Norgesferie:

Ni norske øyperler

Saltvann i håret, ferske reker og sene sommerkvelder? Her er ni norske øyperler hvor du kan ønske den norske sommeren velkommen.

Stiger opp av havet: Ankomsten til Træna en godværsdag er magisk. Alle foto: NTB Scanpix og Nordic Life
Stiger opp av havet: Ankomsten til Træna en godværsdag er magisk. Alle foto: NTB Scanpix og Nordic Life Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. Træna

33 nautiske mil utenfor Sandnessjøen, finner vi en liten øy i havet som heter Træna. Innbyggerne, 500 i tallet, holder Norges eldste fiskevær i live året rundt, mens artister og 2000 festivalgjengere invaderer øya og sørger for heidundrende døgn hvert år når det er midnattssol og Trænafestival.

Men det er også mye å finne på resten av sommeren. Hva med å sitte i en badstue som ligger helt på kanten av Atlanteren? Eller bestig Gompen (243 moh), hvor du har utsikt til fjell som Dønnamannen og De Syv Søstre.

Flott skue: Godt ute i havet utenfor Sandnessjøen, der ligger Træna i all sin prakt. Her kan du – blant annet – se Norges eldste fiskevær, og bestige fjellet i bakgrunnen på bildet.
Flott skue: Godt ute i havet utenfor Sandnessjøen, der ligger Træna i all sin prakt. Her kan du – blant annet – se Norges eldste fiskevær, og bestige fjellet i bakgrunnen på bildet. Vis mer

Reise hit: Du kommer deg til Træna med båt fra enten Bodø, Sandnessjøen eller Stokkvågen. Finn tider på Reisnordland.no.

Les mer: TenkTraena.no

2. Sommarøy

Dette levende og tradisjonsrike kystsamfunnet er omgitt av øyer, holmer og skjær. Sommarøy, også kalt Tromsøs beste vestkant, er med sine smale sund, grunne laguner og kritthvite sandstrender, et eldorado for båt- og fiskeentusiaster. Og selv om vanntemperaturene ikke når sydentemperaturer, er strendene av rivierakvalitet – og svært populære for skjellplukking og lange turer.

Kritthvite strender: Strendene er fantastiske, selv om temperaturen i vannet ikke er helt på sydennivå. De grunne lagunene innbyr til skjellplukking.
Kritthvite strender: Strendene er fantastiske, selv om temperaturen i vannet ikke er helt på sydennivå. De grunne lagunene innbyr til skjellplukking. Vis mer

Øya er også et naturparadis med mange spennende kulturminner fra både krigen og flere tusen år tilbake i tid. Sommarøy er også kjent for sin «store himmel» – nordlyset som til stadighet speiler seg i sjøen før det brer seg over hele himmelen, og om sommeren ved midnatt står midnattssola over havet vest for Håja.

Reise hit: Sommarøy ligger 45 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum.

Les mer på Nordnorge.com

3. Senja

Landets nest største øy, Senja, er på mange måter som et Norge i miniatyr. Øyas helt spesielle natur prydes av idylliske fjellvann, fosser, bølgende åser og dramatiske fjell som reiser seg hundrevis av meter loddrett opp fra havet. Her kan man gå mange og lange turer i fjell og mark, fiske og padle i turkise fjellvann og nyte late sommerdager på den én kilometer lange, hvite sandstranda.

Mens noen drar til Senja for å oppleve den flotte midnattssola, tiltrekkes mange eventyrere av øyas gode mulighetene for paragliding og basehopping.

Reise hit: I sommersesongen går det ferger fra Brensholmen/Botnhamn og Gryllefjord/Andenes, og hele året kan du ta Hurtigruten.

Les mer på Senja-online.com

4. Svalbard

Øya er fortsatt norsk, selv om den ligger en tre timer lang flytur unna. Her finner vi helt unik natur med flate fjell og et helt spesielt lys.

Svalbard er kanskje mest kjent som en vinterdestinasjon, men også sommersesongen er verdt et besøk: Nylig åpnet Basecamp Explorer for turistbesøk i en nedlagt kullgruve i Longyearbyen, mens selskapet tar sine gjester sjøveien til det helt spesielle hotellet Isfjord Radio. Den gamle radiostasjonen er et luksushotell, gastronomisk eventyr og mektig naturopplevelse på en og samme plass. Gå heller ikke glipp av de russiske gruvebyene Pyramiden og Barentsburg.

Reise hit: Norwegian har direkteruter fra Oslo, mens SAS flyr via Tromsø.

Les mer på Visitsvalbard.com

5. Hidra

Sørlandets perle: På Hidra møter du maritime tradisjoner og en avslappet atmosfære.
Sørlandets perle: På Hidra møter du maritime tradisjoner og en avslappet atmosfære. Vis mer

Ved grensa mellom Agder og Rogaland finner du Hidra, kjent som «Sørlandets perle». Trange gater snirkler seg imellom godt bevarte hus fra 1700-tallet.

