Polpriser øker

Også Systembolaget har økt prisene nå

Vinmonopolet har økt prisene fra 1. september - og det har også Systembolaget. Se hvor mye prisene på alkohol har økt i Sverige.

ØKER PRISENE: Det er ikke bare Vinmonopolet som har økt prisene fra 1. september, også Systembolaget har økt prisene - men gjennomsnittsøkningen er lavere i Sverige. Foto: Geir Olsen / NTB
ØKER PRISENE: Det er ikke bare Vinmonopolet som har økt prisene fra 1. september, også Systembolaget har økt prisene - men gjennomsnittsøkningen er lavere i Sverige. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fredag 1. september økte Vinmonopolet prisene, noe som har fått en god del oppmerksomhet i avisene.

- Det blir et prissjokk! skriver Dinside.

- Enkelte viner har en prisstigning på over 100 prosent, skriver NRK, og henviser til nettstedet Vinpuls.no som har sjekket prisøkningen nærmere.

Vinmonopolet selv ber imidlertid folk ta det helt med ro. Til NRK sier de at den gjennomsnittlige prisøkningen er 1,6 prosent og at to av tre varer forblir uendret i pris.

Dersom du nå setter deg i bilen og kjører strake veien til Sverige for å gjøre alkohol-innkjøpet der, skal du imidlertid vite at prisene har økt også på Systembolaget - men ifølge svenske aviser er ikke prisstigningen der like høy som i Norge:

Prisøkningen blir på gjennomsnittlig 1,2 prosent, skriver Aftonbladet.

Prisøkning på Systembolaget

Dette er den tredje prisøkningen på Systembolaget i år: Fra nyttår økte alkoholskatten - og samtlige viner ble derfor dyrere. I mars økte flere leverandører prisene på grunn av økte kostnader - og varene i butikk ble dermed dyrere. Og fra 1. september kommer altså nok en prisøkning på Systembolaget, hovedsakelig forårsaket av svak krone og dermed dyrere import.

Ifølge Aftonbladet informerer Systembolaget om hvordan prisøkningen vil vise seg på de ulike varegruppene (gjennomsnittlig prisøkning):

  • Vin og sprit får den gjennomsnittlig høyeste prisøkningen, med henholdsvis 1,5 og 1,2 prosent.
  • Prisen på sider og ferdigdrinker øker med 0,8 prosent.
  • Prisen på øl øker med 0,4 prosent.

Systembolaget sier til Aftonbladet at de ikke vil oppgi prisøkning på konkrete produkter i forkant av prisøkningen 1. september, for å unngå hamstring.

Godare, som er en del av Aftonbladet og Schibsted, har imidlertid sett nærmere på saken og tipser om hvilke populære varer som nå har blitt dyrere på Systembolaget - og lister opp produkter og prisøkning/nye priser.

Vi kan nevne noen av storselgerne avisa peker spesielt på, som har økt i pris:

Boksvin: Chill out cabernet sauvignon og Chill out chardonnay øker mest, med 20 kroner hver, fra 219 kroner (svenske kroner, SEK) til 239 kroner. I Norge koster disse 440 kroner.

Flasker: Louis Massing Brut øker med 20 kroner til 269 SEK. Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne øker med 14 kroner, til 169 SEK. I Norge koster sistnevnte 210 kroner.

Dyrere varer: Godare lister i tillegg endel dyrere flasker som øker mye i pris, blant annet Joseph Drouhin chassagne-montrachet 2020 som øker fra 629 svenske kroner til 899 kroner, en prisøkning på 43 prosent. En Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 2021 koster 950 kroner i Norge.

Som du kan se av priseksemplene ovenfor: Dette er alle varer som har økt i pris - men alle er fremdeles billigere på Systembolaget enn på Vinmonopolet.

Dersom du lurer på om polvarene du er ute etter har økt i pris i Sverige, kan du selv sjekke prisene på nettsida til Systembolaget.

Husk tollgrensene og at det er mulig å fortolle via Tollvesenets kvoteapp dersom du skal handle mer enn kvoten. Du finner mer info om hvordan du laster ned kvoteappen hos Tolletaten på nett.

Disse prisene øker på Vinmonopolet

Det er rundt 10 000 produkter som blir dyrere på Vinmonopolet. TV2 skriver at 6000 av produktene som går opp i pris, øker med 20 kroner eller mindre - som blant annet gjelder noen populære pappviner og Absolut Vodka, Jägermeister og Baileys.

4000 andre produkter får en prisøkning på mer enn 20 kroner - og 19 produkter øker med 1000 kroner eller mer.

Av cirka 35 000 produkter går rundt 1500 ned i pris, ifølge NRK.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.