Norgesferie 2020:

Pakkereiseturister har fått et nytt feriemål

- Ingenting som tyder på at folk er blakke, sier reisearrangør.

Ryten i Lofoten byr på spektakulær utsikt. Foto: Escape Travel
Ryten i Lofoten byr på spektakulær utsikt. Foto: Escape Travel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi har stort sett alltid solgt utenlandsreiser til nordmenn. Etter at de nye reiserådene trådte i kraft i mars, har vi arrangert en rekke norgesturer som har solgt veldig godt, sier Gunnar Grosvold i Escape Travel til Vi.no.

Reisene har tema som yoga, gourmetmat, fotturer eller båtturer langs norskekysten. Grosvold er ikke overrasket over interessen:

- Nei, men det er spennende å se hva folk har valgt. Det er stor variasjon i hva kundene vil ha, vi har tilbudt alt fra luksuscruice med yachtselskaper til enkle turer i fantastiske omgivelser i Sogn. Det er gjerne en oppfatning at det skal være så dyrt å reise i Norge, men det er veldig mye man kan gjøre i Norge som ikke koster så mye penger. Fottur på Helgelandskysten, fjelltur i Lofoten og Vesterålen, fottur og nasjonalromantikk i Sogn og gårdsopphold og kulturperler i Sogn er noen av våre best solgte turer i sommer.

- Stort ansvar for smittevern

Grosvold beskriver den typiske gruppereisekunden som et voksent par uten barn, eller godt voksne som bor aleine og liker å reise på gruppeturer fordi det er sosialt.

- Folk har lyst til å reise, det er ingenting som tyder på at folk er blakke. De bruker heller pengene annerledes enn før, mener Grosvold.

Bonderomantikk på gårdsturisme i Sogn er blant de mest populære tilbudene fra Escape Travel i sommer. Foto: Nes Gård
Bonderomantikk på gårdsturisme i Sogn er blant de mest populære tilbudene fra Escape Travel i sommer. Foto: Nes Gård Vis mer

Han mener det finnes marked for flere gruppereiser enn de vanligvis tilbyr. Det nye i år er det store ansvaret reisearrangørene har med tanke på smittevern:

- Vi har brukt mye tid på å tilrettelegge for turer der det ikke er så mye mennesker samlet på ett sted. Mye av oppholdet er ute i fri natur, vi bor på små steder. Vi har et stort ansvar som reisearrangør, og har satt oss inn i hva som er godt smittevern. Jeg opplever at overnattingssteder og attraksjoner har vært veldig våkne på dette. Mange i reiselivsnorge har gjort en betydelig innsats.

Venter på tydelige reiseråd

I en fersk undersøkelse gjort av reiseoperatøren Apollo, oppgir 50 prosent at de planlegger like mange eller flere utenlandsreiser de kommende 12 månedene sammenliknet med tidligere. I mellomtiden oppgir de å ha stor suksess med lanseringen av konsepthoteller i de nordiske landene. Fra lørdag 4.juli tilbyr de også charterreiser for dansker i Oslo og for norske kunder til Ålborg og København.

Finn-Erik Carlsen i Peer Gynt Tours konstaterer at det finnes mange gode reisetilbud i Norge nå. Gruppereisene for lag, foreninger og bedrifter som vanligvis er selskapets hovedmarked, er stort sett avlyst. Privatmarkedet kan på ingen måte erstatte kundegrunnlaget de har mistet. Men interessen er stor:

- Noen av Norgesturene våre begynner å bli fulle. Folk er innmari interessert i å reise, og de fleste av kundene våre venter på tydelige reiseråd for høsten. Vi får ikke det samme antallet deltagere på Norgesturene som vi ville hatt på utenlandsturene, medgir han.

- Vi har et annet reisemønster i eget land, du kan ikke selge Norge til nordmenn som du kan selge utlandet til nordmenn. Men det ligger i gruppereisas natur at du får andre perspektiver når du reiser sammen med andre og har lokalkjent guide. De historiene du får med deg da, får du ikke når du kjører bil selv.

Carlsen påpeker at Norge nå har de strengeste reiserådene i hele Europa. Og mens flyselskapene setter opp ruter til Sør-Europa, forholder pakkereisearrangørene seg til UDs reiseråd.

- Vi kan ikke fylle bussene på samme måte som før. Det legger begrensinger, og sånn vil det være en god stund.

- Sugne på tur

Aller Travel oppgir at de ser en klar økning i markedet for pakketur og gruppereiser i Norge, både i etterspørsel og i antall arrangører.

- Vi hadde ikke lagt noe vekt på innenlandsreiser tidligere, men kastet oss rundt for å tilpasse oss situasjonen, sier Vibeke Olsen i Aller Travel.

- Det meste av turer vi har produsert har solgt godt, selv med svært lite markedsmidler tilgjengelig, med kort tid til avreise og mye konkurranse.

MC-tur fra Bergen til Kirkenes og kajakkpadling på Helgeland er noen av pakkereisene som tilbys i år. Foto: Rune Steiro
MC-tur fra Bergen til Kirkenes og kajakkpadling på Helgeland er noen av pakkereisene som tilbys i år. Foto: Rune Steiro Vis mer

Sissel Nordhagen i Norsk Tur er overbevist om at Norge har nok å by på også for norske turister.

- Pensjonister som normalt reiser med pensjonistforeningen sin, er sugne på en tur nå, mener hun.

- Jobben vår er å være gode rådgivere. Jeg har grupper med pensjonister som spør hva jeg tror om utenlandstur i september, og da må jeg svare: «Dere er gamle, jeg tror vi refunderer den turen nå og venter til neste vår.» Så får vi heller tilby innenlandsturer i år.

Nordhagens kollega på Norsk Turs bergenskontor, Kjell Bjorøy, lanserer snart en rekke reiser i Norge tilpasset kundenes primære ønske: Trygghet.

- Vi erfarer at veldig mange ikke ønsker å reise langt nå. Derfor har vi tatt utgangspunkt i Bergen og omegn i de fem Norgesturene vi tilbyr i første omgang, sier han.

- Vi er spent på responsen, det har jo vært et veldig spesielt år. Flere har kontaktet oss allerede før vi har gått ut med hvilke turer vi kommer til å tilby. Mange har vært veldig isolerte i vår og søker etter det sosiale en gruppereise kan tilby.

Som Carlsen i Peer Gynt Tours medgir Bjorøy at det ikke er gruppereiser i Norge de kommer til å tjene penger på fremover.

- Det viktige for oss er å holde det i gang og ha gode turer å tilby. Jeg merker at folk begynner å bli rastløse og vil reise igjen. Oppgaven vår blir å sørge for at reisene vi tilbyr tilfredsstiller kravene til godt smittevern. Jeg er helt sikker på at hvis vi alle følger rådene og holder smitten nede, og verden åpner seg igjen, så kommer folk til å ville reise igjen som før.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Travel, som er nevnt i denne artikkelen, har samme eiere som Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.