Til vanlig bor det i underkant av 600 mennesker på Hidra, men om sommeren fireganges innbyggertallet. Mens noen kommer for å nyte den avslappende atmosfæren og de maritime omgivelsene, lokkes andre av de mange aktivitetsmulighetene øya har å by på. Hidra er nemlig også et eldorado for folk som liker å fiske, fotografere, sykle, padle og seile. I tillegg er øya veldig populær blant dykkere, da det finnes mange gamle vrak og gode dykkemuligheter i området.

Reise hit: For å komme til Hidra må man ta bilfergen fra Kvellandstrand, noe som tar sju minutter.

Det er mulig å leie utstyr for seiling, padling, kajakk og dykking på øya.

Les mer på Hidra.no

6. Å i Lofoten

Egentlig ville vi sagt hele Lofoten, men da er vi vel litt utenfor øybegrepet. Dette er en unik del av landet, med helt spektakulær natur og vakre fiskevær som fortsatt er i drift.

Helt på tuppen: Ytterst i Lofoten ligger denne naturskjønne øya med fredede trehus på rekke og rad.
Helt på tuppen: Ytterst i Lofoten ligger denne naturskjønne øya med fredede trehus på rekke og rad. Vis mer

Å ligger helt, helt på tuppen av Lofoten og er et av Norges best bevarte fiskevær. Her ligger de gamle, fredede trehusene på rad og rekke, og i bakgrunnen står Lofotveggen og passer på. Lær mer om Nord-Norge på Norsk Fiskeværsmuseum og øyas tørrfiskmuseum, og tilbring nettene i trivelige rorbuer. I byens bakeri fra 1844 kan du kjøpe ferskt brød til frokostbordet.

Er du glad i å fiske? Da bør du sjekke inn på Å Rorbuer, som er et av Lofotens best tilrettelagte anlegg – her finnes både sløyebenker, innfrysningsanlegg og en helt egen fiskeguide.

Reise hit: Å ligger på sørøstsiden av Moskenesøya, og er endepunktet for europavei 10.

Les mer på Lofoten-boats.fishing

7. Vega

Øya er midtpunkt i et av landets vakreste øyriker på Helgelandskysten. Her er det fantastiske forhold for friluftsopplevelser både til vanns og lands.

Kajakk tar deg nærmest mulig natur og dyreliv på Vega.
Kajakk tar deg nærmest mulig natur og dyreliv på Vega. Vis mer

Kajakk er populært, spesielt da det er en av de beste måtene å komme tett på øyas rike dyreliv. Mange fuglearter hekker her, noe som har gitt øyriket flere naturreservater. Her kan man padle mellom skjær, holmer og fjelltopper som strekker seg rett opp fra havet og gå i land på en av de mange kritthvite strendene Vega har å by på – med unntak av i naturreservatene.

I 2004 kom øysamfunnet på UNESCOs liste over verdens kulturarv på grunn av sitt særegne skjærgårdsmiljø – en historisk sommerperle, og et sted man virkelig kan senke skuldrene.

Reise hit: Ta hurtigbåt fra enten Sandnessjøen eller Brønnøysund.

Les mer på Visitvega.no

8. Espevær

Dette sommerparadiset finner du ytterst på vestlandskysten, i Bømlo kommune. Mange besøkende lokkes av Espeværs helt særegne fiskevær og kulturminner.

Espevær byr på sjarmerende småhus spredd ut over fem øyer og holmer.
Espevær byr på sjarmerende småhus spredd ut over fem øyer og holmer. Vis mer

Med sin levende fiskekultur, spennende historie og flotte natur, er Espevær en perle for både store og små. De om lag 150 innbyggerne bor i sjarmerende småhus spredd utover fem øyer og holmer, omgitt av flotte turstier og mange fine utsiktspunkter.

Hva med å dra på holmesafari? Uppsøy, Hespriholmen, Nautøy, Sølvøyene eller Ramsholmen. Ta med en flaske vin og se sola gå ned i havet med gode venner.

Reise hit: Til Espevær kommer man med Espeværekspressen, som går daglig fra Eidesvik sør på Bømlo, en båttur som tar ti minutter.

Les mer på Visitespevaer.com

9. Jomfruland

Denne sjarmerende utposten ligger ytterst i Kragerøs skjærgård. En lang, flat øy med kiosk der halve Kragerøs fastboende turister drar på dagsutflukt om sommeren for en avveksling fra egen hytte. På utsiden av øya ligger en rullesteinstrand, og på innsiden er det sandstrender langs hele øya.

Jomfruland er ikke stort, men utsikten er spektakulær.
Jomfruland er ikke stort, men utsikten er spektakulær. Vis mer

Øya har et rikt dyre-, fugle- og planteliv. Til tross for Jomfrulands beskjedene størrelse (7,5 km lang og 1 km bred), er det mye å oppleve her, som utendørskirken, de flotte fyrtårnene som går for å være Kragerøs kjennetegn og øyas egen musikkfestival «Under to tårn» som arrangeres hver sommer.

Prøv også fiskelykken og fisk etter makrell en sommermorgen – det er stor sannsynlighet for at middagen er sikret.

Reise hit: Ta ferge eller taxibåt fra Kragerø til Jomfruland. På

Les mer på Visittelemark.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.