Skal det være en kjekspakke til 500 kr eller en «bruktsaft» til 2000?

KOMMENTAR: Nød lærer naken kvinne å spinne. Og griske gribber å utnytte folks desperate jakt på julefølelsen 2020.

INGEN JUL UTEN: Hvor desperat er du etter å lage delfiakake slik den alltid har vært laget? Hvor mye er desperasjonen din verd? Skjermbilde fra Finn.no
INGEN JUL UTEN: Hvor desperat er du etter å lage delfiakake slik den alltid har vært laget? Hvor mye er desperasjonen din verd? Skjermbilde fra Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Husker du smør-krisa før jul i 2011? Høsten 2011 gikk Norge nærmest tom for smør. Butikkene ble utsolgt idet leveransene kom inn, noe som førte til absurde priser på Finn.no: De som fikk kjøpt, så sitt snitt til å selge det til blodpris etterpå. Kanskje hadde de ikke tenkt å bake småkaker uansett, eller kanskje de tok til takke med margarin.

Noen var både opprørte og desperate. Datidens statsminister Jens Stoltenberg uttalte at «sånn skal vi ikke ha det i Norge». Men det verste av alt var kanskje hånlatteren vi høstet fra andre land. Stakkars rike Norge som ikke har smør, liksom.

Selger «brukt» saft

Nå er vi der igjen: Først ble nyvinningen saft med smak av julebrus revet ut av butikkhyllene. I et år der ingen har klaget over prematur jul, men pyntet tidligere enn noengang (for jul er da det minste vi kan unne oss i en pandemi) bommet produsenten grovt da de innførte den nye saftsmaken. Og så snart ryktene om tomme butikkhyller begynte å versere, dukket de opp på Finn.no: Annonsene for saft med julebrussmak. Så stor var etterspørselen at datautvikleren Pontus Edvard Aurdal i Telenor utviklet en formel for prisindeks av saft med smak av julebrus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.