Coronavirus i Norge:

Se hvilke skatter vi fant i NRK-arkivet!

Karantenetid, selv-isolasjon og snart påske: Her er timesvis med glad-mimring!

POPULÆR TRIO: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen var kjempepopulære som Brødrene Dahl. Foto: NRK
POPULÆR TRIO: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen var kjempepopulære som Brødrene Dahl. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Trenger du å få tida til å gå og i tillegg er en nostalgiker, er NRK Arkivet på Nett-TV å anbefale. Arkivet er tilgjengelig for alle som har en nettleser, så programmene kan altså sees på nettbrett, mobiltelefon, PC eller TV-skjermen hvis du har en smart-TV. Du har allerede betalt for å se programmene med NRK-lisensen.

Les også: Alt du trenger å vite om sosiale medier

– NRK klassikere ligger høyest på sida og er veldig populære. Samtidig liker vi å vise fram det kuriøse vi har å by på, sier Anne Kirsten Bakke ved NRK Arkiv til Vi.no.

Arkivklassikere som Fleksnes, Brødrene Dal, Vestavind og Fredrikssons fabrikk er mye sett, ifølge Bakke. Det er også humor med Bård og Harald, KLM og Melonas. Arkivet har også populære krimserier som Rød snø og Helmer og Sigurdson.

– Personlige favoritter fra oss i arkivet er blant annet Sprett med vett, hvor du kan trene hjemme i stua, Ingrid Espelid Hovig tester slankebukse, Frida- med hjertet i hånda og Pelle Parafins Bøljeband, sier Bakke.

Populært i 27 år

Tore på sporet er blant de mest populære programmene som er blitt vist på NRK. Tore Strømøy har i 27 år lett etter personer over hele kloden. Ifølge Medier24 er serien så populær at den fortsatt samler rundt én million nordmenn foran skjermen.

FOLKEKJÆR: Tore Strømøy har vært programleder for Tore på sporet i 27 år. Nå kan du se gamle episoder i NRK-arkivet. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
FOLKEKJÆR: Tore Strømøy har vært programleder for Tore på sporet i 27 år. Nå kan du se gamle episoder i NRK-arkivet. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- Det er helt toillat, sier Strømøy om suksessen til Vi.no.

- Det som er artig nå er at folk begynner å se de gamle programmene på nett. Der ligger det mellom 80 og 90 program. Unge jenter skriver til meg at de samles for å se på programmet, sier Strømøy.

Starten på Tore på sporet var en Fakta på lørdag - dokumentar som Strømøy laget tidlig på 90-tallet. Dokumentaren handlet om en russisk krigsfange som aldri hadde reist hjem fra Norge og Levanger etter krigen. I programmet reiser datteren hans til Ukraina for å finne familien.

Etter at programmet gikk på TV kom det inn bøttevis med brev fra folk som lette etter familie. Det ble starten på Tore på sporet som kom på TV våren 1996.

- Kunne ha vært deg eller meg

De nyeste programmene som går i disse dager blir sett av over 700 000 på lineær tv. Ifølge Strømøy er de tre første programmene i tillegg sett av over 100 000 på nett-tv.

- Historiene er kjempespennende og virkeligheten overgår fantasien. Det handler om vanlige folk. Det kunne ha vært deg eller meg. Det handler om nære relasjoner vi alle har, sier Strømøy.

SKETSJ: Tore på sporet er blitt vandt til å se seg selv i ulike skolerevyer. NB: Denne videoen ble publisert på Dagbladet TV i 2013. Vis mer

Les også: Her besøker Anne-Lise barnebarna uten å møtes

Lille Lørdag:

Man kommer ikke unna «rugla påmmfri» og «rutebilstasjonen» når man leter etter skatter i NRKs arkiv. Lille Lørdag er Bård Tufte Johansen og Harald Eias genierklærte og kultforklarte TV-debut.

DEBUTEN: Bård Tufte Johansen og Harald Eia startet sin karriere med serien Lille Lørdag på NRK. Foto: NRK
DEBUTEN: Bård Tufte Johansen og Harald Eia startet sin karriere med serien Lille Lørdag på NRK. Foto: NRK Vis mer

Brødrene Dahl og professor Drøvels hemmelighet:

Hvem husker ikke professor Drøvel i Helge Reiss skikkelse som sist ble sett i en kano på elva Overfloden? Brødrene Dahl og professor Drøvels hemmelighet er en komisafari med trioen Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen som Gaus, Roms og Brumund Dahl. De tre brødrene Dahl drar ut på en eventyrlig reise på leting etter professor Drøvel. I løpet av ekspedisjonen blir de blant annet med Dracula på tannlegebesøk og blir stukket av dødsmyggen.

