Riktig valg av klær kutter strømutgiftene

Velger du plagg i dette materialet kan det spille positivt inn på antallet klesvask - og på strømregningen.

DYR KLESVASK? Velger du plagg i dette materialet kan du kutte kraftig i antall klesvask - og få lavere strømregning som bonus. Foto: NTB
DYR KLESVASK? Velger du plagg i dette materialet kan du kutte kraftig i antall klesvask - og få lavere strømregning som bonus. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Syns du strømmen er dyr for tida, men sliter med å finne måter å kutte i strømutgiftene på?

Faktisk kan valg av materiale på klærne du bruker, spille positivt inn på antall klesvask.

Luftes, ikke vaskes

Bruker du plagg i ull, kan disse brukes flere ganger uten å måtte vaskes: Det holder nemlig å lufte ullplaggene mellom hver gang - og det kan fint gå lang tid mellom hver vask.

– Ikke vask ull. Det er mye mer effektivt å lufte ullplaggene, har forsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO uttlat til NRK tidligere.

Forskeren har også uttalt til KK at man bør vaske ullplaggene så sjelden som mulig.

Hun sier samtidig at lufting er det mest effektive du kan gjøre for å få bort lukt fra ulltøyet ditt.

- Svettelukt fjernes mer effektivt med lufting, sier hun til KK.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Dette støttes av Malin Skaar, som er leder for Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på plusstid.no. Hun forteller at ull har en selvrensende egenskap og at man derfor kan utsette vaskingen av et plagg ved å henge det ut til lufting.

Slik sparer du strøm på klesvasken

I tillegg til å velge plagg i ull som altså kan vaskes langt sjeldnere enn plagg i andre materialer, lønner det seg også å vaske på lavere temperaturer, ifølge NVE, som skriver at man ved å gå fra 40 til 20 grader, bruker omtrent 55 prosent mindre strøm på en klesvask.

Ifølge NTB utgjør det å vaske en maskin med klær på 40 grader et strømforbruk på 0,5 kWh, mens å vaske på 60-gradersprogram utgjør 1 kWh i strøm.

Andre grep du kan gjøre for å spare strøm på klesvask er ifølge NVE å utnytte kapasiteten til vaskemaskinen, og å la klærne lufttørke i stedet for å bruke tørketrommel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.