Regjeringen skulle opprette Nav-ombud «snarest mulig», men lite har skjedd: - Fullstendig uholdbart

I 2021 ba Stortinget regjeringen om å opprette et eget, selvstendig Nav-ombud «snarest mulig». Men etter snart to år, har dette fremdeles ikke skjedd. – Det er fullstendig uholdbart og ikke godt nok, sier Mímir Kristjánsson.

ETTERLYSER NAV-OMBUD: Mímir Kristjánsson fra Rødt er kritisk til at regjeringen fremdeles ikke har opprettet et Nav-ombud, snart to år etter at Stortinget vedtok at det skulle regjeringen gjøre. Foto: NTB (Bildet er tatt i en annen anledning.)
ETTERLYSER NAV-OMBUD: Mímir Kristjánsson fra Rødt er kritisk til at regjeringen fremdeles ikke har opprettet et Nav-ombud, snart to år etter at Stortinget vedtok at det skulle regjeringen gjøre. Foto: NTB (Bildet er tatt i en annen anledning.) Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mai 2021 bestemte Stortinget at det skulle opprettes et eget, selvstendig Nav-ombud snarest mulig, i følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig å opprette et eget, selvstendig Nav-ombud og avklare en mulig samlokalisering med et av de andre ombudene for å dra nytte av felles faglige og administrative ressurser.»

Etter snart to år er Nav-ombudet fremdeles ikke etablert – noe både stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt og Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd, er svært kritiske til:

– Det er fullstendig uholdbart at ordningen med Nav-ombud fremdeles ikke er kommet på plass nærmere to år etter at et enstemmig storting vedtok å etablere et slikt ombud. Det er betegnende at når de folkevalgte vedtar noe som skal hjelpe trygda folk, så tar det år og dag å sette det ut i live, sier Kristjánsson til Vi.no.

Han varsler at Rødt vil ta dette opp i kontrollkomiteen, som i disse dager behandler hvordan regjeringen følger opp Stortingets vedtak.

– Vi synes det er direkte trist at det drar ut med å få på plass et Nav-ombud, sier Slaathaug.

– Kommer tilbake på et seinere tidspunkt

Vi har spurt Arbeids- og inkluderingsdepartementet hva som skjer med Nav-ombudet, og når vil det være på plass?

– I slutten av mars vil utvalget som foretar en helhetlig gjennomgang av klage- og tankesystemet i Nav og Trygderetten levere sin utredning. Spørsmålet om innretning og organisering av et Nav-ombud vil naturlig måtte vurderes i sammenheng med oppfølgingen av dette utvalgets anbefalinger om hvordan brukernes rettssikkerhet sikres på best mulig måte, sier statssekretær Tomas Norvoll, og legger til:

– Regjeringen vil derfor komme tilbake til Stortinget på et seinere tidspunkt.

Men dette får Kristjánsson til å reagere. For som han sier: Stortinget har bestemt at det skal opprettes et Nav-ombud – ikke at det skal vurderes:

– Dette er ganske enkelt ikke godt nok. Et enstemmig storting vedtok ikke at et selvstendig Nav-ombud skal vurderes, men at det skal opprettes. Da må regjeringen bare følge opp. Dette handler også om en grunnleggende respekt for Stortinget, sier Kristjánsson.

– Et Nav-ombud er enstemmig vedtatt av Stortinget. Da er det ingen som bør motarbeide å få dette på plass. Behovet er der, poengterer Slaathaug, og legger til at han er redd mange blir skuffet over et samlet storting når selv enstemmige vedtak fra Stortinget ikke settes aktivt ut i live:

– En ting er regjeringen som har ansvaret for å iverksette, en annen ting er Stortinget som har et ansvar for å følge opp de vedtak Stortinget selv gjør.

Derfor er Nav-ombudet viktig

Nav-ombudet skal være upartisk og faglig uavhengig, og skal være en rettssikkerhetsgaranti for innbyggerne. Det skal komme i tillegg til, og ikke erstatte, Nav Klageinstans og Trygderetten – men ombudet skal kunne behandle saker fra begge disse, og uttale seg om avgjørelser derfra. I dag er kontrollen med Nav underlagt Sivilombudet – og Nav-sakene er Sivilombudets største saksområde.

Det er mange grunner til at det er viktig å få på plass et selvstendig Nav-ombud:

– Nav-skandalen har vist at trygda mennesker ofte kan bli rettsløse i møte med staten. Ukentlig, om ikke daglig, får jeg henvendelser fra fortvilte mennesker som baler med Nav. Enten fordi de ikke forstår reglene, eller fordi de har fått vedtak som de vil klage på. Et selvstendig Nav-ombud kan være en del av løsningen her, sier Kristjánsson, og legger til at et Nav-ombud også vil kunne avlaste Nav, som i dag sliter med underbemanning og lange køer på en rekke områder.

– Det er ikke for lett å være trygda i Norge, det er for vanskelig. Å tro at det samme systemet som fatter vedtak om trygd er best egna til å vokte seg selv, blir i overkant naivt. Derfor trenger vi et selvstendig Nav-ombud som kan støtte trygda mennesker når de får problemer i Nav-systemet, poengterer stortingsrepresentanten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.