Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Råvaremangel som følge av Ukraina-krisen skaper problemer for matprodusenter: De kan oppleve at de ikke får tak i varene de normalt sett bruker som ingredienser i matproduksjon - og de må dermed se på alternative erstatningsprodukter.
- Dette kan føre til manglende samsvar med ferdig opptrykket emballasje hva angår innholdet av ingredienser og næringsstoffer i produktene. En slik mangel kan være en fare for mattryggheten, for eksempel for allergikere, ifølge Mattilsynet.
Matvarene kan altså plutselig inneholde andre ting enn det du er vant til. Og du vil derfor kunne møte en annen merking av matvarer i tiden framover.
- Det er en utfordrende situasjon for mange produsenter, for det er ikke enkelt å endre merking på emballasje på så kort varsel, sier Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet til Vi.no.

- Kan gå glipp av livsviktig informasjon

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussNy merking: Dette kan du se etter
Mattilsynet oppfordrer nå produsenter til å kontakte dem dersom de må erstatte råvareingredienser som følge av krigen i Ukraina - for å finne løsninger som ivaretar mattryggheten.
Det er strenge regler for merking av mat - og spesielt viktig er det med korrekt merking i forhold til matallergikere.
Når det gjelder denne akutte situasjonen, sier Mattilsynet at de sammen med produsentene må finne løsninger fra sak til sak.
De understreker at det er viktig å vurdere mattryggheten ved en fravikelse av oppskriften for et produkt, og sørge for å gi forbrukeren nødvendige opplysninger om matvarene på norsk.
- For noen kan en løsning være å for eksempel erstatte solsikkeolje med rapsolje. Forbrukere kan derfor oppleve at et produkt hvor det står solsikkeolje i ingredienslisten ser at det under merking av holdbarhet i tillegg til dato står skrevet rapsolje. I tillegg vil produsentene komme til å opplyse om bytte av olje i produktet sitt på nettsidene sine eller på oppslag i butikken, sier Røed til Vi.no.
Hun understreker at løsningen må oppfylle kravene om matinformasjon slik at forbrukerne kan ta informerte og velbegrunnede valg.

Kun én står til 6
Vi Pluss
Varsko om billigbriller
Her brukes solsikkeolje
Røed forteller at henvendelsene de har fått fra næringsmiddelprodusenter med spørsmål om merking og råvarer, har handlet spesielt om mangelen på solsikkeolje.
Solsikkeolje brukes ofte til steking og fritering, som for eksempel av potetgull, saltede eller krydrede peanøtter og tortillachips. Den brukes ofte også i bakverk, majoneser og dressinger.
Solsikkeolje kan brukes alene eller som en blanding med andre oljer - og det kan da stå merket som vegetabilske oljer.
Dersom du ofte kjøper slike produkter av gammel vane, kan det nå være lurt å ta en ekstra kikk på varedeklarasjonen, før du legger varene i handlekurven.
Mattilsynet understreker at det må gis informasjon til forbrukerne på best mulig måte ved ommerking eller tilleggsmerking på emballasjen. I tillegg til merking anbefaler de at det bør gis informasjon ved for eksempel bruk av QR-koder og informasjon på nett.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi Pluss
Ikke alle nøtter er like sunne
Vi PlussObs for allergikere
Feilmerking av varer, som jo er konsekvensen dersom en ingrediens erstattes av en annen uten at det opplyses om det, er spesielt farlig for allergikere.
Mattilsynet understreker også at kravet til allergenmerking aldri kan fravikes.
Ingvild Venås Roe, helsefaglig rådgiver mat og ernæring i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), sier til Vi.no på generell basis at merking av allergener på matvarer er et viktig verktøy for matallergikere og at det er svært viktig at denne merkingen er korrekt.
- Vi forventer at produsentene forholder seg til reglene og rådene fra Mattilsynet – og at de informerer forbrukerne om eventuelle endringer i ingrediensene, sier Venås Roe.
Ønsker felles EU-løsning
Røed forteller at Mattilsynet har henvendt seg til EU-kommisjonen om utfordringene i Norge og at de har informert om hvordan de foreløpig løser utfordringene fra sak til sak.
- Men det vil være en fordel om det er mulig med en felles EU/EØS-tilnærming siden det ser ut til at situasjonen kommer til å vedvare. Vi antar at EU-kommisjonen vurderer tilbakemeldingene fra landene i Europa og kommer med en meddelelse etter hvert, sier Røed.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.