tomtum forteller at Forbrukertilsynet mottar en del klager på telefonsalg fra forbrukere. Ved lovbrudd kan Forbrukertilsynet gi sanksjoner som overtredelsesgebyr eller tvangsmulkt.

Må ha godkjenning for reklame på e-post

Ifølge Tomtum er det ulike regler for markedsføring på e-post, sms og telefonmarkedsføring.

For at noen skal kunne sende deg markedsføring på e-post eller sms, må du ha samtykket til dette på forhånd. Har du for eksempel deltatt i en konkurranse eller bestilt noe på nett, får du gjerne et valg om å huke av «ja» eller «nei» til å motta markedsføring på sms eller på e-post.

Tomtum understreker at det ikke er nok å delta i en konkurranse eller bestille noe på nett, du må aktivt samtykke til å motta markedsføring.

Har du et kundeforhold fra før, har næringsdrivende eller organisasjoner lov til å sende henvendelser på e-post på samme måte som de kan kontakte deg på telefon.

Skulle du få reklame på e-post som du ikke har gitt samtykke til, kan du også klage til Forbrukertilsynet.

Får du e-poster fra ulike forhandlere du har opprettet et kundeforhold til en eller annen gang, kan du sørge for at dette slutter. Får du tilbud på e-post, får du også tilbud om å avregistrere deg. Slik som i denne e-posten fra Clas Ohlson:

Her får du valget om å stoppe nyhetsbrev fra Clas Ohlson hvis du skulle ønske det. Klikk på lenken der du får spørsmålet om du vil stoppe nyhetsbrevet. Du vil da få opp et nytt vindu. (Se bildet under).Foto: Skjermdump
Her får du valget om å stoppe nyhetsbrev fra Clas Ohlson hvis du skulle ønske det. Klikk på lenken der du får spørsmålet om du vil stoppe nyhetsbrevet. Du vil da få opp et nytt vindu. (Se bildet under).Foto: Skjermdump Vis mer
Her er det bare å trykke på Bekreft-knappen. Du slipper nå å få flere nyhetsbrev. Foto: Skjermdump
Her er det bare å trykke på Bekreft-knappen. Du slipper nå å få flere nyhetsbrev. Foto: Skjermdump Vis mer

Hvis du får mailer hvor ord som «Refinansiering», «Stordalens bitcoin» og «Finans» står som avsender og det står «refinansier og spar penger» i emnefeltet, er det såkalt søppelpost som du bør slette.

Unngå reklame i postkassa

For å unngå adressert reklame i postkassa eller på dørmatta, må du reservere deg mot det i Brønnøysundregistrene. Det er en annen sak hvis du er lei av uadressert reklame som kommer med posten eller ligger utenfor døra.

For å unngå uadressert reklame i postkassa eller på dørmatta, må du sette opp et klistremerke hvor det står at du ikke ønsker reklame. Ifølge Tomtum er både postkassa di og dørmatta lovlige leveringssteder. Bor du i blokk er det viktig at du også merker døra.

Klistremerkene kan du få fra posten. Du kan også lage en egen merkelapp som du klistrer opp. Les mer om uadressert reklame på Posten.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.