Snegler

- Rydd nå, spar trøbbel til våren!

Høsten er festtid for sneglene i hagen din: Det er fuktig og de er i gang med å legge egg. Det er dermed nå du bør sette inn støtet for å begrense snegleproblemet til neste år.

SNEGLER I HAGEN? Brunsneglene er mer aktive og legger egg nå og utover høsten. Rydder du i hagen og fjerner snegler og egg nå, har du gjort mye for å begrense plagene til neste år. Foto: Kristin Sørdal
SNEGLER I HAGEN? Brunsneglene er mer aktive og legger egg nå og utover høsten. Rydder du i hagen og fjerner snegler og egg nå, har du gjort mye for å begrense plagene til neste år. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke rart om du tenker at brunsnegl-bestanden i hagen din virkelig har tatt seg opp den siste tiden:

- Sneglene trives godt når det er varmt og fuktig - og ikke så godt når det er tørrvær, som det særlig var i juni, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo (UiO).

- Alt du kan gjøre nå, er veldig mye arbeid spart til neste år, han videre.

Her bør du lete

Rådet om å rydde nå og utover høsten, henger sammen med paringstida og når sneglene legger egg:

Paringstida for de forhatte sneglene varer fra slutten av juli, gjennom hele august til litt ut i september - som kulminerer i egg-legging fra nå og utover i september. De er allerede i gang med å legge egg - så i tillegg til å ta sneglene, skal du jakte egg.

- De liker å legge eggene under noe - så se under steiner, under blomsterpotter og under plankestumper, råder Bøckman.

- Eggene er relativt store, hvite og runde, så de er ikke vanskelige å se. Det er ikke kaviar-størrelse på disse.

SLIK SER EGGENE UT: De er store, hvite og runde. Mange snegler gjemmer seg der plantene står tett, som i et staudebed, når de legger egg. Foto: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
SLIK SER EGGENE UT: De er store, hvite og runde. Mange snegler gjemmer seg der plantene står tett, som i et staudebed, når de legger egg. Foto: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) Vis mer

Bjørn Arild Hatteland, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), forteller at dersom du finner gjemmestedene der eggene er lagt, kan du knekke fra 30 til 100 framtidige snegler på en gang.

- Lokale variasjoner

Du har sikkert sett det: Bildet av den brunsnegl-belagte veien i Rakkestad har gått avis-Norge rundt.

Også Bøckman har sett bildet - men kommenterer at han ikke har fått henvendelser om spesielle kjempeinvasjoner av brunsnegler i sommer.

- Lokalt kan det være et veldig stort problem, mens det andre steder ikke er et problem i det hele tatt. Dette henger sammen med at de ikke beveger seg kjempefort; dette går bokstavelig talt i sneglefart, sier Bøckman.

Han forteller også at sneglene lever rundt et år, de bruker lengre tid på å nå kjønnsmoden alder enn for eksempel mus - og man får dermed ikke «snegleår» på samme måte som man kan snakke om «museår».

- Planlegg nå

Er du plaget med snegler i hagen, råder Bøckman også til å plante vekster som sneglene ikke liker, i tillegg til å holde hagen ryddig og fjerne gjemmesteder.

- Ligg unna planter som sneglene er veldig glad i, for da gir du bare mat til sneglene. Velg heller planter som sneglene ikke er glad i, er rådet fra zoologen.

Dette er kort fortalt planter med kraftig smak, planter med torner og med «vedaktig» stilk.

Felle med øl og sprit tar rotta på brunsneglene. Video: Kristin Sørdal Vis mer

Dette hjelper mot brunsneglene

Rydding, luking og å fjerne potensielle gjemmesteder for sneglene, er de viktigste tingene du kan gjøre for å holde sneglebestanden i hagen din nede.

Bøckmann påpeker at du nok ikke kan fjerne sneglene fullstendig fra hagen din - men du kan altså forsøke å begrense dem, om du ønsker det.

- Brunsnegler har mye til felles med ugras, om man ignorere dem, blir de fort flere. Om man plukker og fjerner ugras og andre gjemmesteder, blir det færre, sier Erling Fløistad hos NIBIO.

Brunsneglene er avhengige av steder å gjemme seg på dagtid, når sola er oppe. Fjerner du gjemmestedene, er du godt på vei.

- Luking og fjerning av de gjemmestedene sneglene bruker i din hage har best virkning på antall snegler over tid. Feller og ulike sneglemidler har også en virkning, men mest for å beskytte enkeltplanter og deler av en hage. Men vidundermidlet som fjerner sneglene fra hagen, finnes ikke, sier Fløistad.

Bøckmann advarer om å falle for fristelsen å hive hageavfallet i en skråning eller kant rett ved tomtegrensa:

- Hauger med hageavfall i rusleavstand til hagen, er brunsneglesentral. Det er flotte steder for brunsneglene å gjemme seg, sier han, og understreker at man ikke bør ha slike hauger med hageavfall.

- Komposter hageavfallet ordentlig eller kjør det bort til et gjenvinningsanlegg. Pass også på å rake når du har slått gresset - og ta de nederste grenene av tujaen eller hekken: Det blir beskyttende steder mot sola om sommeren, hvor brunsneglene vil søke for å gjemme seg, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.