Reise til syden

Paradisøya Malta

Malta er Middelhavets største skattkiste med solgaranti, krystallklart badevann, actionfylte aktiviteter og spennende historie.

NYANSER AV BLÅTT: Den blå lagune på Comino byr på Maltas, og kanskje Europas, klareste badevann. Foto: NTB
NYANSER AV BLÅTT: Den blå lagune på Comino byr på Maltas, og kanskje Europas, klareste badevann. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Variert ferieøy. Det finnes knapt noe sted i Europa der sommeren er så lang som på Malta. Og selv om sol og strandliv er det største trekkplasteret, er det mye mer som lokker på den sjarmerende øya. Her får du badeliv og vannaktiviteter i skjønn forening med storbyferie, historiske templer, heftig uteliv, fargerik kultur og sjarmerende landsbyliv. Malta ligger geografisk på kanten av Europa, men historisk midt i hjertet av verden.

Historisk hovedstad

Landet består av seks øyer, hvor de tre største og mest kjente er Malta, Gozo og Comino. Det har bodd folk på øyene i over 6000 år, og øyrepublikken er blitt en spennende smeltedigel med både afrikansk, arabisk og romersk påvirkning.

Start gjerne i hovedstaden Valletta, som ble bygd av ridderne i St. Johns-ordenen for nesten 500 år siden. Til tross for sin beskjedne størrelse, er den UNESCO-vernede byen proppfull av høydepunkter. Gå ikke glipp av St. Johns Co-Cathedral, Upper Barakka Gardens og Stormesterens palass, før du tar turen ned hovedgaten Republic Street som byr på både shopping og yrende liv i barer og restauranter.

HERLIG HAVN: Ingenting å si på sjarmen langs havnen på Malta. Foto: NTB
HERLIG HAVN: Ingenting å si på sjarmen langs havnen på Malta. Foto: NTB Vis mer

Med sine livlige gater, trange smug og «hull» i veggen minner atmosfæren litt om Italia. Etter noen trauste år har Valletta på nytt våknet fra dvalen, og har utviklet seg til en spennende og livlig hovedstad.

Byliv for alle

Den idylliske fiskelandsbyen Marsaxlokk byr på fargerike båter, et stort fiskemarked og koselige restauranter med fersk sjømat på menyen, i en liten bukt på sørøstsiden av Malta. Er man ute etter skikkelig «Syden»-uteliv, er det bare å ta turen til St. Julians, der festen som regel varer ut i de sene nattetimer, med nattklubber, «happy hours» og glade turister.

IDYLL: I en liten bukt i sør ligger fiskelandsbyen Marsaxlokk, med fargerike fiskebåter og fersk sjømat. Foto: NTB
IDYLL: I en liten bukt i sør ligger fiskelandsbyen Marsaxlokk, med fargerike fiskebåter og fersk sjømat. Foto: NTB Vis mer

De som liker en roligere stemning, kan i stedet ta turen til middelalderbyen Mdina midt på øya. Maltas historiske sentrum kalles «den stille byen», ettersom biler er forbudt her. I Mdina ligger også kafeen Fontanella Tea Garden, som serverer det lokale kjennere hevder er øyas beste sjokoladekake.

Også i Victoria på Gozo er pulsen rolig. Den forhistoriske festningen Cittadella er den største juvelen i øyhovedstaden, og vel verdt et besøk for de historieinteresserte. Sistnevnte bør for øvrig også sjekke ut flere av Maltas mange historiske høydepunkt, som blant annet Tarxien-templene, De tre byer og Hypogeum – et av verdens mest imponerende arkeologiske steder, med et gigantisk tempel gravd ut i sandstein under jorden for 5600 år siden.

Badenymfenes paradis

Men de populære ferieøyene i Middelhavet er selvsagt langt mer enn historiske severdigheter. Hvem drømmer ikke om litt sol? Det er tross alt det varme klimaet som lokker turister flest til Malta. Øygruppen er kjent for å ha over 300 soldager i året, med gode temperaturer året rundt. Da passer det bra at det finnes flere fine muligheter for en avkjølende dupp og førsteklasses strandliv. Det aller klareste badevannet finner du i den vakre blå lagunen på øya Comino, en kort båttur fra Malta. Det kan være lurt å komme hit tidlig på dagen for å unngå trengselen i høy-sesong, og vel framme venter hvit sand, turkist hav, flotte klipper og perfekte snorkle-forhold.

Ellers er Ramla Bay på Gozo og strendene i Mellieha Bay, Golden Bay og St. Pauls Bay på Malta populære favoritter blant solslikkere, mens St. Peters Pool er ypperlig for klippehopp og Insta-bilder. Det er også verdt å merke seg at badevannet holder seg over 20 grader til godt ut i november, så her er badesesongen lang.

SOL OG BAD: Turister flest reiser til Malta for å slikke sol, og alle de tre øyene byr på fine strender. På Malta er Mellieha Bay og Golden Bay blant de mest populære. Foto: NTB
SOL OG BAD: Turister flest reiser til Malta for å slikke sol, og alle de tre øyene byr på fine strender. På Malta er Mellieha Bay og Golden Bay blant de mest populære. Foto: NTB Vis mer

Aktiv ferie

Men du trenger ikke være strandløve for å trives på Malta! Her kryr det også av spennende aktiviteter. Med Middelhavets kanskje beste forhold for dykking, kommer eventyrere fra hele verden for å dykke ned til gamle skipsvrak, underjordiske tunneler og spennende undervannsformasjoner. Et av de mest populære dykkerstedene er Djerwa Point, kjent for sin grønne havbunn og sine store stimer med barrakuda og kjempe- havabbor.

Fra de største strendene tilbys aktiviteter som vannscooter, kiting, surfing, SUP, kajakkpadling, paraseiling og bananbåt. Gozo kan dessuten skilte med flotte sykkelmuligheter, fotturer og spennende klatreruter. Området Mgarr Ix-Xini sør på øya er spesielt populær på grunn av sin store kalksteinskløft med over 100 boltede ruter og løyper.

Som en duppende skattkiste i det krystallklare Middelhavet venter Malta med sol, strand, storby og historie. Enten du velger livlige Malta, landsbyidyll på Gozo eller en god miks, vil du garantert trives. Med andre ord; komplett ferie for store og små.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.