Hva betyr merkene på polet?

P = pant. Dette betyr de små bokstavene på polet

Sjekk om vinen passer for deg.

MANGE SYMBOLER: Vet du hva som betyr hva? Foto: Sondre Tallaksrud
MANGE SYMBOLER: Vet du hva som betyr hva? Foto: Sondre Tallaksrud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Vi er veldig glade i å handle på Vinmonopolet her i landet. Bare i fjor kjøpte vi over 82 millioner liter med drikke. For en amatør kan butikken virke som en jungel, med masse ulike sorter og varianter.

Men frykt ikke.

Her får du en fullstendig oversikt over hva alt mulig betyr, slik at du neste gang, enklere kan plukke ut drikken som passer deg best.

Når du kommer inn i butikken og ser alle flaskene, legger du merke til at hylleforkantene har mye informasjon skrevet på seg, med tekst, tall og ulike symboler.

Les også: Slik kommer du i gang med egen vinkjeller

De små fargerike rundingene på hylleforkanten gir deg mye informasjon. Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet forklarer at de stadig får nye slike merker i butikken.

NYE BINDERSER: Hege-Lill Hagen Asp forklarer at Vinmonopolet stadig får flere binderser. Foto: Privat
NYE BINDERSER: Hege-Lill Hagen Asp forklarer at Vinmonopolet stadig får flere binderser. Foto: Privat Vis mer

- Vårt nyeste merke er - «Miljøsmart emballasje med pant». Vinmonopolet kan gjøre en forskjell gjennom å få flere produkter over på miljøsmart emballasje. Det kommer eksempelvis stadig flere varer med pant på Vinmonopolet, derfor har vi nå fått et nytt merke for dette.

- Merket "Miljøsmart emballasje" brukes på varer uten pant, men som er miljøsmarte.

Videre finner du disse foran de ulike flaskene:

ULIK BETYDNING: Er du ute etter en søt vin, eller kanskje en økologisk vin? Her ser du hva som er hva. Foto: Vinmonopolet.
ULIK BETYDNING: Er du ute etter en søt vin, eller kanskje en økologisk vin? Her ser du hva som er hva. Foto: Vinmonopolet. Vis mer

Les også: Her er verdens beste vinturer

Anbefalte matkombinasjoner

Piktogrammene er de små tegningene av dyr og mat. Disse symboliserer ulike typer råvarer, og til hver vin foreslås maksimalt tre råvarer.

- Disse er veiledende og ikke absolutte. La oss si at en hvitvin har piktogram for lyst kjøtt, fisk og skalldyr. Selv om disse tre er valgt ut, kan vinen fremdeles passe godt til for eksempel ost eller svin, sier Asp.

Hun forteller at også tilberedelse av råvaren, hvilken del av dyret du benytter, tilbehør, saus og temperatur påvirker egenskapene til retten. Og dermed hva som passer til av vin, øl, alkoholfritt eller sterkvin.

HVA PASSER VINEN TIL?: Disse merkene viser hvilke matprodukter som passer sammen med vinen du ser på. Foto: Vinmonopolet
HVA PASSER VINEN TIL?: Disse merkene viser hvilke matprodukter som passer sammen med vinen du ser på. Foto: Vinmonopolet Vis mer

- For sterkvin kan råvarene også vise til type suppe, som «skalldyr» til skalldyrsuppe, sier hun.

Aperitiff: Appetittvekker før maten. Høy friskhet er viktig i en aperitiff. Tørr musserende vin eller hvitvin eller tørr sherry passer best.

Skalldyr: Reker, kamskjell, blåskjell, kreps, sjøkreps, hummer og krabbe har alle forskjellig smaksfylde. Reker og kamskjell er milde i smaken, kreps og hummer smaker mer, mens blåskjell og krabbe er kraftigst. Tørr eller halvtørr hvitvin og musserende er mest velegnet.

Fisk: Hvitt fiskekjøtt er vanligvis lettest i smak, mens fisk med rødt eller mørkt fiskekjøtt smaker kraftigere. Tørr eller halvtørr hvitvin passer vanligvis godt, mens lette, fruktige rødviner er mest velegnet til stekt fisk eller kokt torsk.

Lyst kjøtt: Kylling, kalkun eller kalvekjøtt er lett i smak. Lett, fruktig rødvin eller fyldig hvitvin med god friskhet er mest velegnet. Tørr eller halvtørr rosévin går også utmerket.

Storfe: Okse og ku kalles gjerne rødt kjøtt og preges av kraftig smak. Dette gjelder især partiene med isprengt fett. Velg fyldig rødvin, gjerne med mye garvestoff.

Lam og sau: Lam og sau har aromatisk og fyldig smak. Bruk fyldige rødviner, gjerne lagrede utgaver med god friskhet. Har kjøttretten mye krydder, kan vinen gjerne være fruktig.

Svin: Svinekjøtt med fett smaker litt kraftigere enn stykker uten fett. Velg fyldig rødvin til de kraftigste rettene. Til magre retter fungerer både lett rødvin og fyldig hvitvin.

Småvilt og fugl: Hare og rype har kraftig viltsmak. Benytt fyldig rødvin, gjerne lagrede utgaver.

Storvilt: Reinsdyr, elg, hjort og rådyr varierer i smaksintensitet. Reinsdyr og hjort smaker kraftigst.

Velg fyldig rødvin, gjerne lagrede utgaver.

