Naboloven: Ble kvitt naboens trær

Skygger naboens trær for din sol?

Sett deg inn i nabolovens regler. Kanskje du har en god sak.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

KOMMENTAR: - Mange nabokonflikter har sin årsak i trær. Det kan være trær som skygger for solen eller utsikten, løv og greiner på tvers av eiendomsgrensene eller røtter som strekker seg altfor langt. Hva man må finne seg i, reguleres av naboloven, men reglene er skjønnsmessige og kan være vanskelige å tolke.

Utgangspunktet i naboforhold er at man ikke må ha, gjøre eller sette i verk noe som er urimelig eller unødig til skade, ulempe eller utgjør fare for naboen. Dette gjelder også for trær.

Men det finnes også en særregel for trær av en viss høyde. Det følger nemlig av naboloven paragraf tre at trær som er til skade for naboen og som er nærmere hus, hage, tun eller dyrket jord på naboeiendommen enn tredjeparten av trehøyden, kan kreves fjernet hvis det ikke er nevneverdig om å gjøre for treets eier å ha det stående.

Hvis avstanden for eksempel er fire meter, må treet være 12 meter høyt for å omfattes av denne regelen. Hvis treet er høyt nok, må det altså ikke være nevneverdig for eieren å ha treet stående, og treet må anses å være til skade eller ulempe for naboen. Begge kravene må være oppfylt. Vilkårene er skjønnsmessige og skal vurderes objektivt. Dette innebærer at det kan være vanskelig å si om man faktisk har krav på å få fjernet treet.

Ulempene med treet

Det stilles imidlertid ikke krav om at skaden eller ulempen skal være stor. At treet stenger for sol eller utsikt, kan være nok. I vurderingen vil det blant annet bli lagt vekt på om treet kan velte og gjøre skade, og om det medfører nedfall av løv og kvister på naboeiendommen. En nabo kan ikke forlange noe mer enn at skaden eller ulempen blir fjernet. Hvis for eksempel beskjæring er nok, kan ikke naboen kreve hele treet fjernet.

Det finnes også egne regler i nabolovens § 12 om trær, greiner og røtter som stikker over på naboeiendommen. Hvis disse er nevneverdig til skade eller ulempe, har naboen rett til å kutte eller skjære av i samsvar med eiendomsgrensen. For trær og greiner gjelder dette bare når varsel er gitt og de da ikke blir fjernet innen rimelig tid. Dette gjelder ikke for merketrær (trær som markerer grenser) eller der det er skog på begge sider av eiendommen.

Eieren må felle det

Selv om du kan ha rett til å fjerne trær, greiner eller røtter som strekker seg inn på din eiendom etter nabolovens § 13, er utgangspunktet at det bare er eieren av treet som må forestå fjerning eller beskjæring. Man kan selvsagt tilby seg å være behjelpelig og/eller tilby seg å betale for profesjonell hjelp til beskjæring eller fjerning av større trær.

Men å ta sagen fatt uten naboens velsignelse, kan koste deg dyrt. Jo større trær som fjernes ulovlig, desto dyrere vil de være å erstatte.

En hyggelig prat over gjerdet eller en kaffekopp kan virke forebyggende og bidra til at både du og naboen holder sine respektive hekker og trær fra å vokse seg besværlige.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.