Varmeovner

Risikoen øker med alder

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen. Og vifteovner og oljefyrte flyttbare varmeovner er overrepresentert som brannårsak.

BRUK AV VARMEOVNER: Personer over 70 år er spesielt utsatte for å omkomme i brann - og det er bruk av elektrisk utstyr, komfyr og åpen flamme som ofte fører til brannutrykninger. Eldre bør passe spesielt på ved bruk av flyttbare ovner - og det er ikke bare på grunn av selve varmeovnen: Også ledningen utgjør en risiko. Foto: Shutterstock/NTB
BRUK AV VARMEOVNER: Personer over 70 år er spesielt utsatte for å omkomme i brann - og det er bruk av elektrisk utstyr, komfyr og åpen flamme som ofte fører til brannutrykninger. Eldre bør passe spesielt på ved bruk av flyttbare ovner - og det er ikke bare på grunn av selve varmeovnen: Også ledningen utgjør en risiko. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vifteovner og oljefyrte flyttbare varmeovner er populære, men de er også overrepresentert som brannårsak, forteller avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han understreker at det er fastmonterte ovner som panelovner som er de tryggeste i bruk.

- Bruk av flyttbare ovner må skje under tilsyn, slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute, uttaler han.

Sturle Hagen i Norsk brannvernforening understreker at brannrisiko er knyttet til menneskelig atferd og ikke nødvendigvis alder.

- Samtidig vet vi at risikoen for å omkomme i brann øker etter hvert som man blir eldre. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn resten av befolkningen, sier Hagen.

Tørrkok og branntilløp på komfyren er årsaken til nesten halvparten av alle brannvesenets brannutrykninger. Ifølge DSB har cirka 40 prosent av alle boligbranner, elektrisk årsak.

Eldre er risikoutsatt for hjemmeulykker

Ly forteller at eldre mennesker ifølge statistikken har høyere risiko for å omkomme i brann:

- Eldre med hjelpebehov regnes som en risikoutsatt gruppe som av ulike årsaker kan ha større sannsynlighet for å forårsake brann eller begrenset evne til å forebygge, oppdage, varsle og slokke brann.

Når det kommer til trygg bruk av varmeovner gjelder de generelle rådene for bruk for hele befolkningen - som å passe på at brennbart materiale som gardiner og møbler ikke kommer for nær ovner.

- Rundt 50 boligbranner i året skyldes feil bruk av varmeovner, uttaler Ly - med henvisning til en undersøkelse fra Frende forsikring.

DSB har ikke statistikk som viser branner ved bruk av varmeovn fordelt på alder på brukeren i boligen. Ly påpeker at DSB fra 2016 og fram til i dag ikke har registrert dødsbranner der varmeovner har vært årsak - men poengterer at det er en høy andel «ukjent årsak».

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer

Flyttbare varmeovner og skjøteledninger

- Man bør ikke benytte skjøteledning for ovner som trekker mye strøm, understreker Hagen.

Bruk av skjøteledning sammen med varmeovn er noe DSB generelt fraråder - fordi dette vil kunne være en langvarig belastning som kan medføre mekanisk slitasje, skade og korrosjon på skjøteledningen.

- Da er sannsynligheten stor for at det oppstår varmgang og tilløp til brann, eksempelvis ved bruk sammen med elektriske flyttbare varmeovner, har seksjonssjef Jon Eirik Holst i DSB tidligere uttalt til Dinside.no

Skjøteledninger skal være merket med hvor mye strøm de kan belastes med. Generelt anbefales ikke bruk av skjøteledning sammen med produkter som bruker mer enn 1.000 watt - men dette kan også avhenge av om bruken er kort- eller langvarig.

Unngå løse ledninger

Skjøteledninger innebærer også en annen risiko som man har spesiell fokus på når det kommer til eldre og generell forebygging av uhell i hjemmet:

DSB oppfordrer til å unngå ledninger som ligger løst på gulvet - og å unngå bruk av skjøteledninger.

Dette er forbundet med faren for fallulykker.

- Få heller en elektriker til å montere flere stikkontakter, råder direktoratet.

Pass også på dette når det kommer til eldre og forebygging av spesielt fallulykker:

  • Møblér slik at det er lett å bevege seg i rommet. Møbler, som for eksempel tyngre stoler, kan være gode å støtte seg i.
  • Sørg for god belysning, men bruk lyspærer som lampa er beregnet for.

Generelt sier Ly dette om forebygging av brannfare og skader for eldre i hjemmet:

- Det aller viktigste du kan gjøre er å ha fungerende røykvarslere i boligen din. For personer med nedsatt hørsel finnes røykvarslere som er basert på annen funksjon enn lyd, for eksempel vibrasjon.

Han legger til at det for eldre mennesker kan være aktuelt med røykvarsler koplet til trygghetsalarm - noe flere kommuner tilbyr til brukere av helse- og omsorgstjenesten. Du kan kontakte kommunen for mer informasjon om dette tilbudet.

Sjekk ovnen og se etter misfarginger

Hagen understreker at det er viktig å kontrollere at det elektriske anlegget er i orden og riktig dimensjonert i forhold til belastning.

- Dersom man opplever at sikringer stadig slår seg ut bør man få anlegget sjekket av en autorisert installatør, råder han.

Du bør passe på at varmeovnen er CE-merket og at den leveres med bruksanvisning.

- Alle typer varmeovner brukt i samsvar med leverandørens anvisning er trygge i bruk, hevder Hagen.

Han understreker at varmeovnen bør være termostatstyrt og at den bør kontrolleres for eventuelle skader med jevne mellomrom:

- Sjekk ovnen jevnlig og unngå at den blir gjenstand for oppsamling av støv. Misfarging av kontakter er et faresignal - det kan tyde på at ovnen bør skiftes, råder Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.