Slik blir du en vinkjenner

Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror!

VEDTATTE SANNHETER: Biff og rødvin, jordbær og champagne - får disse partnerne egentlig fram det beste i hverandre? Foto: Scanpix/Stockfoto
VEDTATTE SANNHETER: Biff og rødvin, jordbær og champagne - får disse partnerne egentlig fram det beste i hverandre? Foto: Scanpix/Stockfoto Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Det er lite som får prestasjonsangsten til å slå inn så hardt som vin. For plutselig kjenner alle noen som driver med vinsmaking og snakker om druesorter og duften av våt jord og sitrus. Du smatter med og kjenner bare … rødvin. Må det virkelig være så komplisert som «kjennerne» skal ha det til?

Tom R. Tyrihjell leder fagavdelingen i Vinmonopolet, og synes det er synd at mange opplever vin som et elitistisk felt.

Alle kan bli gode på vin, mener fagsjefen i Vinmonopolet. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Alle kan bli gode på vin, mener fagsjefen i Vinmonopolet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

– Da glemmer vi helt at vin er et landbruksprodukt, de som lager den er vanlige bønder. Det er andre ting som gjør vin utilgjengelig, påpeker han.

Selv er han ikke så opptatt av spesialutstyr. I skapet hjemme har han to ulike typer vinglass, mer trenger han ikke.

Økende kunnskap

Tyrihjell er opptatt av at vi skal våge å gå bort fra etablerte sannheter og fasiter om hvilken vin som passer til hvilken mat. Dette er noe det forskes på i fagavdelingen hos Vinmonopolet. For hvorfor serverer vi champagne til jordbær, hvordan ble egentlig rød bordeaux det vanlige følget til torsk, og er det egentlig rødvin som smaker best til biff med bearnaise?

Det er sånt de undersøker. Og svarene er ofte overraskende.

– Selv om rødvin er det naturlige valget til biff, smaker ikke kjøttet så mye i seg selv. Det er bearnaisesausen som er det dominerende. Og den har smaker som harmonerer mer med en hvitvin, forklarer Tyrihjell.

– Det illustrerer bare at det ikke er én gitt kombinasjon som er riktig, personlig smak har mye å si. Det viktigste er å drikke vin du liker, og være åpen for at smak og personlig preferanse kan endre seg med tiden, påpeker han.

Når det gjelder kombinasjonen torsk og rød bordeaux, viser det seg at den oppsto fordi torsk var det flotteste man kunne spise og rød bordeaux det flotteste man kunne drikke. Og sånn ble en vane etablert, og en sannhet opplest og vedtatt. Og jordbær og champagne?

Knuser myter

– I utgangspunktet tenkte vi: Er ikke den kombinasjonen egentlig litt rar? Mat med mye sødme demper fruktigheten i en tørr vin, vil ikke jordbærene ta fullstendig livet av champagnen? Svaret ble delt: De ganske undermodne belgiske jordbærene du kan kjøpe midtvinters, er syrlige og ikke spesielt smakfulle. En tørr champagne vil gjøre dem søtere og bedre. Men søte, norske jordbær kan være en killer for en tørr champagne. De fleste vil nok heller like en søt Moscato d’Asti til, forklarer Tyrihjell.

På samme måte har de jobbet for å knuse andre myter. Derfor har du de siste årene kunnet få anbefalinger som champagne til lutefisk og hvitvin til pinnekjøtt, noe som for noen år siden hadde virket helt uhørt. Og dermed er vi tilbake til utgangspunktet. For når ekspertene er mer opptatt av personlig smak og erfaring enn normer og regler, hva har vi egentlig da å være redde for?

Det har skjedd noe de siste årene, det norske folk er blitt modigere og mer villige til å betale for kvalitet. Mens smertegrensen for hva folk flest ville betale for en flaske vin tidligere gikk på 120 kroner, er polets bestselger nå en flaske til 150, ifølge Tyrihjell. Lytterspørsmålene som sendes inn til Vinmonopolets egen podcast tyder på at folks kunnskap om vin øker.

– Hvis du vil lære om vin, og bli god på vin, bør du prøve representative viner av ulike druetyper og fra flere områder. Da er det mye godt å velge blant i prisklassen 150-200 kroner, mener fagsjefen.

Tips! Er du i tvil, velg bobler! Champagne passer til nesten alt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.