Matvarepriser i Sverige

Så mye dyrere blir svenskehandelen

Også i Sverige har prisene steget kraftig den siste tiden. Og ifølge sjeføkonom Carl Eckerdal i Livsmedelföretagen vil den største prisøkningen komme i tiden framover.

DYRERE MAT: Også i Sverige kan du forvente en kraftig prisøkning på matvarer. Foto: Kristin Sørdal
DYRERE MAT: Også i Sverige kan du forvente en kraftig prisøkning på matvarer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norske matvarepriser har allerede hatt en kraftig økning, og det spås ytterligere prisvekst i tiden framover. Men hva med svenske matvarepriser, for de som gjerne tar turen over grensa, hvor mye skal prisene opp der?

- Man får være forsiktig med å synse for mye, det er mye usikkerhet, men ingenting tyder på at trykket på kostnadene som påvirker matvareprisene kommer til å slutte å gå opp. Prisene kommer til å fortsette å øke, og med raskere takt de neste månedene, sier Carl Eckerdal, sjeføkonom i Livsmedelsföretagen, til Vi.no.

Livsmedelsföretagen er bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for matvarebedrifter i Sverige.

Kan øke med 8 prosent

Sveriges Radio gjorde 10. april en beregning på at matkostnadene til en gjennomsnittlig familie vil øke med 4,5 prosent i løpet av 2022. Dette anslaget er basert på tall fra det svenske Statistiska Centralbyrån (tilsvarende Statistisk sentralbyrå, SSB, i Norge).

Eckerdal sier til Vi.no at prisøkningen på mat siden årtusenskiftet har vært på 1,7 prosent i snitt.

- Innen 2022 er avsluttet vil vi få en prisøkning på minst 8 prosent sammenliknet med 2021. Det er absolutt en kraftig prisøkning, sier han.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Eckerdal forteller at prisene i dagligvarer i Sverige økte med 5,8 prosent i mars. Og at prisøkningene man har sett så langt ikke har med krigen i Ukraina å gjøre.

- Effektene av krigen kommer vi til å se lenger fram. Vi har allerede hatt en del utfordringer, og alt vil bli verre med krigen. Jeg tror vi i mai/juni vil begynne å se effekter i matvareprisene som skyldes krigen. Det verste har vi foran oss, mener Eckerdal, som påpeker at det ikke nødvendigvis er alle råvarer som får en kostnadsøkning, men også transport, emballasje og strøm har gått opp i pris.

- Alle disse fire faktorene påvirker prisene, sier han.

I mars uttalte sjefen hos den svenske matprodusenten Jonas Regnér til svenske Lantbruksnytt at kostnadsøkningene har pågått i ett år.

– Det handler om alt fra transport og råvarer til energi og emballasje. Vi har dessuten under hele 2021 hatt store leveranseforstyrrelser, som i sin tur også gir ytterligere økte kostnader, sier Regnér.

Vil noen varer bli ekstra dyre?

- Er det noen matvarer som man kan forvente en kraftigere prisøkning på, enn andre?

- Det er mulig man vil få en raskere prisøkning på kjøtt, egg og meierivarer på grunn av ekstra store kostnader knyttet til produksjon av disse varene. Men her er det ingen trygge havner, alle varer vil gå opp i pris. Det vil også variere fra måned til måned hvor mye prisene øker. Dette er en veldig kompleks situasjon som vi aldri har opplevd i bransjen før, påpeker Eckerdal.

Samtidig påpeker Eckerdal at man vil se samme situasjon både i Norge og Sverige.

- Matinflasjonen i Norge vil foregå på tilsvarende måte som i Sverige, så for de som ønsker å reise over grensen vil det uansett være billigere enn i Norge, sier Eckerdal, som samtidig understreker at både nordmenn og svensker nå må belage seg på å bruke mer av inntekten på mat.

- I en situasjon som nå er det ikke oss det er synd på, men folk i utviklingsland som allerede bruker størsteparten av sin inntekt på mat, avslutter Eckerdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.