Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Bankene har allerede en lovpålagt plikt til å motta kontanter og å gjøre innskudd tilgjengelig for kundene. Men formuleringene i den gamle loven har vært såpass åpen for tolkninger at den har tillatt at mange banker har definert seg selv utenfor lovkravet.
Flere banker har hevdet at de ikke har et ansvar for å tilby kontanttjenester. Og bankene har over flere år gradvis nedskalert kontanttilbudet sitt.
Men nå skjerper Finansdepartementet kravene til bankene:
En ny lovbestemmelse som nylig er vedtatt bestemmer at den enkelte bank skal sørge for at kundene har mulighet til å sette inn og ta ut kontanter, enten i bankens egen regi eller gjennom avtale med andre tilbydere av kontanttjenester.
De nye kravene trer i kraft 1. oktober 2022.

- Gjelder et betydelig antall kunder

Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi Pluss- Spesielt eldre bruker fortsatt kontanter
– Kontanter er viktig for manges muligheter til å ta del i samfunnet. Selv om de fleste betalinger skjer med elektroniske løsninger i dag, har kontanter fortsatt en viktig rolle. Det er mange, spesielt eldre, som fortsatt bruker kontanter i hverdagen. Tilgang til kontanter er også viktig med tanke på beredskap. Alle bankkunder skal derfor være sikret tilgang til et kontanttilbud, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
Han sier videre at kravene de nå innfører vil fjerne all tvil som måtte være om bankenes plikt til å tilby kontanttjenester.
– Det er likevel opp til bankene om de vil tilby kontanttjenestene selv eller delta i fellesløsninger som for eksempel «Kontanttjenester i butikk», sier finansministeren.

Den beste pensjonssparingen er enkel
Vi Pluss
Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi PlussAlle må ha løsninger for uttak og innskudd av kontanter
Den nye loven lukker muligheten for åpne tolkninger av hvem og hva kravene om kontanttjenester gjelder for.
Tidligere het det at «banker skal i samsvar med kundenes forventninger og behov, motta kontanter fra kundene og gjøre innskudd tilgjengelig for kundene i form av kontanter» - noe som førte til at en del banker definerte det slik at deres kunder ikke hadde forventninger og behov for kontanttjenester.
Nå overlates det ingen som helst tvil om dette:
Alle banker har plikt til å ha løsninger som gir bankens kunder rett til innskudd og uttak av kontanter.
Det er mange muligheter å løse dette på - og Finanstilsynet skisserer løsninger som både kan etableres sammen med andre banker og med andre virksomheter - som eksempelvis innskudd og uttak i butikk.

Når bør du ta ut pensjon? Se valgene du har - og de økonomiske konsekvensene
Vi Pluss
Lån, gave eller arv? Gjør dette før pengene gis
Vi PlussMange er enige
DNB uttaler til NTB at de synes endringen er fornuftig og at den bør praktiseres likt av bankene. Også Forbrukerrådet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Eldreombudet har uttalt at de støtter endringene, under høringsrunden i forkant av vedtaket.
Forbrukerrådet peker på bestemmelsen i sentralbankloven § 3-5, hvor sedler og mynt utstedt av Norges Bank regnes som tvungne betalingsmidler i Norge.
- Dette innebærer at forbrukere som ønsker å bruke kontanter til betalinger skal ha mulighet til dette så langt det er praktisk mulig og gjennomførbart, og at det også må finnes løsninger for innskudd og uttak av kontanter i banker med virksomhet rettet mot norske forbrukere, skriver Forbrukerrådet i sitt høringssvar.
Likestillings- og diskrimineringsombudet forteller at de de siste åra har hatt mange henvendelser som gjelder banktjenester og tilgang til disse.
- For noen grupper vil det være ekstra viktig at bankene opprettholder tilgang til kontanttjenester. Dette gjelder særlig personer som ikke kan benytte nettbank, enten fordi de ikke har tilgang til dette eller fordi de ikke kan benytte seg av det. Vi ser med bekymring på nedleggelsen av bankfilialer og tilbudet av slike banktjenester i butikk, skriver ombudet.

- Kan utgjøre et betydelig tap for minstepensjonister

- Det går det ikke an å leve av!
- Alarmerende
Eldreombudet støtter det nye regelverket og sier i sitt høringssvar at de jevnlig blir kontaktet av eldre, spesielt eldre bosatt i distriktskommuner, som opplever problemer med å få brukt kontanter.
- Eksempelvis får de ikke betalt på kollektivtransport, for parkering eller i ulike butikker. Vi har også sett eksempel på legekontor som ikke har tilrettelagt for kontant betaling, skriver Eldreombudet i høringssvaret sitt.
De peker på at mange bankfilialer er nedlagt og ansvaret for å tilby kontantuttak og innskudd er ofte satt ut til «kontanttjenester i butikk»:
- Men vi får også tilbakemeldinger fra eldre som ikke får benyttet denne tjenesten fordi tilbudet ikke eksisterer lenger i deres nærområde.
Men ifølge Finanstilsynet er det 20 kommuner som verken har minibank, bank i butikk eller bankfilial.
- Mange eldre får ikke tilgang på kontanter og får heller ikke betalt sine regninger da de ikke behersker nettbank. Manuelle betalingstjenester er ofte svært dyre og tungvinte i bruk, skriver Eldreombudet - og poengterer:
- Fra 2019 og fram til i dag, har inkassosaker for de over 60 år steget med 30 prosent. Det er alarmerende.

- Kjære bank, kan dere ikke bare «snakke norsk»?
Imot strammere regler
Det er også noen som i forkant av vedtaket har uttalt seg kritisk til innstramminger, blant annet Bank Norwegian og Komplett Bank. Begge er representanter for «heldigitale banker».
Bank Norwegian tror kravet vil være konkurransehemmende og at det vil føre til dyrere banktjenester for forbrukeren. De ønsket et unntak i kontantplikten.
- Bank Norwegian mener det er gode argumenter for at en heldigital bank, med enkle innskudds- og utlånsprodukter, skal falle utenfor plikten til å tilby kontanttjenester, uttalte Bank Norwegian i høringssvaret.
Også Aksel Mjøs, førsteamanuensis ved Norges Handelshøgskole (NHH) har i et høringssvar uttalt at han er imot innføringen av skjerpede regler. Noe av grunnen for det er at han mener det er mindre risiko for kriminell aktivitet i digitale banktjenester enn kontantbaserte - og han mener at krav til kontanthåndtering er konkurransehemmende ved at det favoriserer etablerte og større banker.
Heller ikke Finans Norge, som er medlems- og arbeidsgiverorganisasjon for banker, forsikringsforetak og andre finansforetak som driver virksomhet i Norge, ønsket endringen som nå er bestemt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.