Norgesferie:

Ruta som byr på nydelige åser og langstrakte strender

En roadtrip langs Nordsjøvegen, fra Kristiansand til Haugesund, er fylt med vikinghistorie, vakker natur og ramsalte opplevelser!

SOMMERIDYLL: Ikke gå glipp av det herlige øylivet på Hidra. Foto: Visit Sørlandet
SOMMERIDYLL: Ikke gå glipp av det herlige øylivet på Hidra. Foto: Visit Sørlandet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Her kunne jeg bare sittet og hørt på maskinene og tittet ut over havet, kommenterer fotografen og lener seg tilbake mot veggen i fyrlykta på landets eldste fyr.

Fyrvokter Kjell Olsen har tatt oss opp til sitt favorittsted, der fyrlinsa fra 1854 snurrer jevnlig rundt og skaper fyrets karakteristiske blink hvert 20. sekund.

- Ja, det er jo det vi gjør, røper fyrvokteren så.

- Her trenger vi ikke tv.

BLOMSTER OG SJARM: Gamlebyen i Stavanger har Europas best bevarte trehusbebyggelse, og kanskje mest sjarmerende gater. Foto: Gunhild Vevik
BLOMSTER OG SJARM: Gamlebyen i Stavanger har Europas best bevarte trehusbebyggelse, og kanskje mest sjarmerende gater. Foto: Gunhild Vevik Vis mer

Det sies at eventyret starter der veien slutter. Så vårt eventyr tar til på Lindesnes, en drøy time vest for Nordsjøvegens startpunkt Kristiansand, på det sørligste punktet på Fastlands-Norge og landets eldste fyr. Hit, og ikke lenger, går vårt langstrakte land. Videre er det bare åpent hav og frådende bølger. Videre langs kysten venter bratte klipper og lumske skjær – men også trivelige byer, nydelige åser og langstrakte strender.

Som vikingene skal vi på tokt langs denne kysten, for å oppdage nye og ukjente skatter.

JÆRENS MATFAT: Det er ikke bare vakkert landskap på Jæren. Her finnes også deilig lokalprodusert mat. Foto: Torild Moland
JÆRENS MATFAT: Det er ikke bare vakkert landskap på Jæren. Her finnes også deilig lokalprodusert mat. Foto: Torild Moland Vis mer

Klassisk Sørlandsidyll

Nordsjøvegen er ikke raskeste vei fra A til B, men den fineste – en 450 kilometer lang avstikker fra Europavei 39 som snirkler seg inn langs fjorder, opp over fjellpass, forbi gamle gårder og gjennom vide åkre. Man kan kjøre hele strekningen på en dag. Men da går man glipp av all moroa – opplevelsen er jo stoppene underveis.

Etter en god natts søvn i den ene halvparten av fyrvokterens bolig, setter vi kurs mot den klassiske sørlandsidyllen i Flekkefjord. Byen med de hvitmalte husene og fargerike blomsterveggene er et deilig utgangspunkt for opplevelser i området.

De spreke, og litt vågale, kan ta den dristige turen ut til de imponerende Brufjellhålene, grotter med utsikt mot havet.

Sykkel på skinner

Vi velger den noe mer forsiktige varianten dresinsykling på Flekkefjordsbanen. Dette er Flekkefjords mest populære aktivitet, der du sykler en tandem med plass til en ekstra person eller piknikkurv, deler av eller hele den 17 kilometer lange nedlagte Flekkefjordsbanen. Og husk lommelykt – turen på skinner går gjennom 17 bekmørke tunneler. Omtrent halvveis stopper vi for en liten piknik på rasteplassen ved vanntårnet på Flikkeid. Dette er både naturopplevelser og ingeniørkunst i ypperste klasse.

