Hvordan hjelpe Ukraina?

Pengehjelp? - Har sett forsøk på Ukraina-svindel

Mange lurer på hvordan de kan hjelpe Ukraina - og det er mange innsamlingsaksjoner i omløp. Kripos har allerede sett forsøk på svindel. - Det er alltid noen som prøver å utnytte kriser til egen vinning, sier sikkerhetseksperter.

HJELPE UKRAINA? Vær kritisk til hva du deler i sosiale media og gjør en grundig vurdering av hvilke organisasjoner eller innsamlingsaksjoner du gir penger til, anbefaler sikkerhetseksperter. Det er alltid noen som vil prøve å utnytte kriser til egen vinning. Fotomontasje. Foto: NTB
HJELPE UKRAINA? Vær kritisk til hva du deler i sosiale media og gjør en grundig vurdering av hvilke organisasjoner eller innsamlingsaksjoner du gir penger til, anbefaler sikkerhetseksperter. Det er alltid noen som vil prøve å utnytte kriser til egen vinning. Fotomontasje. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Kripos er kjent med noen få tilfeller der personer har forsøkt å utnytte krigen i Ukraina til å begå svindel. Vi ser blant annet eksempler på at svindlere har utgitt seg for å være fra kundens bank, med opplysninger om at vedkommende sitt bankkort er forsøkt brukt i Ukraina. Kunden har benektet, og blitt bedt om å laste ned en «app» og gitt opplysninger der. I etterkant av dette har det vist seg at kunden er blitt svindlet for betydelige beløp. Norske banker tar ikke kontakt på denne måten, forteller Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Vi.no.

Både Kripos og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier det er stor giverglede i befolkningen og at det er mange frivillige og ikke-statlige organisasjoner som nå samler inn penger til ofrene for krigen.

- Folk vil gjerne bidra og støtte de som er i vansker, og ikke alle gjør en grundig vurdering av hvem de gir penger til, uttaler Leder for partnerskap og myndighetskontakt i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Karoline Hultman Tømte.

- Det vil alltid være noen som prøver å utnytte kriser og faktiske hendelser til egen vinning, både privatpersoner og organiserte kriminelle, sier hun videre.

Undersøkelser fra Medietilsynet viser at det er de eldste og de yngste som er mest utsatt for svindelforsøk på nett - og de eldste på 80 år og oppover er mest utsatt for pengesvindel.

Ifølge Medietilsynet har også eldre mest problemer med å takle kommersielt press på nettet.

- Kriminelle vil utnytte situasjoner som dette

- Generelt vil kriminelle utnytte situasjoner som dette, med mye usikkerhet og store endringer. Det kan for eksempel gi seg utslag i å spille på følelser og empati for å samle inn penger eller informasjon, eller skape usikkerhet for å selge falske sikkerhetstiltak, forteller Hultman Tømte.

NorSIS poengterer at det deles og spres mye informasjon om Ukraina, Russland og den pågående konflikten nå - og understreker at alle har et ansvar og bør være kritiske til hva vi deler.

- En generell oppfordring til folk er å tenke seg om før de deler informasjon de finner på nett og ha bevissthet rundt hvilke kilder de forholder seg til, sier Hultman Tømte.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Gi penger? - Vær kritisk!

Både Kripos og NorSIS oppfordrer deg til å være kritiske til hvilke organisasjoner du tenker du skal gi pengehjelp til.

- For å være sikker på at mottakeren er seriøs og at pengene og varene kommer fram til de som trenger det, oppfordres alle til å sjekke grunnleggende informasjon om den man ønsker å støtte. Bruk for eksempel innsamlingskontrollen for oversikt over registrerte og seriøse organisasjoner, sier Due i Kripos.

Både Kripos og NorSIS sier at store veldedighetsorganisasjoner har gode systemer for å ivareta at pengene kommer dit de skal.

- Men man bør generelt være varsom med å gi økonomisk støtte til private initiativer, sier Hultman Tømte.

- Dersom man ønsker å gi penger er det lurt å gjøre det gjennom en etablert hjelpeorganisasjon, oppfordrer hun.

- Vær skeptisk om noen prøver å friste deg

For å unngå å bli lurt av falske pengeinnsamlinger anbefaler Hultman Tømte generelt at man stopper opp og bruker litt tid før du bestemmer deg for å gi penger eller annen støtte. Hun sier det da er større sjanse for at du oppdager om noen forsøker å svindle deg.

- Det er ikke alltid enkelt å gjennomskue sosial manipulasjon, det vil si at noen utnytter menneskelig kontakt og sosiale evner for å få tak i eller påvirke informasjon. Om du opplever at noen spiller på tillit, frykt eller prøver friste deg, samtidig som de forsøker å få deg til å gjøre noe, trykke på en lenke, installere noe, eller gi fra deg informasjon, så bør du være skeptisk, uttaler Hultman Tømte.

Trygt med Facebook-innsamlinger?

Nedenfor kan du se generelle råd for hvordan du kan unngå å bli svindlet. Om du er usikker på om en innsamling eller en organisasjon er ekte, kan du også sjekke listen hos Innsamlingskontrollen som vi omtaler ovenfor.

Hva så med innsamlingsaksjoner på Facebook, som det kan være mange av? Kan man være garantert at de er ekte?

- Facebook fører ingen kontroll med innsamlinger som opprettes. Man kan eventuelt sjekke om innsamlingen er tilknyttet en verifisert side, sier Hultman Tømte i NorSIS.

Hun understreker også at man på samme måte bør være skeptisk til oppsøkende fysisk pengeinnsamling:

- Spør hvilken organisasjon innsamleren representerer, be om identifikasjon og sjekk om bøssen er plombert, og sjekk gjerne med organisasjonen om de faktisk har en innsamling i ditt område.

NorSIS anbefaler å kontakte slettmeg.no dersom man er usikker på om noe er svindel, eller man har blitt utsatt for noe og trenger bistand.

Gi med Vipps?

Både i sosiale media og andre steder spres det numre for vippsing av pengestøtte. Kan man være trygg på at pengene man eventuelt vippser, går til en faktisk og seriøs organisasjon?

Even Westerveld, merkevareleder i Vipps, sier til Vi.no at de opplever et enormt engasjement for å støtte dem som nå lider på grunn av konflikten i Ukraina - og at Vipps er en enkel måte å gi penger på, så mange velger å gjøre det.

Han poengterer også at man bør være oppmerksom på en liten forskjell:

- Man kan være trygg på at organisasjoner som bruker Vipps til å samle inn penger er ekte organisasjoner, så lenge de bruker et Vippsnummer og ikke et personlig mobilnummer for å samle inn penger, sier Westerveld.

Han forteller at Vipps har laget en oversikt over noen av organisasjonene som nå samler inn til Ukraina og som har et arbeid på bakken. Du kan finne oversikten her (klikk på lenken).

- Samtidig er det dessverre ikke mulig for oss å ha oversikt over alle som nå samler inn til Ukraina, eller å sjekke hvordan eller hva pengene brukes til. Er man i tvil bør man nok velge en av de store, velkjente organisasjonene, slik at man er trygg på at pengene kommer helt frem, seier Westerveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.