POPULÆR TRIO: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen var kjempepopulære som Brødrene Dahl. Foto: NRK
POPULÆR TRIO: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen var kjempepopulære som Brødrene Dahl. Foto: NRK Vis mer

Trim for eldre:

21. desember 1965 fikk familier muligheten til hopp og sprett i stua til Musevisa på piano. Treningsvideoer på tv er ikke noe nytt fenomen selv om det har skjedd ting på treningsfronten. De fleste tar i litt mer enn å vandre rundt en stol eller trimme i jeans i dag. Trim for eldre, som ble sendt på 80-tallet, er verdt å se for nostalgikeren som vil knikse med beina til pianospill eller for deg som vil mimre.

TV-TRIM: Trim på tv har vært populært siden svart hvitt-skjermen. Foto: Jan Nordby /NRK
TV-TRIM: Trim på tv har vært populært siden svart hvitt-skjermen. Foto: Jan Nordby /NRK Vis mer

Spørrelekprogrammer:

I arkivet ligger også spørrelekprogrammer som perler på en snor: 20 spørsmål, Bit for bit – bilde for bilde, Fleip eller fakta og Kontrapunkt. Hva med skru på en av disse programmene og ha konkurranse i stua?

Vestavind:

Norsk dramaserie som ble sendt i 1994 og 1995. I Vestavind befinner vi oss i etterkrigstida og besøker det lille stedet Lovranger på Vestlandet. En dramatisert slektshistorie fra et samfunn i endring. Med Hildegunn Riise, Per Jansen, Anne-Marit Jacobsen, Wenche Foss og Bjørn Skagestad.

Les også: Radio når det passer deg: alt du trenger å vite om podkast

HELE NORGES WENCHE: I Vestavind får vi et gjensyn med Wenche Foss. Foto: NRK
HELE NORGES WENCHE: I Vestavind får vi et gjensyn med Wenche Foss. Foto: NRK Vis mer

Fleksnes:

Marve Almar Fleksnes, spilt av Rolv Wesenlund, er en påståelig og egenrådig mann som jukser og drar en hvit løgn når han finner det hensiktsmessig. Fleksnes er en av de største TV-favorittene gjennom tidene. Dææjåå!

Fredrikssons Fabrikk:

Fredrikssons Fabrikk er situasjonskomedien som ble ledsaget av løvbiff og pommes frites på lørdagskveldene på begynnelsen av 90-tallet. Vi følger en liten norsk klesfabrikk der den svenske sjefen har sine daglige disputter og episoder med sine late og streikelystne ansatte.

LATE ANSATTE: Anne Marie Ottersen, Brit Elisabeth Haagensli, Elsa Lystad, Aud Schønemann og Geir Kvarme i Fredrikssons Fabrikk. Foto: NRK
LATE ANSATTE: Anne Marie Ottersen, Brit Elisabeth Haagensli, Elsa Lystad, Aud Schønemann og Geir Kvarme i Fredrikssons Fabrikk. Foto: NRK Vis mer

Fjernsynsteateret:

Teateroppsetninger fra NRKs faste scene. Det kan bli lenge til vi får gått på teater igjen. Hvorfor ikke benytte muligheten til å få et gjensyn med kjente og kjære norske skuespillere igjen og ikke minst gode teaterstykker? Her kommer noen tips:

Semmelweis:

I disse dager kan man ikke få gitt et godt budskap ofte nok: Vask hendene! Men det var ei tid da det å vaske hendene faktisk møtte sterk motstand fra autoritetene. Jens Bjørneboes skuespill Semmelweis fra 1968 er brennaktuelt i disse dager: Ignaz Philipp Semmelweis (1818–1865) var kjent for sin forskning på barselfeberens årsaker. Da han fikk innført en praksis der studenter måtte vaske hendene etter at de hadde håndtert lik, før de fikk bistå i fødsler, gikk dødeligheten på fødeavdelingen ned. Semmelweis ble håndhygienens forkjemper, men møtte mye motstand i sin samtid.

Jens Bjørneboes Semmelweis. Foto: NRK
Jens Bjørneboes Semmelweis. Foto: NRK Vis mer

Vildanden av Henrik Ibsen:

Det klassiske dramaet om «livsløgnen». Vildanden er et familiedrama som ender tragisk. Hjalmar Ekdal er gift med Gina og tror han er far til fjorten år gamle Hedvig, men det er noe som ikke stemmer. Det hele ender svært tragisk. Sentralt i konflikten står Ekdals barndomsvenn Gregers Werle.

Henrik Ibsens Vildanden. Foto: NRK
Henrik Ibsens Vildanden. Foto: NRK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.