VAKKER PERLE: Sogndalstrand er seilskutebyen som ble Norges første vernede kulturlandsby. Foto: Torild Moland
VAKKER PERLE: Sogndalstrand er seilskutebyen som ble Norges første vernede kulturlandsby. Foto: Torild Moland Vis mer

Fra Flekkefjord går turen nordvestover og inn i Rogaland, gjennom et variert øyrike av ferskvannsinnsjøer med små holmer og skjær. Veien svinger over små broer og rundt øyer med fargerike hytter. Hvem trenger båt – det føles som å kjøre bil på vannet.

NORGES FINESTE STRENDER: Kilometer på kilometer med deilig, myk sand – det er ikke rart at strendene på Jæren regnes blant Norges fineste. Foto: Ronny Frimann
NORGES FINESTE STRENDER: Kilometer på kilometer med deilig, myk sand – det er ikke rart at strendene på Jæren regnes blant Norges fineste. Foto: Ronny Frimann Vis mer

Har man tid, anbefales en avstikker til den idylliske «slow-city»-byen Sogndalstrand, samt de historiske husene under klippene i Helleren innerst i Jøssingfjorden – stedet «der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Så dukker blendahvite Egersund opp i horisonten.

Deretter skjer det noe. Landskapet endrer seg. Jærens vidåpne åkre bretter seg ut i all sin vindfulle prakt. Mye kan sies om denne delen av landet, men det eneste som er sikkert, er at jo lenger vest du kommer, desto friskere blåser det.

ATTRAKTIVT: Det er ikke bare i dag «Sørlandet» er populært. Med behagelig klima og mye dyrkbar jord har denne delen av landet vært attraktiv siden lenge før vikingene gjorde sitt inntog. Foto: Torild Moland
ATTRAKTIVT: Det er ikke bare i dag «Sørlandet» er populært. Med behagelig klima og mye dyrkbar jord har denne delen av landet vært attraktiv siden lenge før vikingene gjorde sitt inntog. Foto: Torild Moland Vis mer

På to hjul

Noen velger også å oppleve strekket på sykkel. Nordsjøvegen er en liten del av North Sea Cycle Route, en 600 mil (!) lang rute fra Shetland til Norge. Vi møter syklistene i seige opp-overbakker, eller på sletter der de ligger på styret og jobber mot vinden. For selv om denne delen av landet er relativt flat, er det ikke rent sjelden at vinden jobber mot.

Det spiller ingen rolle for en bilist. Med heftige strender og stolte lokalmatprodusenter som perler på en snor hele veien til Stavanger er det mye å velge mellom.

Og vi har landet rett i Norges største matfat.

GAMMELT LADESTED: Eli og Jan Oddvar Omdal ønsker velkommen til Sogndalstrand Kulturhotell, et unikt hotell i ti historiske bygninger ved sjøkanten. Foto: Torild Moland
GAMMELT LADESTED: Eli og Jan Oddvar Omdal ønsker velkommen til Sogndalstrand Kulturhotell, et unikt hotell i ti historiske bygninger ved sjøkanten. Foto: Torild Moland Vis mer

Norges matfat

For visste du at Rogaland er landets største matprodusent, og Hå er Norges største landbrukskommune? Hver tredje eller fjerde Tine-ost kommer fra Tines stormeieri på Hå. 25 prosent av alle norske tomater kommer fra Wiig gartneri på Klepp.

- Det er først og fremst klimaet. Milde vintre, varme somre, og sjøen reflekterer sola så det er lyst og godt, mener Frode Wiig, eldste generasjon i familiebedriften med samme navn.

Nå er det på tide at resten av landet får øynene opp for Jærens matfat: I Håland Slakteri og Edeståvå serverer slakter og lokalpatriot Idar Håland tradisjonell husmannskost basert på kjøtt fra Jærens feite melkekuer. Ved Voll Ysteri har det vært osteproduksjon siden 1901. Jærosten ble den kalt, og har siden vunnet en rekke priser. Osten er vindblåst og sterk, men med en mild og kjærlig ettersmak.

Smaken av Sørlandet er sommerlig og søt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.