(Vi.no):

Følg Vi.no på Facebook
Sirkelsag er et suverent redskap til mange av oppgavene på snekkerverkstedet. Du kan bruke den til alt fra noen raske kapp til å lage perfekte snitt med møbelfinish.
Les også: Oppskrift på hvordan du lager en god arbeidsbenk
1. Slik sager du rett
Det mest opplagte er selvsagt å bruke anlegget som følger med saga, men det finnes også litt kjappere alternativ: en hurtigvinkel. En slik vinkel får du kjøpt i ulike nettbutikker.
Les også: Fiks den trege skuffen
Den kan brukes når bord skal kappes. Det blir ikke perfekt som på kappsaga, men ganske nærme, og mye kjappere.

En styreskinne kan du lage på fem minutter. Du trenger en bit tynn kryssfiner og en rett list. Det er lurt å lage en kort og en lang, henholdsvis 2400 millimeter og 1200 millimeter. Da kan du kappe en hel plate både på tvers og langs.
Les også: Dra ut kranglete spiker eller skruer med drillen

En styreskinne kan også kjøpes til de fleste sirkelsager. Enten fra produsenten som har laget saga, eller fra en tredjepartsprodusent. De kommer i ulike lengder, og kombinerer du en slik skinne med et skarpt, fintannet blad, får du et snorrett og pent snitt.

2. Understøtte
Når du skal kappe plater bør de legges på et bord med støtter under. Det er ekstra viktig å ha en understøtte på hver side av skjærelinjen. Da ligger platen rett og stødig, og du unngår at bladet kommer i klem under skjæringen.
Les også: Slik limer du treverk
Når du skal kappe planker, så er det derimot lurt å unngå understøtte på den delen som skal kappes av. La kappet falle fritt, ellers er det fare for at bladet blir klemt og du får tilbakeslag på maskinen.

3. Den pene siden skal ned
Bladet roterer slik at tennene kommer opp i forkant av sagen, og her blir det fort oppflising. Derfor er første bud å legge platen med den pene siden ned.

Tips nummer to er å justere sagen til riktig sagedybde. Juster bladet slik at kun en halv tann stikker under platen.
Vil du være helt på den sikre siden, teiper du der snittet skal være, streker opp på teipen og skjærer i vei.

4. Etter streken
For å sjekke at du skjærer etter streken er det lurt å gjøre et bitte lite testkutt. La bladet lage et lite hakk i kanten, så er det enkelt å se om du er på streken eller ikke.
Les også: Vanlige, flaue snekkertabber

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.