Se opp for endret matmerking

Det kan være gode grunner til å se en ekstra gang på ingredienslisten på matvarene framover.

SE OPP FOR «NY» MATMERKING: Mangel på råvarer som følge av Ukraina-krisen kan føre til ekstraordinær merking av matvarer i norske butikker: Forbrukere kan oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten vil få en ekstra merking med andre ingredienser under merking av holdbarhet, i tillegg til dato. I tillegg kan det komme oppslag i butikken. Foto: NTB
SE OPP FOR «NY» MATMERKING: Mangel på råvarer som følge av Ukraina-krisen kan føre til ekstraordinær merking av matvarer i norske butikker: Forbrukere kan oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten vil få en ekstra merking med andre ingredienser under merking av holdbarhet, i tillegg til dato. I tillegg kan det komme oppslag i butikken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Råvaremangel som følge av Ukraina-krisen skaper problemer for matprodusenter: De kan oppleve at de ikke får tak i varene de normalt sett bruker som ingredienser i matproduksjon - og de må dermed se på alternative erstatningsprodukter.

- Dette kan føre til manglende samsvar med ferdig opptrykket emballasje hva angår innholdet av ingredienser og næringsstoffer i produktene. En slik mangel kan være en fare for mattryggheten, for eksempel for allergikere, ifølge Mattilsynet.

Matvarene kan altså plutselig inneholde andre ting enn det du er vant til. Og du vil derfor kunne møte en annen merking av matvarer i tiden framover.

- Det er en utfordrende situasjon for mange produsenter, for det er ikke enkelt å endre merking på emballasje på så kort varsel, sier Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet til Vi.no.

Ny merking: Dette kan du se etter

Mattilsynet oppfordrer nå produsenter til å kontakte dem dersom de må erstatte råvareingredienser som følge av krigen i Ukraina - for å finne løsninger som ivaretar mattryggheten.

Det er strenge regler for merking av mat - og spesielt viktig er det med korrekt merking i forhold til matallergikere.

Når det gjelder denne akutte situasjonen, sier Mattilsynet at de sammen med produsentene må finne løsninger fra sak til sak.

De understreker at det er viktig å vurdere mattryggheten ved en fravikelse av oppskriften for et produkt, og sørge for å gi forbrukeren nødvendige opplysninger om matvarene på norsk.

- For noen kan en løsning være å for eksempel erstatte solsikkeolje med rapsolje. Forbrukere kan derfor oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten ser at det under merking av holdbarhet i tillegg til dato står skrevet rapsolje. I tillegg vil produsentene komme til å opplyse om bytte av olje i produktet sitt på nettsidene sine eller på oppslag i butikken, sier Røed til Vi.no.

Hun understreker at løsningen må oppfylle kravene om matinformasjon slik at forbrukerne kan ta informerte og velbegrunnede valg.

Her brukes solsikkeolje

Røed forteller at henvendelsene de har fått fra næringsmiddelprodusenter med spørsmål om merking og råvarer, har handlet spesielt om mangelen på solsikkeolje.

Solsikkeolje brukes ofte til steking og fritering, som for eksempel av potetgull, saltede eller krydrede peanøtter og tortillachips. Den brukes ofte også i bakverk, majoneser og dressinger.

Solsikkeolje kan brukes alene eller som en blanding med andre oljer - og det kan da stå merket som vegetabilske oljer.

Dersom du ofte kjøper slike produkter av gammel vane, kan det nå være lurt å ta en ekstra kikk på varedeklarasjonen, før du legger varene i handlekurven.

Mattilsynet understreker at det må gis informasjon til forbrukerne på best mulig måte ved ommerking eller tilleggsmerking på emballasjen. I tillegg til merking anbefaler de at det bør gis informasjon ved for eksempel bruk av QR-koder og informasjon på nett.

Obs for allergikere

Feilmerking av varer, som jo er konsekvensen dersom en ingrediens erstattes av en annen uten at det opplyses om det, er spesielt farlig for allergikere.

Mattilsynet understreker også at kravet til allergenmerking aldri kan fravikes.

Ingvild Venås Roe, helsefaglig rådgiver mat og ernæring i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), sier til Vi.no på generell basis at merking av allergener på matvarer er et viktig verktøy for matallergikere og at det er svært viktig at denne merkingen er korrekt.

- Vi forventer at produsentene forholder seg til reglene og rådene fra Mattilsynet – og at de informerer forbrukerne om eventuelle endringer i ingrediensene, sier Venås Roe.

Ønsker felles EU-løsning

Røed forteller at Mattilsynet har henvendt seg til EU-kommisjonen om utfordringene i Norge og at de har informert om hvordan de foreløpig løser utfordringene fra sak til sak.

- Men det vil være en fordel om det er mulig med en felles EU/EØS-tilnærming siden det ser ut til at situasjonen kommer til å vedvare. Vi antar at EU-kommisjonen vurderer tilbakemeldingene fra landene i Europa og kommer med en meddelelse etter hvert, sier Røed.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.