Ødelegger plenen, men bør ikke fjernes

Oldenborrelarven kan etterlate seg en vissen og oppgravd plen. Her får du rådene for å bli kvitt den, og en oppfordring som kanskje får deg til å la den bli.

Oldenborrelarvene koser seg og gnafser på gressrøttene i plenen. Det kan være kjedelig med en gul plen, men larven er viktig for artsmangfoldet og for vår helse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Oldenborrelarvene koser seg og gnafser på gressrøttene i plenen. Det kan være kjedelig med en gul plen, men larven er viktig for artsmangfoldet og for vår helse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du opplevd at gresset i hagen har fått gule flekker i løpet av sommeren? Eller at plenen er blitt gravd opp av en ukjent gjest? Da kan årsaken være at du har oldenborrelarver i hagen.

De lever blant annet av plante- og gressrøtter, noe som fører til at gresset dør. I tillegg er larvene elsket av grevling og fugl, så har du fått oldenborrelarven i plenen kan disse gjestene komme for å grave den opp.

Den første innskytelsen er kanskje å jakte etter et middel for å få bukt med problemet, men er det egentlig det vi bør gjøre?

- En grønn ørken

Svaret fra Anne Sverdrup-Thygeson, professor ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved Norges miljø - og biovitenskapelige universitet, er et rungende «nei».

Sverdrup-Thygeson er aktuell med boka På naturens skuldre - Hvordan ti millioner arter redder livet ditt, og har også skrevet den internasjonale bestselgeren Insektenes planet. Hun mener vi må snu tankegangen om hva som er en fin og bærekraftig hage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.