Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Husker du din bestemors lager av glass med egenprodusert syltetøy i kjelleren, og alle de tomme glassene i boden som måtte tas vare på fordi de ville komme til nytte - nettopp til årets ferske syltetøy?
De siste årene er nordmenn blitt mer opptatt av kortreist og ren mat, og høsting av naturen, selvplukk og produksjon på eget kjøkken har fått en oppsving. Også coronapandemien har satt ytterligere fart på interessen for mattradisjoner vi forbinder med tidligere generasjoner.
- Første gang vi gjorde en studie på matauk, var konklusjonen at dette var noe nordmenn hadde sluttet med. Slik er det derimot ikke nå lenger, forteller SIFO-forsker Annechen Bugge ved OsloMet til Vi.no.

Enkle grep mer enn halverer matvarebudsjettet
Vi PlussMer opptatt av mat og matlaging
- Folk er i økende grad opptatt av mat og matlaging. Samtidig melder hagesentrene om at de selger stadig mer nyttevekster fremfor prydvekster, forteller forskeren.
- Det å bruke hendene og produsere er en trend som har fått en oppsving under corona. Flere er også begynt med baking og surderigsbrød, forteller Bugge.
Selv om dette er en trend som har vart lenge, har de fått en ytterligere oppsving under corona, mener Bugge.

Oppsving for gamle tradisjoner
- Corona har gitt mer tid og vi er blitt mer opptatt av trygghet. Dette har gitt større interesse for gamle tradisjoner, og vi har brukt mer tid på å dyrke, plukke og sanke, mener SIFO-forskeren.
Også forskere ved Nofima har sett på holdninger, mat- og handlevaner i koronatid. Etter den første nedstengningen av samfunnet så de på hva det gjør med oss at vi tilbringer mer tid hjemme, og nesten bare med personer i samme husstand?
– Nesten to av tre oppgir at de har endret matvanene sine etter at coronarestriksjonene ble innført. De største endringene er færre handleturer, mer hjemmelaget mat og bedre planlegging, sier seniorforsker Antje Gonera på Nofimas nettsider.
De skriver videre at flere kjøper fra lokale produsenter og er opptatt av hvor maten kommer fra. Samtidig viste deres undersøkelse at den kraftigste holdningsendringen var at langt flere enn tidligere, nærmere bestemt 69 prosent, mener det er viktig å støtte norsk landbruk og matproduksjon, og at selvforsyning er viktig.

Ekspertene advarer: Slik blir grillmaten som «gift» for kroppen
Økt interesse for selvdyrking og selvplukk
Nofima gjennomførte sin undersøkelse seks-syv uker etter nedstengingen av samfunnet i 2020. Også tall fra SIFOs survey fra 2020 bekrefter samme trend, ifølge Annechen Bugge.
Her så man en sterk økning i interessen for selvdyrking og selvplukk, og en liten økning i interessen for bærplukking og soppsanking.
- Disse tallene føyer seg inn i trenden vi har sett i 2020, sier Bugge.
Bugge og hennes kollega, forsker Alexander Schjøll på OsloMet, sin undersøkelse om forbrukernes betraktninger og betenkeligheter omkring mat, miljø og etikk fra april i år, tyder på at holdningene har vedvart.
Her svarte 82 prosent at de er helt eller delvis enige i at vi bør spise mer lokalprodusert mat.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.