Si farvel til bakglatte ski med disse eksperttipsene

Påskeføret er varierende, det kan derfor være utfordrende å sikre feste og samtidig god glid gjennom hele turen. Her er ekspertens beste tips.

VANSKELIG FØRE: Hvordan prepper du for både fuktig og tørr snø på en og samme tur? Foto: NTB
VANSKELIG FØRE: Hvordan prepper du for både fuktig og tørr snø på en og samme tur? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Påska er spesiell fordi føret er så vekslende: Du starter gjerne ved en parkeringsplass der snøen er fuktig, kanskje til og med kram, og da er den nesten som lim. Så skal du opp i høyden, og der har du tørr snø. Hvordan skal du smøre for å unngå klabbing samtidig som det sitter? Det er ikke alltid like lett, sier Tor Oskar Thomassen, førsteamanuensis ved UiT, Idrettshøgskolen.

Forskningsprosjektene hans omfatter blant annet idrettsprestasjoner innenfor langrenn og hundekjøring. I tillegg til å være trener for juniorløpere i langrenn, har Thomassen et engasjement i Olympiatoppen nord. Dette er hans beste råd for å gjøre skituren så god som mulig på påskeføret:

1. Hvis skiene er helt tørre i sålen glir det dårlig, du bør derfor sette en glivoks tilpasset både pluss- og minusgrader på glisonen foran og bak på skiene før du smører dem. Be gjerne sportsforretningen du kjøper skiene hos om å gjøre det for deg, eventuelt kan du gjøre det selv med et gammelt strykejern. Har du felleski er festet klart, men også de bør påføres glivoks.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.