Prisvekst

Så mye dyrere er det blitt på ett år

Ferske tall fra SSB viser en prisvekst fra desember 2021 til desember 2022 på 5,9 prosent.

MYE DYRERE MAT: På ett år har prisene på mat økt kraftig. Foto: NTB
MYE DYRERE MAT: På ett år har prisene på mat økt kraftig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge SSB er økningen på 5,9 prosent den høyeste tolvmånedersveksten målt i desember siden 1987, da den lå på 7,3 prosent.

SSB opplyser samtidig at prisveksten ville vært enda høyere, nærmere bestemt på 7,1 prosent, uten strømstøtten.

Dyrere mat

Ser man på endringene over tolv måneder var det fast brensel, kaffe, te og kakao og matoljer og fett som hadde størst økning, med henholdsvis 34,4, 25,4 og 21,7 prosent, ifølge NTB.

Fra desember 2021 til desember 2022 steg prisene på mat og drikke med 11,5 prosent. Det er en liten nedgang fra tolvmånedersendringen på 12,7 prosent i november.

– Grunnen til det er at vi så en uvanlig svak prisreduksjon i desember 2021 enn det som har vært vanlig de foregående årene. Det gjør at vi får en liten nedgang i tolvmånedersveksten i desember 2022, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Årsvekst på 5,8 prosent

Til tross for tilbud og reduserte priser den siste måneden, er prisene på mat- og drikkevarer mye høyere enn for ett år siden.

– Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å være det som bidrar mest til at tolvmånedersendringen i KPI holder seg på et høyt nivå, sier Kristiansen.

Ved publiseringen av desember-tallene for KPI lager SSB også tall for årsveksten i konsumprisindeksen, som beregnes ved å se på gjennomsnittet i årets tolv måneder, som sammenlignes med gjennomsnittet for året før.

Årsveksten i KPI i 2022 endte på 5,8 prosent.

Venter prishopp fra februar

1. februar gjør dagligvarebransjen normalt endringer i matvareprisene, ettersom dette er en av datoene da leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene.

Det er allerede spådd et prishopp på matvarer på 10 prosent fra 1. februar. Stein Rømmerud, konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, uttalte nylig at det er lite som tyder på at kostnadene ved matproduksjon vil minke framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.