Briller

Selger brukte briller billigere

Synsam har fem outlet-butikker for brukte og resirkulerte briller - hvor også brilleglassene er billigere. Men foreløpig er det noe som er forbeholdt svenskene.

BRUKTE BRILLER: Norske brukte briller sendes til Sverige, hvor de selges til rabattert pris i egne outlet-butikker. Også brilleglassene selges billigere der. Foto: Synsam
BRUKTE BRILLER: Norske brukte briller sendes til Sverige, hvor de selges til rabattert pris i egne outlet-butikker. Også brilleglassene selges billigere der. Foto: Synsam Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At briller er dyrt, er det vel ingen uenighet om.

Men det er mulig å få brillene ganske mye billigere om du sjekker prisene flere steder:

Da Vi.no sjekket brillepriser i april i år, fant vi prisforskjeller på sjokkerende 721 prosent. Prisen varierte fra 1493 til 12 258 kroner.

En annen tilnærming til å få brillene billigere, kan være å kjøpe brukt:

Synsam, som er en av de største norske brillekjedene, har outlet-butikker hvor de selger både nye, brukte og resirkulerte innfatninger til en lavere pris. Også brilleglassene er billigere om du bestiller dem i outlet-butikken.

Den eneste ulempen er at Synsams outlet foreløpig kun finnes i Sverige - men også norske bruktbriller selges der - og selskapet sier outlet-konseptet også kan vurderes for det norske markedet.

- Synsam-gruppen er i vekst og vi ser hele tiden etter nye muligheter til å tilby det våre kunder etterspør. Recycling Outlet tilbyr bærekraftige valg til attraktive priser, noe som vi oppfatter at også norske forbrukere ville satt pris på, svarer Fridh på vårt spørsmål om det ka være aktuelt å starte brille-outlet også i Norge.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Kristin Sørdal/Dinside Vis mer

Dette får du på brille-outlet

I 2020 lanserte Synsam den første outlet-butikken i Sverige - og siden har det blitt til sammen sju outletbutikker i seks svenske byer.

- Kjeden har blitt en suksess, butikkene overgår alle forventninger og topper salgsstatistikkene, sier Jenny Fridh, kommunikasjons- og bærekraftssjef for Synsam-gruppen.

Outlet-konseptet er dette:

De selger brukte briller, resirkulerte briller og briller fra tidligere kolleksjoner som nå ikke lenger selges i de vanlige brillebutikkene.

De brukte brillene kommer fra innsamling av brukte briller i butikkene - eller det kan være brukte briller fra kunder med brilleabonnement.

- Brillene kommer fra samtlige butikker i hele Norden, sier Fridh til Vi.no

Dette inkluderer altså briller fra Norge: Både norske abonnementsbriller og briller som leveres inn til gjenbruk i norske butikker.

Outletene selger både solbriller og vanlige briller - og i tillegg til at innfatningene er rabatterte, er også glassene noe billigere ved bestilling av komplett brille i en outlet-avdeling, sier Fridh til Vi.no

Pris for bærekraft

Nylig vant Synsam en svensk bærekraftspris, Retail Awards, blant annet for sitt outlet-konsept.

- Når briller brukes en andre gang av sine nye eiere, bidrar vi til det aller mest bærekraftige av alt - nemlig å gjenbruke produkter som allerede er produsert, sier Fridh.

Hun poengterer også miljøgevinsten i å benytte gamle innfatninger til å produsere nye - og at man minsker avfallsmengden ved ikke å kaste brukbare produkter.

- Alle innsamlede briller går til Recycling outlet eller til gjenvinning - eller de doneres til «Vision for All», der mennesker i utviklingsland får briller etter synsundersøkelse av frivillige.

- Følger nøye med

Selskapet Synoptik står bak to andre store brillekjeder i Norge: Brilleland og Interoptik.

Norgessjef i Synoptik, Frithjof Leegaard, forteller at også de samler inn brukte briller og solbriller - men at de lar brillene gå til «Vision for All», som altså formidler briller som kan benyttes om igjen til innbyggere i land der synsutfordringer ikke nødvendigvis står høyt på agendaen.

- Det er slik at Vision for All ikke kan benytte alle brillene vi tar inn og de overskytende velger vi per i dag å destruere i samarbeid med Norsk Gjenvinning – og materialene kildesorteres etter beste evne, sier Leegaard.

Han sier de per i dag ikke har noen planer om å åpne outlets for brukte innfatninger.

- Men vi følger nøye med på om markedet er klare for gjenbruk også på dette området, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.