Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Husker du smør-krisa før jul i 2011? Høsten 2011 gikk Norge nærmest tom for smør. Butikkene ble utsolgt idet leveransene kom inn, noe som førte til absurde priser på Finn.no: De som fikk kjøpt, så sitt snitt til å selge det til blodpris etterpå. Kanskje hadde de ikke tenkt å bake småkaker uansett, eller kanskje de tok til takke med margarin.
Noen var både opprørte og desperate. Datidens statsminister Jens Stoltenberg uttalte at «sånn skal vi ikke ha det i Norge». Men det verste av alt var kanskje hånlatteren vi høstet fra andre land. Stakkars rike Norge som ikke har smør, liksom.

Våre ni beste oppskrifter på gløgg
Selger «brukt» saft
Nå er vi der igjen: Først ble nyvinningen saft med smak av julebrus revet ut av butikkhyllene. I et år der ingen har klaget over prematur jul, men pyntet tidligere enn noengang (for jul er da det minste vi kan unne oss i en pandemi) bommet produsenten grovt da de innførte den nye saftsmaken. Og så snart ryktene om tomme butikkhyller begynte å versere, dukket de opp på Finn.no: Annonsene for saft med julebrussmak. Så stor var etterspørselen at datautvikleren Pontus Edvard Aurdal i Telenor utviklet en formel for prisindeks av saft med smak av julebrus.

I skrivende stund er prisen på den dyreste flaska som annonseres satt til kr 2000. Og den er attpåtil åpnet.
Men julesaftkrisa var ikke den eneste matvaremangelen som skulle ramme oss i pandemijula 2020: I november annonserte Sætre at de slutter å produsere Per-kjeks. Det var ingen som ropte opp om det. Det må ha vært fordi ingen hadde tenkt hva det innebar for deres juleglede. For hva bruker man Per-kjeks til? Hva er stort sett det eneste de tørre kjeksene brukes til? Jo, delfiakake!

Hvis nesa renner i jula, kan dette være årsaken
Alternativ til Per-kjeks
Du får ingen premie om du nå gjetter hva som selges til blodpris på Finn: Kjekspakker av typen Per. Til den nette sum av mellom 250 og 1000 kroner.
Nå gjenstår det å se om etterspørselen er så stor at annonsørene her har landet på en sannsynlig markedsverdi, eller om de rett og slett bare har frekkhetens nådegave og tenker at den som intet våger, intet vinner.
Selv får jeg mest lyst til å gjøre det jeg kan for å finne fullgode alternativer. Saften med julebrus slipper jeg å savne, siden jeg aldri har smakt den. Men hva kan erstatte Per-kjeks i delfiakaken? Tips mottas med takk!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.