Norske matvaner

Pandemien har satt fart i de gamle mattradisjonene

Har du begynt med baking av surdeigbrød eller egenproduksjon av blåbærsyltetøy og ripsgelé under pandemien? Stadig flere er opptatt av selvforsyning og tar tilbake de gamle tradisjonene, ifølge matforskere.

HØSTER DU AV NATUREN? Coronapandemien har gjort at vi er blitt mer opptatt av å høste fra naturen, og å produsere egen mat. Foto: Berit B. Njarga
HØSTER DU AV NATUREN? Coronapandemien har gjort at vi er blitt mer opptatt av å høste fra naturen, og å produsere egen mat. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Husker du din bestemors lager av glass med egenprodusert syltetøy i kjelleren, og alle de tomme glassene i boden som måtte tas vare på fordi de ville komme til nytte - nettopp til årets ferske syltetøy?

De siste årene er nordmenn blitt mer opptatt av kortreist og ren mat, og høsting av naturen, selvplukk og produksjon på eget kjøkken har fått en oppsving. Også coronapandemien har satt ytterligere fart på interessen for mattradisjoner vi forbinder med tidligere generasjoner.

- Første gang vi gjorde en studie på matauk, var konklusjonen at dette var noe nordmenn hadde sluttet med. Slik er det derimot ikke nå lenger, forteller SIFO-forsker Annechen Bugge ved OsloMet til Vi.no.

Mer opptatt av mat og matlaging

- Folk er i økende grad opptatt av mat og matlaging. Samtidig melder hagesentrene om at de selger stadig mer nyttevekster fremfor prydvekster, forteller forskeren.

- Det å bruke hendene og produsere er en trend som har fått en oppsving under corona. Flere er også begynt med baking og surderigsbrød, forteller Bugge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.