Norgesferie

På to hjul gjennom tre nasjonalparker på fire dager

«Dovrefjell rundt» er et eldorado av opplevelser, med ikoniske fjell, norsk gruve-historie, mikrobyggeri, moskussafari og Norges vakreste seterdal.

NASJONALROMANTISK: Utsikten over Grimsdalen, de gamle setrene og Rondetoppene i det fjerne er som et maleri av Tidemand og Gude. Foto: Ronny Frimann
NASJONALROMANTISK: Utsikten over Grimsdalen, de gamle setrene og Rondetoppene i det fjerne er som et maleri av Tidemand og Gude. Foto: Ronny Frimann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Dovrefjell rundt» er et eldorado av opplevelser, med ikoniske fjell, norsk gruvehistorie, mikrobyggeri, moskussafari og Norges vakreste seterdal.

Vi har akkurat gått ut av bilen i Dombås sentrum, og tatt en titt på kartet. Vi går løs på klatreetappen med det samme. Kort og brutalt. Fem kilometer og 350 høydemeter senere puster vi lettet ut på toppen. Herfra brer vidda seg ut som et sengeteppe.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Vill meny

Dovrefjellvidda mellom Dombås og Hjerkinn er derimot nesten padde flat, med små badevann langs den ganske nye sykkelstien, omkranset av høye topper i det fjerne.

Godt utpå dagen er det to sultne og energitomme syklister som stopper ved Furuhaugli. Da er det godt at eier og ølentusiast Stein Pedersen ikke bare byr på hjemmelagede elgkarbonader, rømmegrøt og vafler til dessert. I kjelleren har han nemlig Norges minste mikrobryggeri, og byr derfor også på Eine Ale, Elg IPA og selvfølgelig, i disse trakter – Moskusøl.

ELG OG REIN: På Norges minste mikrobryggeri Furuhaugli blir det lunsj med elgkarbonader, rømmegrøt, kjøttkaker av reinsdyr og passende tilbehør. Foto: Ronny Frimann
ELG OG REIN: På Norges minste mikrobryggeri Furuhaugli blir det lunsj med elgkarbonader, rømmegrøt, kjøttkaker av reinsdyr og passende tilbehør. Foto: Ronny Frimann Vis mer

En time senere velter vi oss gode og mette på syklene igjen.

– Kommunen har i mange år holdt på med sykkelstien, så vi har ventet og gledet oss lenge. Ikke er den vanskelig heller! Jeg syklet den fra Fokstugu med ungene i fjor, før stien var helt ferdig, og det gikk veldig bra, sier forteller vertinne Anne Stine Hjerkind Ekre ved Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning.

Moskusens rette element

Hjerkinn er et godt hjem å hvile beina en dag, og heller benytte seg av stedets kanoer og ta en utflukt for å hilse på de berømte moskusene. Dovrefjell er det beste stedet i hele Europa å se moskus i sitt rette element. Rundt 350 dyr holder til på snaufjellet her, og de langhårede, raggete dyrene trives best når det er kaldt og vinden uler.

MOSKUS: De ikoniske dyrene trives i de tidvis værharde omgivelsene på Dovrefjell. Foto: Ronny Frimann
MOSKUS: De ikoniske dyrene trives i de tidvis værharde omgivelsene på Dovrefjell. Foto: Ronny Frimann Vis mer

Neste etappe går fra Hjerkinn til Folldal og videre over til Norges vakreste seterdal, Grimsdalen. Vi er blitt tipset om en «snarvei» over fjellet. Asfalten viker plass for grus, og etter hvert bare en sti med mange oppoverbakker. Men belønningen er verdt alt strevet.

Har du et favorittferiemål i Norge? Del det her, og få selv tips til Norges beste feriemål.

Norges vakreste seterdal

Da vi etter en stund runder en åskam og ser rett inn i de majestetiske Rondetoppene i solnedgang, er svette og melkesyre som blåst bort. Snakk om nasjonalromantisk presang. I denne ånden er det jo svært passende at vi skal overnatte på den 200 år gamle restaurerte Bergseng seter.

For Grimsdalen er en av Norges vakreste, og viktigste, seterdaler. Fra grusveien i dalbunnen er vi omringet av Dovre nasjonalpark på den ene siden og Rondane på den andre. Åskammene er dekket av blomstrende kulturlandskap, og titt og ofte passerer vi en nydelig gammel seter med skjeve skigarder og sølvfarget treverk. Ved lunsjtid kan vi sykle opp til det eneste siviliserte stedet i hele dalen, DNT-hytta Grimsdalshytta. Rømmegrøt og spekemat er bensin for trøtte syklister.

Herfra er det fire mil igjen tilbake til bilen på Dombås. Fire dager og tre nasjonalparker på to hjul – det har vært 130 usedvanlig vakre og innholdsrike kilometer.

VARIERT: Turen opp fra Grimsdalen er drøy, men desto bedre er nedfarten til Dovre.
VARIERT: Turen opp fra Grimsdalen er drøy, men desto bedre er nedfarten til Dovre. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.