Dosering av vaskemiddel

Sjekk om du bruker for mye vaskepulver

Om vannet er hardt eller bløtt i ditt nærområde påvirker mengden vaskepulver du skal bruke ved klesvask. Kanskje har du brukt for mye vaskepulver hele tiden?

HVOR MYE VASKEPULVER? Om du har hardt eller bløtt vann avgjør hvor mye vaskepulver man trenger ved klesvask. Foto: Berit B. Njarga
HVOR MYE VASKEPULVER? Om du har hardt eller bløtt vann avgjør hvor mye vaskepulver man trenger ved klesvask. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du lurt på hvor mye vaskepulver som er riktig å bruke når du legger klær til vask i vaskemaskina, og kanskje sett på emballasjen til vaskepulveret at det varierer utifra hvor hardt vannet er der du bor?

Det er mest vanlig med bløtt vann i Norge, selv om enkelte områder har hardere vann - som dermed krever bruk av mer vaskepulver i klesvasken.

Hva er hardt vann?

Ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) skyldes hardt vann hovedsakelig høy konsentrasjon av kalsium og magnesium i vannet. Er vannet hardt vil man ved vasking oppleve at såpe skummer dårlig og man vil normalt forsøke å kompensere med å bruke mer såpe. Bløtt vann inneholder mindre kalsium og magnesium - og såpe og rengjøringsmidler skummer bedre og blir også mer effektivt, skriver NGU.

Hardt vann kan dessuten gi et gråhvitt belegg på glass, kjeler, i kaffetraktere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

Hvordan finne ut om man har hardt vann?

Norsk vann er i hovedsak bløtt - NGU skriver at man har lite hardt vann i Norge, men det forekommer i enkelte grunnvannskilder og for det meste i områder med kalkrike bergarter av kambro-silurisk alder, det vil si fra geologiske perioder for 545-417 millioner år tilbake eller avleiringer dannet i dette tidsrom. I Nordland, Troms og Finnmark og i en del av østlandsområdet finnes kalkrik berggrunn, og grunnvannet i slike områder kan være hardt og alkalisk, skriver NGU videre.

Det fins heldigvis en enkel måte å sjekke hardhetsklassen til vannet du har i boligen din - uten å være geolog og ekspert på bergarter:

På kommunenes nettsider finner du svært ofte oppgitt hardheten på vannet, eventuelt hos ditt lokale vannverk.

TABBE: Flere typer kjøkkenredskap bør aldri vaskes i oppvaskmaskinen. Ekspertene avslører hvilke redskaper det gjelder her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Hardt eller bløtt vann?

Jo hardere vann, jo mer vaskepulver trenger du til klesvasken. Dette oppgis gjerne på emballasjen til vaskepulveret ditt. Ifølge NGU oppgir norske vannverk hardhet i tyske hardhetsgrader (°dH) eller i milligram kalsium per liter (mg Ca/l, inkludert magnesium).

Meget bløtt eller bløtt vann, som altså er mest utbredt her til lands, gir lavest dosering av vaskemiddel og er fra 0 til 4,9 tyske hardhetsgrader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.