Norske matvaner

Pandemien har satt fart i de gamle mattradisjonene

Har du begynt med baking av surdeigbrød eller egenproduksjon av blåbærsyltetøy og ripsgelé under pandemien? Stadig flere er opptatt av selvforsyning og tar tilbake de gamle tradisjonene, ifølge matforskere.

HØSTER DU AV NATUREN? Coronapandemien har gjort at vi er blitt mer opptatt av å høste fra naturen, og å produsere egen mat. Foto: Berit B. Njarga
HØSTER DU AV NATUREN? Coronapandemien har gjort at vi er blitt mer opptatt av å høste fra naturen, og å produsere egen mat. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Husker du din bestemors lager av glass med egenprodusert syltetøy i kjelleren, og alle de tomme glassene i boden som måtte tas vare på fordi de ville komme til nytte - nettopp til årets ferske syltetøy?

De siste årene er nordmenn blitt mer opptatt av kortreist og ren mat, og høsting av naturen, selvplukk og produksjon på eget kjøkken har fått en oppsving. Også coronapandemien har satt ytterligere fart på interessen for mattradisjoner vi forbinder med tidligere generasjoner.

- Første gang vi gjorde en studie på matauk, var konklusjonen at dette var noe nordmenn hadde sluttet med. Slik er det derimot ikke nå lenger, forteller SIFO-forsker Annechen Bugge ved OsloMet til Vi.no.

Mer opptatt av mat og matlaging

- Folk er i økende grad opptatt av mat og matlaging. Samtidig melder hagesentrene om at de selger stadig mer nyttevekster fremfor prydvekster, forteller forskeren.

- Det å bruke hendene og produsere er en trend som har fått en oppsving under corona. Flere er også begynt med baking og surderigsbrød, forteller Bugge.

Selv om dette er en trend som har vart lenge, har de fått en ytterligere oppsving under corona, mener Bugge.

Hagesentrene selger mer nyttevekster fremfor prydplanter, ifølge forskeren. Her er undertegnedes egne hagebær, bringebær og rips. Foto: Berit B. Njarga
Hagesentrene selger mer nyttevekster fremfor prydplanter, ifølge forskeren. Her er undertegnedes egne hagebær, bringebær og rips. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Oppsving for gamle tradisjoner

- Corona har gitt mer tid og vi er blitt mer opptatt av trygghet. Dette har gitt større interesse for gamle tradisjoner, og vi har brukt mer tid på å dyrke, plukke og sanke, mener SIFO-forskeren.

Også forskere ved Nofima har sett på holdninger, mat- og handlevaner i koronatid. Etter den første nedstengningen av samfunnet så de på hva det gjør med oss at vi tilbringer mer tid hjemme, og nesten bare med personer i samme husstand?

– Nesten to av tre oppgir at de har endret matvanene sine etter at coronarestriksjonene ble innført. De største endringene er færre handleturer, mer hjemmelaget mat og bedre planlegging, sier seniorforsker Antje Gonera på Nofimas nettsider.

De skriver videre at flere kjøper fra lokale produsenter og er opptatt av hvor maten kommer fra. Samtidig viste deres undersøkelse at den kraftigste holdningsendringen var at langt flere enn tidligere, nærmere bestemt 69 prosent, mener det er viktig å støtte norsk landbruk og matproduksjon, og at selvforsyning er viktig.

Økt interesse for selvdyrking og selvplukk

Nofima gjennomførte sin undersøkelse seks-syv uker etter nedstengingen av samfunnet i 2020. Også tall fra SIFOs survey fra 2020 bekrefter samme trend, ifølge Annechen Bugge.

Her så man en sterk økning i interessen for selvdyrking og selvplukk, og en liten økning i interessen for bærplukking og soppsanking.

- Disse tallene føyer seg inn i trenden vi har sett i 2020, sier Bugge.

Bugge og hennes kollega, forsker Alexander Schjøll på OsloMet, sin undersøkelse om forbrukernes betraktninger og betenkeligheter omkring mat, miljø og etikk fra april i år, tyder på at holdningene har vedvart.

Her svarte 82 prosent at de er helt eller delvis enige i at vi bør spise mer lokalprodusert mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.