Selges for titusener: Sjekk om du har gull i vinduskarmen

En av de største trendene under pandemien er grønne planter. Noen er blitt så populære at selv avleggere selges dyrt.

TRENDPLANTE OG PLANTETREND: Anders Røyneberg er utdannet agronom, og har gitt ut boka Plantelykke. Foto: Foto: Erik Schjerven
TRENDPLANTE OG PLANTETREND: Anders Røyneberg er utdannet agronom, og har gitt ut boka Plantelykke. Foto: Foto: Erik Schjerven Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Så snart den sosiale nedstengingen var et faktum og folk verden over flyttet både arbeidsliv og sosialt liv hjem, dukket den ene hjemmetrenden opp etter den andre: Det var hjemmelaget dalgonakaffe, bananbrød og surdeigsbrød. Med tiden ble det også kø for å skaffe seg en hundevalp som selskap både hjemme og på tur.

Men ikke alle har plass eller lyst på hund. For mange av dem ble planter en ny hobby og lidenskap. Trenden med grønne planter var ikke ny, men nå tok den av. Blant dem som oppdaget det, var instagrammere som har delt bilder og tips om planter i flere år.

- Planter har kanskje vært ansett som en hobby for litt godt voksne. Nå er det vanlig i alle aldre, og en veldig trend blant unge mennesker, konstaterer Anders Røyneberg. Han er utdannet agronom, og har instagramkontoen @arcticgardener med 66 500 følgere.

Planter og redebygging

Røyneberg vokste opp på gård, og tok med seg den grønne interessen da han flyttet i leilighet i Oslo. Etter hvert ble det veldig mye planter hjemme hos ham. Han tok bilder og delte på instagram, til enorm respons - ikke minst fra utlandet. Han skrev boka Plantelykke, og mens bøker om planter tradisjonelt ikke har nådd bestselgerlistene, kommer nå Røynebergs bok i sjuende opplag. Boka er solgt til Storbritannia, USA, Estland og Russland, og oppfølgeren er klar over neste sommer.

- Vi har bevist at planter er en stor hobby. Jeg har reist en del rundt og holdt foredrag, og ser at interessen når alle aldersgrupper. Mange eldre er enormt kunnskapsrike, mens yngre er nysgjerrige. Jeg synes det er fint å se at interessen favner alle aldersgrupper, sier Røyneberg.

Han synes ikke det er noe rart at flere har oppdaget plantegleden under coronaen.

- Jeg tenker at det er en del av nesting, altså redebygging. Vi er blitt opptatt av hjemmet vårt, nære relasjoner og de nære ting. I nesting hører planter veldig til.

Fant sjelden, verdifull plante

Mens noen av oss holder planter fordi vi liker å se på dem og stelle med dem, finnes det nå flere som samler på ulike arter. Noen vil ha flest mulig ulike sorter grønne planter, andre konsentrerer seg om for eksempel sukkulenter. Med plantetrenden følger også trendplanter. Instagrammere som Røyneberg kalles plantfluencere, som i plante-influencere eller påvirkere. Noen planter blir trendy fordi mange synes de er fine, andre fordi de er sjeldne og dermed ofte verdifulle.

Nylig skrev NRK om Ramona som kom over en sjelden plante på sin lokale Kiwi-butikk. Den lille potten med Monstera adansonii, populært kalt «Monkey mask», kostet henne 80 kroner men kan være verd titusener på grunn av en genmutasjon som gir bladene hvite flekker.

– I Storbritannia har jeg sett slike planter med tre blader gå for 3500 britiske pund på auksjon, sier den britiske planteeksperten Jack Rogers til NRK.

Det tilsvarer etter dagens kurs over 43.000 norske kroner.

- Grønne planter med varigata, mye hvitt i det ellers grønne bladverket, er blitt veldig populære, konstaterer Røyneberg.

- Andre populære planter er calladium med rosa blader. Det er en tropisk knollvekst som visner helt ned. De er veldig fine, men kanskje ikke de enkleste å lykkes med. En typisk trendplante.

Har du en monstera varigata, kan du få gode penger om du er interessert i å selge den. Det samme gjelder store, gamle julekaktuser, den blomstrende bananplanten Strelitsia nikolai, fiolinfiken og palladium.

I skrivende stund tilbys blant annet en stor monstera varigata på Finn.no med beskjed om at den ikke selges for under kr 10 000. En annen privat annonsør oppgir å ha fått bud på kr 20 000 for sin store Monstera varigata, mens avleggere av trendplanter selges for alt fra under hundrelappen til et par tusen kroner stykket.

Etterspørsel etter plantekunnskap

Blant hagefolk og planteelskere er bytting av stiklinger en fin måte å utvide samlingen uten å blakke seg fullstending på hagesenteret. Med årets hagetrend har det da også dukket opp Facebook-grupper dedikert for bytte og salg av både store og små planter, stiklinger og utstyr. Noen bytter eller gir bort. Andre selger.

- Jeg liker godt tradisjonen med å bytte planter og stiklinger. Men vær obs så du ikke får med deg skadedyr, anbefaler Røyneberg.

- Vask gjerne stiklinger godt med grønnsåpevann, og sjekk undersiden av bladene for lus.

Røyneberg håper plantetrenden blir mer enn en forbigående trend, og at vi ikke bruker og kaster plantene men lærer oss å ta vare på dem.

- Boka mi handler om nettopp det: Hvordan lykkes med planter på en enkel måte. Jeg opplever at det er stor etterspørsel etter kunnskap, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.