Mat og kjøkken

Sjokkavsløring om stekeovner

Rensefunksjonen pyrolyse på stekeovner slipper ut store mengder forurensende partikler. - Som å ha et bål i stua, sier ekspert.

STEKEOVN MED PYROLYSE? Pyrolyseovner kan avgi svært store mengder svevestøv under pyrolyseprosessen, viser en dansk måling. Utslippene kan gi ubehag i luftveiene og føre til kvalme, ifølge helseekspert. Foto: NTB/Shutterstock
STEKEOVN MED PYROLYSE? Pyrolyseovner kan avgi svært store mengder svevestøv under pyrolyseprosessen, viser en dansk måling. Utslippene kan gi ubehag i luftveiene og føre til kvalme, ifølge helseekspert. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange stekeovner er utstyrt med en selvrensefunksjon som kalles pyrolyse, som ved hjelp av veldig høy temperatur brenner bort fett og smuss i ovnen din - slik at du slipper å skure og vaske med ovnsrens.

Nå viser en dansk måling at pyrolyseovnen kan fylle kjøkkenet ditt med store mengder skadelige partikler:

Danske Torben Sigsgaard, professor i inneklima ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har gjort målinger av luftkvaliteten i kjøkkenet under pyrolyse - og resultatene viser store utslipp:

Kun et kvarter etter at pyrolysen startet er antallet fine partikler i lufta oppe i over 500.000 per kubikkcentimeter (cm3). Før pyrolysen startet, var partikkelkonsentrasjonen i rommet på 4440 per cm3.

- Jeg pleier å si at det er som å ha et bål innendørs. Pyrolysen produserer like mange partikler som om du skulle stekt mat over et åpent bål på gulvet i kjøkkenet ditt, sier Sigsgaard til den danske boligavisen Bolius.dk.

Utslippene er svevestøv

Sigsgaard har målt partikkelinnholdet i lufta i et privat hjem før og under renseprogrammet pyrolyse. Han har benyttet en partikkelmåler som har målt både fine (kalt PM2,5) og ultrafine partikler (kalt PM0,1) - som begge er det som omtales som «svevestøv».

Dette er partikler som kan være helseskadelige og som er strengt regulert på andre områder, for eksempel veitrafikk og vedovner - men som altså ikke er regulert for stekeovner.

PYROLYSEN GIR SVEVESTØV: Kun et kvarter etter at pyrolysen startet er antallet fine partikler i lufta oppe i over 500.000 per kubikkcentimeter (cm3). Før pyrolysen startet, var partikkelkonsentrasjonen i rommet på 4440 per cm3. Foto: Torben Sigsgaard
PYROLYSEN GIR SVEVESTØV: Kun et kvarter etter at pyrolysen startet er antallet fine partikler i lufta oppe i over 500.000 per kubikkcentimeter (cm3). Før pyrolysen startet, var partikkelkonsentrasjonen i rommet på 4440 per cm3. Foto: Torben Sigsgaard Vis mer

På bakgrunn av målingene, oppfordrer Sigsgaard sterkt til å sørge for god gjennomlufting under renseprogrammet.

- Velg en dag hvor det ikke er vindstille, lukk så mange dører som mulig til andre rom i huset - og sørg for utlufting med gjennomtrekk; det vil si at det må være åpne vinduer på begge sider av bygningen, sier Sigsgaard til Vi.no

Han kan ikke uttale seg om hvorvidt det er forskjeller på pyrolyseprogrammene og dermed utslippene fra ulike ovner, ettersom han ikke har målt dette.

- Men min gjetning vil være at det er renhetsgraden på ovnen som betyr mest. Jo mer fettrester det er i ovnen når pyrolysen starter, jo flere partikler vil det dannes, sier professoren.

- Dette har vi ikke vurdert

Vi.no har vært i kontakt med flere eksperter på luftkvalitet i Norge - og alle sier det samme, både inneklimaeksperter fra Folkehelseinstituttet (FHI), Norsk institutt for luftkvalitet (NILU) og Norges tekninsk-naturvitenskapelige universitet (NTNU): Forskning på utslipp fra pyrolyseovner er ikke noe de kjenner til eller tidligere har vurdert.

- Dette er noe vi ikke har vurdert før, men det kan kanskje sammenlignes med fyring av ved i peis, eller brenning av stearinlys, sier Espen Mariussen, seniorforsker ved seksjon for luft og støy i Folkehelseinstituttet.

Ettersom de har lite data å sammenlikne med, sier Mariussen at det er vanskelig å vurdere de konkrete tallene fra Sigsgaards målinger - men han kommenterer likevel helseaspektet:

- Mengden partikler som frigjøres til lufta under pyrolysen kan kanskje overstige luftkvalitetskriteriene som er satt for å beskytte effekter på helsen.

Han understreker samtidig at det her er snakk om sjelden eksponering med begrenset varighet:

- Fordi eksponeringen for partiklene er kortvarig (kanskje maksimalt noen timer) og bruken av pyrolysefunksjonen på ovnen sannsynligvis skjer relativ sjelden, er det lite trolig at det vil ha noen helseeffekter. Noen kan kanskje oppleve et kortvarig ubehag i luftveiene som for eksempel sensitive grupper som astmatikere. Andre vil kanskje oppleve et kortvarig ubehag som for eksempel kvalme på grunn av lukta, sier Mariussen.

