Strikk og gjenbruk

- Oppskriftene mine er ikke ment som en fasit

Da Kristin Wiola Ødegård var ung, ofret hun sitt eget sengeteppe for å sy en bukse og genser. Noen år senere var det morens brudekjole som fikk en runde i symaskinen. I dag oppfordrer hun til gjenbruk og restegarnentusiasme i strikkebøkene sine.

STRIKK MED RESTEGARN: - Jeg liker å bruke det jeg har. Da blir plaggene unike, sier strikkebokforfatter Kristin Wiola Ødegård. Foto: Privat
STRIKK MED RESTEGARN: - Jeg liker å bruke det jeg har. Da blir plaggene unike, sier strikkebokforfatter Kristin Wiola Ødegård. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Hvis noen ikke husker meg fra ungdomsskolen, pleier jeg bare å si at jeg var hun som strikket. Åjaaaa, sier folk da. Jeg strikket meg gjennom hele skolegangen, jeg.

Kristin Wiola Ødegård begynte å strikke da hun gikk på SFO, og siden har hun egentlig aldri stoppet. Hun strikket på bussen, på t-banen, i skoletimene, og mens hun gikk bortover bygatene. Alle lommepengene hennes gikk til garn, som ble til store mohairgensere og rulleluer til alle i klassen.

- Jeg var ganske ung da jeg kjøpte meg en utgave av bladet Familien og satt og leste hekleoppskriftene for å lære meg å hekle. Jeg slukte absolutt alt som var om håndarbeid, og er veldig selvlært, forteller hun.

Sydde antrekk av sengeteppet

Snart ble hun også interessert i søm, og begynte å tråle loppemarkeder for å finne stoffer hun kunne bruke. I tillegg kunne interessen av og til gå hardt utover stoffer hun fant hjemme.

- Jeg hadde et brunt, bredstripet sengeteppe i cord på rommet mitt. Det sydde jeg om til en bukse og genser som jeg stolt brukte da jeg skulle på klubben om kvelden. Mamma ble litt sur, husker jeg, og jeg fikk ikke så mange komplimenter for antrekket, heller - det var jo ikke særlig trendy med brun cord på 80-tallet. Men jeg var strålende fornøyd, forteller hun og ler.

Da hun ble voksen strikket hun seg gjennom nattevakter i helsesektoren, og da hun fikk barn strikket og sydde hun plagg etter plagg til de to jentene sine.

- Da eldstejenta mi Sofie skulle døpes, sydde jeg om brudekjolen til mamma til en dåpskjole. Den har begge jentene brukt, forteller hun.

Bruker restegarn

I dag har hun gjort hobbyen sin til levebrød. Wiola Design ble startet i 2009 etter at hun hadde deltatt i TV-programmet «Designerspirene» på TV3. Da hadde hun allerede gått på Interiørskolen og lært mye om fargelære, jobbet i stoffbutikk med systue og lært gardinsøm, jobbet på Heimen i Oslo og lært om bunader og tradisjonsstoffer, og jobbet i garnbutikk og fått mye kunnskap om garn og strikkeoppskrifter.

I 2014 ga hun ut sin første strikkebok med egne oppskrifter, og siden har det blitt fem bøker til.

I høst ga hun ut boka «Strikk og bruk», med oppskrifter på gensere, kofter, luer og annet småstrikk som kan strikkes med bruk av restegarn. Tanken er å bruke av det man har fremfor å kjøpe nytt garn til hvert strikkeprosjekt.

- Oppskriftene og bøkene mine er ikke ment som en fasit, men som inspirasjon til at andre kan gjøre det på sin måte. Mye av moroa med strikking forsvinner dersom alle går i den samme kofta i samme farge. Det blir mye mer gøy når det du lager er unikt, sier Ødegård.

Feil gir unike plagg

Da barna hennes var små, pleide hun å legge inn «feil» i strikkeplaggene deres med vilje. Ideen kom etter at flere plagg var blitt borte i barnehagen, og hun ville gjøre plaggene lettere å kjenne igjen. Noen vrange masker her, en halv rad med feil farge der, og vips var genseren eller jakka helt unik.

- Da ble det lett for barna å kjenne igjen plaggene, og ingen andre tok dem. Jeg strikket en hvit genser til Ida der jeg la inn sju masker i knall rødt på magen. Da ble det hennes genser på en helt annen måte enn om den hadde vært helt hvit, sier hun.

- Strikk en prøvelapp!

Det å gjøre et strikkeplagg til sitt eget, er noe hun synes er veldig viktig. I en verden der alle går i de samme plaggene fra de samme kjedebutikkene, bør håndarbeid være en motsats til dette, mener Ødegård.

- Vi mister noe på veien om vi bare lar oss lede av andres kreativitet, uten å tørre å være kreative selv. Det viktigste med et håndarbeid er ikke at det skal bli fort ferdig, og det trenger ikke å være perfekt. Lek med det, og bruk fantasien din. Genseren varmer like godt om den har en annen farge på vrangborden fordi du gikk tom for garn, sier hun.

Og om du syns det er vanskelig å vite hvordan det blir om du endrer oppskriften eller bruker et annet garn, har hun en klar anbefaling:

- Strikk en prøvelapp! Prøvelapper er sterkt undervurdert. Mange synes det er kjedelig, men la det bli gøy! Gjør det til en del av prosessen, det er en fin måte å finne ut hvordan du kan få noe til å funke. Gjør ting på din egen måte, det er da strikking blir gøy, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.