Maling og oppussing

Ser penselen slik ut, maler du feil

Det hjelper ikke å vaske penselen om du bruker den feil.

RUFSETE: Når hårene spriker og penselen er full av små partikler er det vanskelig å få et pent resultat. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
RUFSETE: Når hårene spriker og penselen er full av små partikler er det vanskelig å få et pent resultat. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

Det finnes flere gode grunner til å investere i en skikkelig pensel. Den viktigste er at det er lettere å få et pent resultat, særlig om du bruker vanntynnbar maling (også moderne olje- og akrylmaling kan være vanntynnet, og redskapene kan dermed vaskes med vann). I tillegg vil en ren pensel aldri legge igjen små partikler i den ellers perfekte overflaten. Det er også god økonomi i å stelle pent med penselen, en kvalitetspensel som holdes ren kan du nemlig ha i mange år.

Les også: Hvor kjent er du i Norge? Ta vår bildequiz!

Mal som en proff

LITT ER NOK: Dypp penselen kun noen få centimeter. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
LITT ER NOK: Dypp penselen kun noen få centimeter. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
TA TO: Bruk en ekstra pensel for å holde påføringspenselen ren. Renner malingen inn mot roten kan du skyve den ut mot tuppen med rengjøringspenselen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
TA TO: Bruk en ekstra pensel for å holde påføringspenselen ren. Renner malingen inn mot roten kan du skyve den ut mot tuppen med rengjøringspenselen. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

En ren pensel er en forutsetning for å male som en mester, men vel så viktig er det at busta holder riktig form. Det starter med å ikke dyppe penselen for dypt, forklarer malermester Ole Andreas Klaveness ved Klaveness maler- og byggmesterforretning i Oslo. Renner malingen inn mot roten av busta vil den tørke der og ødelegge formen slik at hårene spriker. Dypp penselen bare noen centimeter. Stryk av på kanten av og til slik at malingen ikke kryper innover.

De proffe malerne bruker gjerne to pensler når de maler. En til selve påføringen, og en som bare brukes til å holde påføringspenselen ren.

Før du tar i bruk penselen er det også lurt å dyppe den i vann, og deretter kryste den mot en papplate eller trebit. Da blir den smidigere å jobbe med, og vannet sperrer malingen slik at den ikke går inn i roten på busta.

Les også: Lagring av hageredskap på den late måten

Vaske penselen

Henge: Hvis penselen står på busten blir den deformert. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Henge: Hvis penselen står på busten blir den deformert. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Tar du en spisepause bør penselen pakkes i tett plast. Når du er ferdig med malejobben må den vaskes. Er det brukt vanntynnbar akrylmaling gjør såpe og vann jobben. Er det brukt hybridmaling eller white-spirit-tynnet maling må det brukes penselrens, og deretter vann og såpe. Stryk også penselen forsiktig med en stålbørste fra roten og ut mot tuppen. Når penselen skal lagres skal den henge, aldri stå på busta. Da blir den deformert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.