Egg i airfryer

Populær, ny måte å «koke egg» på

Det er mange måter å koke egg på - og å koke egg i airfryer må sies å være av de nyeste metodene.

KOKE EGG I AIRFRYER? Ja, du kan koke egg i airfryer - men det er ikke sikkert at det er det beste valget. Foto: Kristin Sørdal
KOKE EGG I AIRFRYER? Ja, du kan koke egg i airfryer - men det er ikke sikkert at det er det beste valget. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt drøyt 200 egg i året - og i påsken går det ned ekstra mye egg:

Da dobles forbruket - og vi spiser vi cirka 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil si at hver nordmann spiser ett egg hver påskedag, mot et halvt per dag resten av året.

Men hvordan koker du helst eggene dine? Koker du eggene i kjele eller i eggkoker? Den beste måten å koke egg på, er i eggkoker, om man vil spare på strømmen. Det er i alle fall konklusjonen av en svensk test som Dinside.no har omtalt tidligere.

Den nyeste måten å koke egg på, kan kanskje sies å være å koke egg i airfryer. Og selv om du kanskje tenker at det å koke egg har vært ganske standardisert siden tidenes morgen, har det faktisk skjedd en utvikling også der - som du kan lese lenger nede i artikkelen.

Men først litt om konseptet airfryer og den nye måten å koke egg på:

Hva er en airfryer?

Airfryer er en kjøkkenmaskin som fungerer litt som en varmluftsovn - bare litt mer effektivt. Den sirkulerer varm luft inne i enheten ved hjelp av en vifte - men i motsetning til i en varmluftsovn så sirkuleres luften raskere, temperaturen oppnås raskere - og maten blir klar på kortere tid. Kjøkkenmaskinen kan brukes til alt fra baking til steking - og mange typer mat blir sprøere ved tilberedning i airfryeren kontra resultatet i stekeovnen.

Og bare så det er sagt: Dette er ikke en frityrkoker. Det brukes ikke olje/frityr - kun varmluft.

Airfryeren som kjøkkenmaskin ble lansert av Philips for cirka 10 år siden. Siden den gang har det kommet veldig mange produkter på markedet og du har i dag et stort utvalg å velge i, fra ulike produsenter og i forskjellige størrelser.

Koke egg i airfryer

Så til spørsmålet som veldig mange stiller i disse dager: Kan man koke egg i airfryer?

Det korte svaret på det er ja: Du kan koke egg i airfryer.

Men et like viktig spørsmål du å stille i tillegg, er: Hvor bra fungerer det egentlig å koke egg i airfryer? Svaret på det kommer vi tilbake til lenger nede i artikkelen.

Det finnes mange instruksjoner på hvordan man kan gå fram for å koke egg i airfryer, på internett. Framgangsmåten er hovedsakelig den samme:

  • Forvarm airfryeren til ønsket temperatur. Vi forvarmet i cirka 5 minutter, på 150 grader
  • Legg eggene i airfryeren
  • Still inn ønsket tid etter hvordan du liker eggene dine kokt. Tiden kan variere med størrelsen på airfryeren - så her må du kanskje teste deg litt fram. Vi kokte våre (kjøleskapskalde) egg i 11 minutter
  • Når eggene er ferdige: Hold de under kaldt vann i 30 sekunder for å stoppe kokeprosessen.
  • Spis!
KOKT EGG I AIRFRYER: Slik ble resultatet: Ett egg sprakk - og begge ble veldig vanskelige å spise fordi skallet satt veldig fast. Foto: Kristin Sørdal
KOKT EGG I AIRFRYER: Slik ble resultatet: Ett egg sprakk - og begge ble veldig vanskelige å spise fordi skallet satt veldig fast. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Derfor foretrekker vi kokt egg på «gamlemåten»

Vi har testet å koke egg i airfryer, etter å ha lest oss gjennom mange tips og råd for hvordan dette skulle gjøres - og som vi presenterer hovedtrekkene for ovenfor.

Vi er imidlertid ikke imponert over resultatet:

  • Selv om eggene jo ble «kokt», opplevde vi at ett av to egg sprakk.
  • Det som etter vår erfaring er den største ulempen, er at skallet sitter veldig fast i egget, som selv ved spising med skje ble plagsomt.

Vi holder oss derfor til å koke egg på «gamlemåten»: I kjele, med kun litt vann i bunnen, og med lokk.

SKRELLE EGG: Det fins forskjellige måter å skrelle egg på. Her får du to tips til hvordan du kan skrelle egget. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Egg-retter som funker bedre i airfryeren

Airfryeren bruker vi veldig gjerne til det den er best til - og vil du lage egg i airfryer vil vi heller anbefale omelett eller speilegg og bacon.

Da kan du bruke en vanlig, ildfast form eller små bakeformer som du får plass til oppi airfryeren, eller silikonformer som for eksempel muffinsformer eller liknende - eller spesielle innsatser fra produsenten.

Du kan også legge et bakepapir på rista, om du for eksempel skal lage speilegg og bacon - og da kan du faktisk knekke egget over brødskiva, legge baconet på - og så steke alt i en og samme runde. Men pass på at ikke bakepapiret har mulighet til å fly opp i varmeelementet.

God påske!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.