Strømpriser nå

Norske strømpriser blant de høyeste i Europa?

Så mye betaler vi for strømmen sammenliknet med andre europeere.

STRØMPRISER: På grunn av et stort strømforbruk mener britiske Utiliity Bidder at nordmenn er blant de i verden som bruker mest penger på strøm. Men de høyeste strømprisene har vi nødvendigvis ikke. Foto: NTB
STRØMPRISER: På grunn av et stort strømforbruk mener britiske Utiliity Bidder at nordmenn er blant de i verden som bruker mest penger på strøm. Men de høyeste strømprisene har vi nødvendigvis ikke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rekordhøye strømpriser de siste månedene har blant annet ført til at regjeringa har innvilget strømstøtte til folk flest på de siste strømregningene.

Og det er ikke uten grunn: Ifølge SSB var gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, på hele 108,1 øre per kilowatt-time i 4. kvartal 2021.

Dette er det høyeste prisnivået SSB har målt noensinne - siden de startet å måle strømpriser på kvartalsnivå i 1998.

Det er altså langt høyere strømpriser nå sammenliknet med det vi er vant til å betale for strøm her til lands.

Men hvordan er prisnivået sammenliknet med resten av Europa?

Dyrest strøm per husholdning?

Det britiske Utility Bidder har sammenliknet strømkostnadene i snitt for husholdninger på månedsbasis mellom forskjellige land i verden. Her kommer Norge på en klar andreplass, bare slått av Island som har enda høyere strømpriser enn oss, ifølge den britiske prissammenlikningen.

De har brukt følgende regnestykke for å finne ut hvor mye strøm hver husholdning bruker i snitt per måned:

Gjennomsnittlig pris per kilowatt-time (ifølge Global Petrol Prices) ganget med det gjennomsnittlige strømforbruket per innbygger, basert på tall fra Verdensbanken, delt på tolv. Deres regnestykke viser at en norsk husholdning i snitt bruker 2436 kroner på strøm hver måned.

Så mye betaler vi per kilowatt-time

Ser vi på strømprisene i Europa og holder forbruket utenfor, er strømprisene i Norge et godt stykke unna en førsteplass: Tall fra Eurostat viser at snittet for andre halvdel av 2021 per kilowattime lå på 2,43 kroner per kilowatt-time i EU, mens snittet for Norge i samme periode lå på 2,26 kroner per kilowatt-time. Disse tallene er inkludert skatter og avgifter.

I den europeiske statistikken finner vi Norge på tiendeplass over de høyeste strømprisene i Europa, etter blant annet Danmark på topp, etterfulgt av Tyskland, Belgia og Irland.

Hvor lenge får man strømstøtte?

Selv med strømstøtte i vintermånedene som gikk, viser tall fra SSB at totalprisen husholdningene måtte betale likevel var nær 60 prosent høyere enn gjennomsnittet for fjerde kvartal i 2021.

I april slo regjeringen fast at de forlenger flere av de midlertidige strømstøtteordningene fram til mars 2023. For husholdninger innebærer dette at når gjennomsnittlig markedspris (elspotpris) for måneden i det prisområdet husholdningen tilhører overstiger 70 øre per kilowattime (kWh), vil staten betale 80 prosent av prisen over dette nivået.

STRØMUTGIFTER: Disse enkle strømgrepene i hverdagen vil bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

For forbruk fra oktober til desember 2022 dekkes 90 prosent. Gjennom ordningen vil en husholdning få støtte til strømforbruk på opptil 5000 kilowattimer per måned per målepunkt.

Økt bostøtte er et annet virkemiddel fra regjeringen for å møte den kraftige veksten i strømprisene. Du kan lese mer om regjeringens tiltak her. Opposisjonspartiene Frp, KrF og Rødt mener ordningen langt fra er god nok, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.