FHI kan ikke antyde om forbrukere bør forholde seg til begrensninger når det gjelder bruk av pyrolysefunksjonen. Mariussen sier at man sannsynligvis kan gjøre en pyrolyse av ovnen ganske ofte uten at det vil ha noen helseeffekter utover eventuelle ubehag.

TIPS: Du trenger ikke bruke rengjøringsmidler for å rengjøre ovnsdøra. Med bare en ingrediens blandet ut med vann får du det nemlig skinnende rent! Video: Embla Hjort-Larsen/Dinside Vis mer

- Ikke overraskende

- Partikkelutslipp fra pyrolyseovn er ikke akkurat en kjent problemstilling, men på den annen side så er det ikke overraskende at pyrolyse fra stekeovn frigir store mengder partikler, sier Rikke Bramming Jørgensen, professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse, NTNU, og ekspert på inneklima.

- Pyrolyseprosessen i ovnen er ganske ekstrem siden den har som hensikt å fjerne fastbrente matrester i ovnen, temperaturen er meget høy og i så måte må man nesten forvente at pyrolyseprosessen gir en del forurensning, fortsetter hun.

Hun forteller at de ved NTNU har studert partikkelutslipp under matlaging og at de der ser det samme:

- Matlaging genererer både gasser og partikler, og det er derfor det anbefales å bruke avtrekksviften både under og i tillegg i en periode etter matlagingen.

Sigsgaards målinger viser at pyrolysen ga over 500.000 fine partikler per kubikkcentimeter i kjøkkenet, etter 15 minutter.

- Hvis man sammenligner med de partikler som produseres under vanlig matlaging så ligger de tallene anslagsvis 2-3 ganger høyere enn den partikkelmengden som frigis til luften ved steking av biff i panne, forteller Jørgensen.

Hun poengterer at forskjellen på matlaging på koketopp og pyrolysen i stekeovnen er at forbrukeren vet at man skal bruke avtrekksvifte når man lager mat på komfyren - men at kanskje dette ikke er like åpenbart ved bruk av stekeovnen:

- Man er nok mindre oppmerksom på at det er viktig å ventilere når man kjører pyrolyseprosessen på ovnen. I tillegg bruker ovnpyrolysen ofte mye lenger tid, sier Jørgensen.

SELVRENS? Mange ovner har selvrensefunksjonen pyrolyse, som svir av skitt og fett i ovnen under temperaturer på 400-500 grader. Det skaper partikler. Foto: Kristin Sørdal
SELVRENS? Mange ovner har selvrensefunksjonen pyrolyse, som svir av skitt og fett i ovnen under temperaturer på 400-500 grader. Det skaper partikler. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Luft under og etter pyrolysen!

Jørgensen har følgende råd til forbrukere for å unngå denne partikkeleksponeringen:

  • Fjerne mest mulig av matrestene og fett i ovnen før pyrolysen startes
  • Dersom ovnen er plassert under avtrekksvifta, så bruk denne på så høy effekt som mulig både under og minst en halv time etter at pyrolysen aktiveres.
  • Hvis stekeovnen er plassert i høyskap et stykke vekk fra avtrekksvifta og ikke under vifte, er det viktig med god ventilasjon med gjennomtrekk via vinduer.

Hans Martin Mathisen, professor ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU, legger til at om man har stekeovnen i et høyskap og bruker åpne vinduer for å få god ventilasjon, så vil det til en viss grad hjelpe ytterligere på utluftingen å kjøre kjøkkenhetten på maks.

- Får man til god gjennomlufting med vinduer så vil dog bidraget fra hetten antakelig bli beskjedent. Har man dårlige luftemuligheter med vinduer, så blir bruk av kjøkkenhetten viktigere, sier Mathisen - og understreker:

- Luft så mye du får til så lenge du bruker pyrolysen og en god stund etterpå!

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges astma- og allergiforbund, understreker i tillegg viktigheten av å lukke dørene til andre rom i huset der det er mulig - for å unngå at uønsket lukt og partikler sprer seg.

- Rensesystem på nyere pyrolyseovner

Leif Eliassen Neksum, opplæringsansvarlig i Electrolux i Norge, sier til Vi.no at nyere ovner ofte er utstyrt med en såkalt katalytisk converter - som skal rense lufta som slipper ut under pyrolysen.

Han forteller at det tidligere kun var toppmodellene som hadde denne funksjonen - men at de jevnt over har hatt dette utstyret på alle sine pyrolyseovner de siste to årene.

Også han anbefaler å vaske bort de verste restene i ovnen før man kjører pyrolyse - også fordi fett og smuss på ovnsglasset kan brenne seg fast under renseprogrammet.

Han oppfordrer også til å sette på ventilatoren og passe på at ikke dyr eller barn kommer i nærheten av ovnen.

- En luftrenser kan også være praktisk å sette inn på kjøkkenet dersom du har en slik, under pyrolysen. Den vil ta de små partiklene, sier Neksum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.