Norgesferie 2020:

Nord-Norge for den kresne

På Senja sover du ikke bort sommernatta!

HIMMEL OG HAV: Fjelltur til Sukkertoppen på Senja i lyset av midnattssola. Norges nest største øy er et sommerlig paradis for fotturer – døgnet rundt. Foto: Runar Larsen
HIMMEL OG HAV: Fjelltur til Sukkertoppen på Senja i lyset av midnattssola. Norges nest største øy er et sommerlig paradis for fotturer – døgnet rundt. Foto: Runar Larsen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En midtsommernattsdrøm i Nord-Norge: Klokka er passert midnatt, sola lyser som en gyllen kule over skjærgården. Den har ingen planer om å forsvinne bak horisonten. I mørket er alle ulver grå, i midnattssola er himmelen blå: Det er bare én ting å gjøre. Jeg må til fjells.

Bor du ved siden av et fjell, er det ikke sikkert du legger merke til det.

– Det er faktisk ikke så mange år siden jeg gikk opp på Segla for første gang. Det er sprøtt å tenke på: Vi måtte nesten lete etter stien opp, sier Kathrine Gundersen, eventkoordinator ved Hamn i Senja, vest på øya.

Norge i miniatyr

Takket være «Ti på topp»-prosjektet med kartlegging og merking av ruter, ble mange av Senjas turer snart mer tilgjengelige. For en øy med blikket vendt mot fiskefeltene på Norskehavet, er det lett å skjønne hvorfor svette fjellturer ikke hadde vært foretrukne rekreasjonsområder for lokalbefolkningen. Nå er fjellene trekkplaster for spreke vandrere fra nært og fjernt. Ikoniske Segla (639 moh.) strekker seg rett opp fra havet, og kombinert med nærliggende Barden (659) har du en tur der spenning og dramatikk ikke står tilbake for Besseggen i Jotunheimen.

– Det var litt som at vi endelig oppdaget hvor vi bodde, smiler Kathrine.

Kathrine Gunderen er eventkoordinator ved Hamn i Senja. Foto: Runar Larsen
Kathrine Gunderen er eventkoordinator ved Hamn i Senja. Foto: Runar Larsen Vis mer

Det gjør også stadig flere turister. Senja er et Norge i miniatyr, med kort vei fra fjord til fjell – og et hav av opplevelser på samme sted. Mens noen kommer for å gå i fjellet, lokkes andre av fisketurer blant holmer og skjær i selskap med havørn, skarv og sel. Dette er Norges nest største øy (etter Hinnøya), men i turistsammenheng er det ingen gigant. Det er likevel mye å ta seg til her ute i havgapet, og ser du etter et alternativ til turistfavoritten Lofoten, er Senja et godt valg.

Infrastrukturen for turister blir stadig bedre, men siden det ikke er flyplass på øya, er det også litt kronglete å komme seg hit.

Fryktinngytende og vakker

HAMN I SENJA: Øya sørvest for Tromsø byr på fine kystresorter og flotte turer helt ute i havgapet. Her fra Hamn i Senja. Foto: Runar Larsen
HAMN I SENJA: Øya sørvest for Tromsø byr på fine kystresorter og flotte turer helt ute i havgapet. Her fra Hamn i Senja. Foto: Runar Larsen Vis mer

Senja er formet som en blekksprut: Hodet borer seg inn i fastlandet, armene søker ut mot havet. Geografien er dramatisk, en norsk miniatyrvariant av Torres del Paine hvor taggete tinder reflekteres i vannet. Kontrasten mellom fjell og fjord gjør det til et særegent sted. Fjellene på Senja virker aggressive, de er taggete og kvasse – lik tanngarden til et uhyre med kjeften delvis over vann. Loddrette klipper stuper ned i havet, topper ruver over skyer som øyer i himmelen.

Naturen er både fryktinngytende og vakker. Men jeg er i en trygg havn: Det gamle fiskeværet Hamn i Senja har vært overnattingssted siden midten av 1990-tallet, og etter en moderne oppgradering framstår stedet som en førsteklasses kystresort i harmoni med de storslåtte omgivelsene.

Her er det plass til grupper klare for eventyrlige opplevelser, men Hamn er også et fint sted for avslappende ferier med fokus på fred og ro. For min del blir det nærmest naturstridig å ta kvelden.

Eventyrlige netter

Rommet har panoramautsikt mot havet. Det blir et luksusproblem når døgnrytmen sier søvn, men sommernatten inviterer ut på nye eventyr.

Jeg lar lyriker Aslaug Låstad Lygre få siste ord i saken: «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta. Ho er for ljos til det».

Tannkosten får vente, jeg spenner på fjellstøvlene og lar søvnen seile sin egen sjø. Fjellet kaller. Sukkertoppen ruver 456 meter opp fra havet, halvannen times bratt vandring fra Hamn. Foruten et par skarv på fisketur og en havørn i det fjerne, er det ikke en annen sjel i sikte. Jeg setter meg ned og lar humla suse. Sola gløder, klokken viser 02:14. Dette er sjelefred.

MIDNATTSSOL: Ingen grunn til å «sova bort sumarnatta» på Senja. Øya er ikke preget av sterke turiststrømmer, her er det god plass både til sjøs og i fjellet. Foto: Runar Larsen
MIDNATTSSOL: Ingen grunn til å «sova bort sumarnatta» på Senja. Øya er ikke preget av sterke turiststrømmer, her er det god plass både til sjøs og i fjellet. Foto: Runar Larsen Vis mer

Sommernatten varer evig, det gjør ikke en feriehelg i Nord-Norge. Men du får klemt inn mye på kort tid. Som en del av Nasjonale turistveger i Norge har Senja også mye å by på, deriblant flere vakre rasteplasser, samt et par helt spesielle offentlige toalett. «Gulldassen» er noe for seg selv, og på varme dager er dessuten Ersfjordstranda rett nedenfor den iøynefallende doen et yndet sted for en dukkert i omgivelser ikke helt ulikt Karibien – bortsett fra badetemperaturen.

Er dette landets morsomste badestamp? Den gamle sjarken er fylt med vann - og barbord. Foto: Runar Larsen
Er dette landets morsomste badestamp? Den gamle sjarken er fylt med vann - og barbord. Foto: Runar Larsen Vis mer

Med base i idylliske og moderne Hamn i Senja, har du alt du trenger. En god restaurant med fokus på sjømat, en usedvanlig nydelig skjærgård perfekt for kajakkpadling – og spreke fjellturer for mosjonister så vel som erfarne fjellgeiter. Klar for litt velvære? Hamn i Senja har landets morsomste badestamp. En pensjonert fiskesjark har fått sitt siste hvilested på land, og fylles med varmt vann. En helt grei avslutning på spreke dager i fjellet.

Med spektakulære toppturer, idylliske overnattingssteder og padleturer ut mot havet er landets neste største øy blant sommerens heteste reisemål.

SYDEN-STRAND: Strender av korallsand? Se mot Nord-Norge! Det eneste som skiller er temperaturen - og bekledningen. Foto: Runar Larsen
SYDEN-STRAND: Strender av korallsand? Se mot Nord-Norge! Det eneste som skiller er temperaturen - og bekledningen. Foto: Runar Larsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.