Grønnsaker: Asparges kombineres med tørr hvitvin, mens salater passer best sammen med lett hvitvin eller lett rødvin.

Ost: Ost har betydelige variasjoner i smaksrikdom, struktur og fettinnhold. Til faste oster er rødvin en god kombinasjon, til blåmuggost passer søt hvitvin eller portvin. Til camembert og brie passer en ikke for kraftig rødvin. Halvtørr hvitvin eller fruktig rødvin passer best når bare én vin serveres til mange forskjellige oster.

Dessert, kaker og søt frukt: Til dessert, kaker og søt frukt passer søt hvitvin eller halvtørre og søte sterkviner.

Les også: Løft smaken av lammesteken til nye høyder

HVA PASSER VINEN TIL?: Det kan være lurt å finne ut hvilken mat som passer til de ulike vinene. Foto: Sondre Tallaksrud
HVA PASSER VINEN TIL?: Det kan være lurt å finne ut hvilken mat som passer til de ulike vinene. Foto: Sondre Tallaksrud Vis mer

Klokkediagrammene

Klokkediagrammene er de små sirklene med ulik fyllgrad. Skalaen går fra 1 til 12, akkurat som en klokke. Dette brukes på de fleste varetyper i Vinmonopolet, unntatt brennevin.

- Klokkene beskriver de viktigste egenskapene ved munnfølelsen og grunnsmakene til produktet. De hjelper deg for eksempel å se hvor fyldig eller søt vinen er, og hvor friskt eller bittert ølet smaker, sier Asp.

- Det svarte feltet angir hvor mye av egenskapen du smaker. Klokken ett er minst og tolv er mest. Klokkene beskriver egenskapene og ikke kvaliteten til produktet, sier Asp.

Klokkeverdiene betyr det samme for alle varetypene. For eksempel er hvitvin, rødvin eller øl med fylde 9 omtrent like fyldige, og hvitvin og rosévin med friskhet 8 omtrent like friske.

Fylde: Hvor stort og rikt smaker produktet? Konsentrasjonen av smaks- og aromastoffer, alkohol og eventuelt tannin bidrar til fylden. Få, om noen, av våre produkter har fylde 1. Vann har fylde 1, mens amerikansk chardonnay, rød bordeaux, portvin eller mørkt trappistøl kan ha fylde 9 eller høyere. Rødvin er normalt fyldigere enn hvitvin.

Garvestoffer: Hvor mye snerper rødvinen? Garvestoffer, eller tannin, bidrar til vinens fasthet og gjør at munnen snerper seg. Garvestoffer kommer fra druenes skall og steiner. Eikefat tilfører også vinen garvestoffer. Barbera er et eksempel på en drue som snerper lite, mens italiensk barolo eller fransk cahors og bordeaux er eksempler på faste rødviner som snerper mer.

Friskhet: Hvor friskt smaker produktet? Eplesyre, vinsyre, melkesyre og eventuelt karbondioksid er de viktigste bidragene til friskheten i produktet. Friskhet bidrar til saftighet i munnen. Vin er en syrlig drikk og har sjelden friskhet lavere enn fem. Produkter med høy friskhet kan for eksempel være tysk riesling, chablis eller rød burgund.

Sødme: Hvor søtt smaker produktet? Sukker gir naturligvis sødme, men også alkohol og moden frukt gir søtsmak. En tørr vin har sødme 1 eller 2, en halvtørr ligger mellom klokken 4 og 7. Klokken angir ikke eksakt sukkerinnhold, men smak av sødme. Et produkt med klokke 1 kan derfor inneholde litt sukker fordi friskheten skjuler sødmen.

På hylleforkanten finner du sukkermengden oppgitt i gram per liter.

Bitterhet: Hvor bittert smaker ølet? Bitterheten kommer fra ølets humle og er en viktig smak i øl. Bitterhet gir ølet fasthet, selv om du kanskje forbinder bitterhet med noe negativt. India pale ale, pale ale og pilsner er eksempler på bitre øltyper.

Les også: Kråke, ål og blå melk: Dette spiste og drakk nordmenn under krigen

P = pant. Dette betyr de små bokstavene på polet

Skal du ha glutenfritt, eller kanskje økologisk?

Fairtrade-merket er en garanti for at dette produktet er håndtert etter internasjonale standarder for «Fairtrade». Det skal bety at ditt kjøp fører til bedre arbeidsvilkår og tryggere sosiale forhold for småprodusenter og arbeidere i noen av de fattigere delene av verden.

«Økologisk» betyr at råvarene er dyrket uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk framstilte sprøytemidler. Produktet er sertifisert av en offentlig godkjent kontrollinstans. Biodynamiske produkter faller også inn under kategorien.

Usvovlet betyr at vinen er ikke tilsatt svovel, som er et vanlig konserveringsmiddel i vin. Den bør oppbevares svalt, det vil si under 15 grader celsius. Flere av vinene er ufiltrerte, og kan da være uklare og ha bunnfall.

Alle glutenfrie produkter skal merkes med enten «glutenfri» eller «svært lavt gluteninnhold».

Glutenfri: De som blir syke av produkter som er merket «svært lavt gluteninnhold» skal holde seg til produkter som er merket «glutenfri». Produkter merket «glutenfri» inneholder opp til 20 milligram pr. kilo (20 ppm).

Svært lavt gluteninnhold: Produkter merket «svært lavt gluteninnhold» inneholder mellom 20 og 100 milligram gluten pr. kilo (20-100ppm).

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.