Vaske fuglebrett

Så ofte bør det rengjøres

Har du et tradisjonelt fuglebrett bør det rengjøres jevnlig for å unngå spredning av Salmonellabakterier til mennesker.

MATING AV FUGLER: Spesielt hvis du har et tradisjonelt fuglebrett, er det viktig med jevnlig rengjøring. Foto: NTB
MATING AV FUGLER: Spesielt hvis du har et tradisjonelt fuglebrett, er det viktig med jevnlig rengjøring. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Syns du det er hyggelig med et fuglebrett, og mater fuglene om vinteren? Naturvernforbundet påpeker at det er viktig å mate fuglene gjennom hele vinteren, også på seinvinteren, for at de skal overleve.

Vel så viktig er det med regelmessig rengjøring av fuglebrettet dersom du har et tradisjonelt fuglebrett:

Hvis ikke risikerer du salmonellasmitte enten mellom fuglene – eller fra fugler til mennesker.

Unngå smitte til andre fugler og mennesker

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider om smitte fra dyr til mennesker. I den sammenheng nevner det nettopp dette med at mange nordmenn mater småfuglene vinterstid.

I Norge er småfugler som samles på fuglebrettene en viktig kilde til salmonellainfeksjon, og infeksjon med slike småfuglvarianter ses særlig hos barn, skriver de videre, i tillegg til at de kan overføre smitte til hverandre.

I 2007 uttalte FHI til Bergens Tidene at den vanligste smittemåten for Salmonella er kontakt med ville fugler eller deres avføring. Dette ble uttalt i forbindelse med sykdom hos barn i en barnehage, som antakelig hadde blitt syke fordi de har fått i seg bakterier fra et fuglebrett, eller fra snøen rundt. FHI påpeker at bakken under fuglebrett lett kan bli forurenset av fugleavføring som kan inneholde salmonellabakterier.

FHI anbefaler at man etter håndtering av fuglebrett sørger for god håndvask, også for barn som har lekt i nærheten av et fuglebrett.

Du bør vaske fuglebrettet jevnlig

Både FHI og BirdLife Norge (tidligere Norsk ornitologisk forening) anbefaler regelmessig rengjøring av fuglebrett og annet fôringsutstyr.

BirdLife Norge skriver at man bør vaske fuglebrettet minst en gang i måneden, og gjerne bruke klorin eller liknende, som man skyller godt av etter vask. Pass på å ikke spyle fuglebrettet med høyt trykk, da kan du spre bakterier og virus ytterligere.

Både de og FHI anbefaler deg å ta rengjøringen ute – og at du ikke tar fôringsautomater eller liknende inn for å vaske det. Du bør også bruke hansker mens du rengjør fuglebrett og tilbehør til småfuglene.

Bytt ut fuglebrettet

En annen god måte for å begrense eventuell smitte er ifølge FHI å erstatte fuglebrettene med fôringsautomater, frøposer eller annet fôr som kan henges opp, for slik å redusere smittepresset mellom fuglene og dermed også smitte til mennesker.

BirdLife Norge understreker og at man ikke lar store mengder mat hope seg opp slik at fuglene blir sittende oppi maten og dermed lar avføring samle seg i denne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.