Varmeovner

Risikoen øker med alder

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen. Og vifteovner og oljefyrte flyttbare varmeovner er overrepresentert som brannårsak.

BRUK AV VARMEOVNER: Personer over 70 år er spesielt utsatte for å omkomme i brann - og det er bruk av elektrisk utstyr, komfyr og åpen flamme som ofte fører til brannutrykninger. Eldre bør passe spesielt på ved bruk av flyttbare ovner - og det er ikke bare på grunn av selve varmeovnen: Også ledningen utgjør en risiko. Foto: Shutterstock/NTB
BRUK AV VARMEOVNER: Personer over 70 år er spesielt utsatte for å omkomme i brann - og det er bruk av elektrisk utstyr, komfyr og åpen flamme som ofte fører til brannutrykninger. Eldre bør passe spesielt på ved bruk av flyttbare ovner - og det er ikke bare på grunn av selve varmeovnen: Også ledningen utgjør en risiko. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vifteovner og oljefyrte flyttbare varmeovner er populære, men de er også overrepresentert som brannårsak, forteller avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han understreker at det er fastmonterte ovner som panelovner som er de tryggeste i bruk.

- Bruk av flyttbare ovner må skje under tilsyn, slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute, uttaler han.

Sturle Hagen i Norsk brannvernforening understreker at brannrisiko er knyttet til menneskelig atferd og ikke nødvendigvis alder.

- Samtidig vet vi at risikoen for å omkomme i brann øker etter hvert som man blir eldre. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen, sier Hagen.

Tørrkok og branntilløp på komfyren er årsaken til nesten halvparten av alle brannvesenets brannutrykninger. Ifølge DSB har cirka 40 prosent av alle boligbranner, elektrisk årsak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.