Fornye førerkort

Nei, det er ikke for seint å fornye - selv ikke etter nyttår

Frykt ikke, om du ennå ikke har fått fornyet det gamle førerkortet ditt. Du kan fremdeles fornye uten ekstra utgifter eller andre krav, også etter nyttår, men du kan bare ikke kjøre bil i mellomtida.

MÅ FORNYE FØRERKORT: Førerkort av Wien-modell 1 og 2 blir ugyldig 1. januar 2023, uansett dato på førerkortet. Navnet Wien-modell stammer fra Wien-konvensjonen 1968 om veitrafikk som fastsatte utformingen. Foto: Statens Vegvesen / NTB
MÅ FORNYE FØRERKORT: Førerkort av Wien-modell 1 og 2 blir ugyldig 1. januar 2023, uansett dato på førerkortet. Navnet Wien-modell stammer fra Wien-konvensjonen 1968 om veitrafikk som fastsatte utformingen. Foto: Statens Vegvesen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har nesten ikke vært mulig å gå glipp av alle sakene om de gamle førerkortene som «går ut på dato» med nyttårsrakettene 1. januar 2023. Det handler om førerkortene av såkalt Wien-modell 1 og 2, lik de som er avbildet i toppen av denne artikkelen. Eller som Statens vegvesen informerer:

Førerkort større enn bankkort må fornyes før 1. januar 2023.

- Den som kjører med et førerkort som er større enn et bankkort etter nyttår, kan ilegges gebyr, sier rådgiver Ingrid Sørli i fagseksjon førerkort i Statens vegvesen til Vi.no.

Gebyret for å kjøre uten gyldig førerkort er på 5000 kroner. Fra 1. april 2023 kan man bli anmeldt for å kjøre med ugyldig førerkort.

For deg som har et gammelt Wien-førerkort som ennå ikke har fornyet, kan du fremdeles rekke det - om du finner en ledig time på trafikkstasjonen.

Og husk:

Du kan fremdeles fornye - også etter nyttår - uten at det koster deg noe ekstra eller at det stilles andre krav til deg. Det eneste du da må huske, er at du ikke kan kjøre bil i mellomtida, fra nyttår og fram til du har fått ordnet det nye førerkortet.

Slik fornyer du førerkortet: Du må på trafikkstasjonen

Normalt sett kan førerkort fornyes på nett eller ved oppmøte på en trafikkstasjon. Men når det gjelder fornyelse av disse gamle Wien-modellene, kreves det oppmøte på trafikkstasjonen. Dette er fordi førerkortene er såpass gamle at du må ta nytt bilde - og det må gjøres på trafikkstasjonen.

Oppmøte på trafikkstasjonen og krav om nytt bilde gjelder generelt alle som skal fornye et førerkort og har bilde som er eldre enn 1. januar 2012 - eller som har endret navn.

For øvrig er det ikke andre krav til dokumentasjon, betalinger eller attester for de som fornyer etter at førerkortet er utløpt, sammenliknet med de som rekker det innen fristen.

BILER ER LIVET - MEN HAR SATT LARS I GJELDSFELLA: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

- Man får, etter nyttår som nå, fornyet førerkortet ved å bestille time eller møte opp ved en trafikkstasjon, ta med førerkortet og gyldig legitimasjon, ta et nytt bilde og betale gebyr for nytt førerkort, sier Sørli.

Det koster 200 kroner for utstedelse av førerkort på trafikkstasjon, og i tillegg 70 kroner for å ta nytt bilde.

Generelt er det billigere å fornye førerkortet på nett enn ved en trafikkstasjon: Fornyelse på nett koster 90 kroner. Men det er altså ikke mulig å fornye på nett for bilistene med de gamle Wien-modellene vi skriver om her.

Anbefaler å bestille time

Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997, har du et førerkort som er større enn et kredittkort (Wien-modell 1 og 2). Og disse førerkortene blir alle ugyldige fra 1. januar 2023, uansett hva det måtte stå av gyldighet på førerkortet ditt.

Sørli understreker at man selv har et ansvar for å sette seg inn i regelverket rundt førerkort, og man har et eget ansvar for å påse at man har riktig førerkort.

Vegvesenet anbefaler at man bestiller time på trafikkstasjonen for fornyelse av førerkort, for å unngå ventetid. Du kan bestille time på nett, ved å klikke deg inn på denne siden hos vegvesen.no og velge din trafikkstasjon.

I romjula 2022 er alle trafikkstasjoner stengt mandag 26. desember. Og fra 27.–30. desember åpner trafikkstasjonene klokka 10. Noen steder kan det være vanskelig å få time i romjula, men dette kan du selv sjekke på nett for den eller de trafikkstasjonene som er aktuelle for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.