Hage

Plante i krukker: Ofte bortkastet å bytte jord

Bytter du alltid jord i utekrukkene? Det trenger du ikke, om du har god jord som utgangspunkt.

VÅRBLOMSTER: Må du alltid ha ny jord til nye blomster? Nei, sier ekspertene, i alle fall ikke dersom du har investert i god jord i utgangspunktet. Foto: NTB/Shutterstock
VÅRBLOMSTER: Må du alltid ha ny jord til nye blomster? Nei, sier ekspertene, i alle fall ikke dersom du har investert i god jord i utgangspunktet. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er snart tid for uteliv, hage og sommerblomster. Krukkene skal få nye planter og nytt liv. Og det er kanskje i år du virkelig skal få fart på grønnsakshagen - om den er i pallekarmer, i krukker eller i bakhagen?

Men hva gjør du egentlig med krukkejorda fra i fjor? Kaster du den ut?

Mange starter sommersesongen med å tømme ut gammel jord fra hagekrukkene - for deretter å fylle på med ny jord fra hagesenteret. Men det er helt unødvendig, ifølge ekspertene.

Du trenger ikke kaste den gamle krukkejorda

Kaster du alltid ut den gamle krukkejorda fra forrige sesong når du skal legge grunnlaget for ny hagesesong?

Det trenger du ifølge ekspertene ikke - i alle fall ikke om du investerer i god jord i utgangspunktet. Og med god jord mener vi her næringsrik jord som for eksempel blomsterjord - og ikke torvbasert jord.

Planterådgiver Tonje Bergh i selskapet Plantmania, som du kanskje også har sett som planteekspert på «Sommerhytta» på TV, har tidligere sagt til Vi.no at du helt fint kan gjenbruke krukkejorda fra i fjor:

Rådet fra Bergh er at du tar ut den gamle jorda og blander den opp med litt ny jord før du eventuelt bruker den om igjen, slik at du får inn mer luft og næring. Til dette kan du bruke sand og/eller kompostjord. Og tilfør gjerne en meitemark eller to.

Men jord fra fjorårets potter som ga dårlig vekst eller som du mistenker sykdom i, bør selvsagt byttes helt ut. Og krukkene bør gis en skikkelig rens.

Unngå torv i krukkene

Rådene ovenfor er rådene for deg som allerede har investert i god jord i krukkene dine. Har du kjøpt billigste jord i sekker på hagesenteret, er det ifølge planteekspertene mest sannsynlig dårlig kvalitet. Ofte er det torv eller torvbasert jord, som er et dårlig utgangspunkt for en frodig hage.

Torvjord som er for fin i strukturen er også vanskelig å ha i krukker fordi den tørker så fort ut og er vanskelig å vanne opp, ifølge Bergh.

Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, har tidligere sagt til Vi.no at det kan være greit å spandere krukkejord til terrassepottene - men at man ellers i hagen trenger lite «spesialjord», med unntak av til surjordplanter.

- Men unngå den billigste jorda; det er stort sett bare torv som er kalket opp og tilsatt gjødsel, ifølge Utengen.

Torv er dumt på flere måter

Torv i jord er et tema for diskusjon, på grunn av miljøaspektet:

Problemet med torvbasert jord er at det er en del CO₂-utslipp ved utvinning av torv fra myrene.

I tillegg: Torv er død mose - som ifølge hageekspertene er lite egnet å plante i. Den holder dårlig på næring og vann. Selv om planter vil overleve i torvjord, vil de ikke trives der. Planter trives best i kompostjord, ifølge hageekspertene.

Du kan avsløre torvbasert jord ved å lese på pakken. Se hva det står om torv på jordsekken - eller «sphagnum», som er et annet ord for torv.

Velg riktig jord til hagen din. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

Best med kompostjord

Hageeksperter anbefaler gjerne at man helst bør bruke kompostjord i hagen - og også i krukker.

Du kan kjøpe kompostjord fra gjenbruksanlegg - eller du kan lage den selv. Du kan finne en oversikt over leverandører, private og offentlige, som selger kompost og kompostbasert jord, på kompostportalen.no.

På våren kan du blande inn litt ny kompostjord i krukkene dine - og du kan legge det på toppen av plantejorda i hagen.

- Til busker, stauder og trær i potte er det tilstrekkelig å legge litt ny jord på toppen, eventuelt skrape av det øverste laget for å få plass til mer ny jord, men da uten å ta ut plantene, har Utengen tidligere anbefalt.

Og et lite tips på tampen fra hageblogger Anne Holter-Håvind fra Moseplassen.no, en populær hageblogg:

Nedbrutte planter fra i fjor gir årets planter bedre vekstvilkår enn den billige torven du kjøper på hagesenteret. Faktisk er mye av jorda du har i hagen fra før bedre enn den du kjøper i sekker.

Du kan høre flere tips om god jord fra Holter-Håvind i videoen ovenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.